Procesul fostului procuror șef Teodor Trancă privind traficul de influenţă continuă la Curtea de Apel Ploieşti

joi, 7 noiembrie 2013

După aproape 3 ani de la trimiterea în judecată de către procurorii DNA, dosarul privind traficul de influenţă în care sunt acuzate trei persoane, printre care şi fostul şef al Parchetului Vâlcea, Teodor Trancă, continuă la Curtea de Apel Ploieşti. În data de 12 noiembrie 2013, este prevăzut un nou termen în Dosarul de fond nr. 462/42/2011 privind traficul de influenţă prevăzut de art. 257 din Codul Penal. Însă, tot Curtea de Apel Ploieşti a decis în urmă cu 1 an că... faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii (art. 10 lit. d Codul de Procedură Penală). „În baza art. 11 din Codul procedură penală, achită pe inculpatul Teodor Trancă, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată, prevăzută şi pedepsită de art. 257 Cod penal raportat la art. 5, art.6 şi art. 7 alin. 3 din Legea nr. 78/2000. În baza art. 11, achită pe inculpatul O C., pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă în formă continuată, prevăzută şi pedepsită de art. 61 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea articolului 41 alineat 2 Cod Penal. În baza art. 11 achită pe inculpata R.P. pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, prevăzută şi pedepsită de art. 260 Cod penal. Ridică sechestrul asigurător instituit în baza Ordonanţei nr. 141 din 2 decembrie 2010, emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DNA Serviciul Teritorial Piteşti, prin procesele-verbale din 2 decembrie 2010, asupra autoturismului Audi A6, aparţinând lui Teodor Trancă şi asupra sumei de 20.000 lei, consemnată la CEC Bank de O. C. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Dispune restituirea din fondul special al Curţii de Apel Ploieşti a sumei de 1.200 lei, către martorul Macavei Mihai Olimpiu şi a sumei de 100 lei, către martorul Popescu Gheorghe, reprezentând cheltuieli ocazionate de prezentarea lor în cadrul acestui proces”, se arată în sentinţa din data de 27 septembrie 2012.

La începutul anului 2011, Teodor Trancă, fost prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, cu gradul profesional de procuror de parchet de pe lângă Curte de Apel, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti, în sarcina lui fiind reţinută infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată. Procurorii anticorupţie au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii suspendarea din funcţie a lui Teodor Trancă, în acest sens fiind luată o decizie la sfârşitul lunii decembrie 2010. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că Teodor Trancă, în calitate de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, în perioada anilor 2006 - 2010, a pretins şi primit de la administratorul unei firme, bunuri electrocasnice în valoare de 5.215 lei, care au fost facturate şi plătite de această societate comercială. De asemenea, în aceeaşi perioadă, mai mulţi angajaţi ai firmei respective au efectuat la locuinţele lui Trancă şi la apartamentul fiicei acestuia lucrări de amenajări interioare şi la instalaţiile electrice şi sanitare, în valoare totală de 14.062,48 lei, fără ca acestea să fie facturate şi plătite. „Atât aparatura electrocasnică cât şi lucrările au fost pretinse şi primite de inculpatul Trancă Teodor pentru ca, în calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, să îşi exercite influenţa asupra procurorilor din subordine şi asupra poliţiştilor cu atribuţii de cercetare penală din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vâlcea pentru ca dosarele în care erau cercetaţi administratorul sau salariaţi ai firmei sale să primească soluţii favorabile”, potrivit procurorilor anticorupţie. Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile ale lui Teodor Trancă, în vederea confiscării.

(Nicu Trandafir)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

One comment on “Procesul fostului procuror șef Teodor Trancă privind traficul de influenţă continuă la Curtea de Apel Ploieşti”

  1. D-nule Tranca de ce nu va dati demisia din consiliul judetean,ca oricum nu va implicati deloc la acest partid,ati ajuns prim-vice,dar nu va ganditi ca faceti de ras partidul,mai a fostul unul care a ajuns in Senatul Romaniei,dar a fugit repede la Psd,care nu la Valcea,ca aici nu a fost primit va intreb daca nu se rezolva cu procesul fiti un om curajos si dati-va demisia,va multumesc.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe