BBC: De ce pleaca tinerii din Romania (Video)

luni, 2 decembrie 2013

 

Pe 1 ianuarie 2014, restrictiile pentru romanii si bulgarii care vor sa vina in Marea Britanie vor fi ridicate. Iar pentru a cuantifica efectele masurii, un reporter al postului BBC a venit in Transilvania pentru a face un reportaj pe aceasta tema.

Opinia publica din Regatul Unit este impartita in ceea ce priveste subiectul imigrantilor, englezii fiind ingrijorati in special ca romanii si bulgarii se duc acolo pentru a beneficia de ajutoarele sociale.

Reporterul BBC a stat de vorba cu un barbat din Transilvania care inca spera ca fiicele lui, plecate in Spania de 10 ani, sa se intoarca acasa.

"Ele spun ca in Spania exista mai multe oportunitati, deocamdata. Eu sper sa se intoarca acasa", a marturisit Ioan Valcan.

Insa multi tineri, cum este si cazul lui Andrei Misan, au ales Marea Britanie ca destinatie. El a fost deja acolo si a reusit sa obtina un job pe santier, in ciuda restrictiilor de munca. Totusi, dupa 1 ianuarie 2014, cand ele nu vor mai fi valabile, Andrei Misan considera ca lucrurile nu se vor schimba prea mult.

"Am lucrat in 2006 alaturi de alti romani, la o companie tot din Romania", a spus tanarul roman.

Cei de la BBC au mers si la un targ, unde companiile ofereau joburi in strainatate. Acolo, reporterul a stat de vorba cu Andreea Hangan, o dentista care a afirmat ca ar vrea sa se angajeze in Irlanda. Motivul invocat de tanara este ca acolo s-au stabilit deja cativa dintre prietenii sai.

"E clar ca romanii, in special tinerii, vor sa plece din Romania pentru a-si gasi o slujba mai buna, salarii mai mari si conditii de trai superioare. De fapt, aceasta migratie are loc de multi ani, iar ceea ce este imposibil de prezis este daca schimbarile care vin odata cu Anul Nou vor accelera acest proces", a spus reporterul BBC.

Odata ce restrictiile se vor ridica, romanii vor putea sa aplice pentru orice loc de munca in Marea Britanie.

"In Romania castig 200-300 de euro pe luna. De aceea imi voi incerca norocul la Londra, dupa 1 ianuarie", a spus Cristian Nicolaie.

Insa multi dintre romani nu au mai asteptat acest moment si si-au facut o viata in alta parte, conchide reporterul BBC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe