Ion Cîlea, ATACAT de liberali în presa centrală: Baronul roşu de Vâlcea care zboară prea jos

marți, 22 octombrie 2013

Ion Cîlea, preşedintele PSD al Consiliului Judeţean Vâlcea, este umbra lui Iliescu pe pământ, erou pe orice vreme. Tovarăş decorat cu Ordinul Muncii clasa a III-a de către Republica Socialistă România - preşedinte Nicolae Ceauşescu, pentru meritul de a fi militat activ pentru obţinerea de producţii mari la cereale şi fructe, ridicat în rang de cavaler pentru competenţa şi spiritul de iniţiativă în dezvoltarea agriculturii româneşti de către Republica România - preşedinte Ion Iliescu, Cîlea face parte din tagma baronilor parveniţi din sectorul economic agricultură şi alimentaţie publică, la fel ca preşedinţii Consiliilor Judeţene Gorj, Ion Călinoiu, un alt doctor în agricultură, şi Ion Prioteasa, tot doctor, uşier şi comersant de cafea solubilă şi conserve de peşte, jupân peste Dolj.

Ascensiunea politică a lui Cîlea a început târziu, prin ’86-’87, pe când mâncarea era valută forte, vremurile în care era mai înţelept să ai dolari în congelator decât pulpă de mânzat sau neamuri în RFG. Este membru PCR din 1966. Nu şi-a dat niciodată foc la carnetul de partid. Etichetat de Adrian Năstase drept un politician obtuz, Ion Cîlea nu este mai bine văzut nici de Liviu Dragnea, care nu vede în el un pretendent la tronul Olteniei.

Cavaler al apocalipsei agriculturii

„Un avion care zboară prea jos“, era aprecierea lui Adrian Năstase privind persoana politică Ion Cîlea. Lucrurile se petreceau în unicul mandat de premier şi preşedinte al PSD al locatarului de pe Zambaccian, prin anii 2000-2004. Probabil, „fostul mare deţinut politic“ se referea la lipsa de anvergură a liderului de la Vâlcea, în sensul că micile coţcării ale ilustrului comunist local nu îl aduceau pe acesta în reflectorul DNA.

Ca orice comunist care a fost surprins de revoluţie, preşedintele CJ Vâlcea are două biografii, una ante şi una post decembrie ’89. Dar ambele devoalează acelaşi personaj: un obscur arivist, un politruc obedient care face orice ca să urce liniar scara de partid fără să se murdărească. Din acest punct de vedere  seamănă cu un oarecare Ion Iliescu.

Conform CV-ului din 2010, Ion Cîlea s-a născut în 9 iulie 1944 în oraşul Ocnele Mari, judeţul Vâlcea. Este căsătorit şi are un copil, Cîlea Valentin Daniel, de asemenea un conţopist devotat statului, deşi ceva mai înstărit decât tac'su. Cîlea cel mare a terminat Facultatea de Agricultură din Craiova şi a ajuns doctor în ştiinţe agricole la bătrâneţe, pe vremea în care nu mai avea nici o treabă cu ogorul, mai precis atunci când regimul politic, funcţia şi pensia i-au permis-o.

Până la revoluţie reuşise să urce abia până în funcţia administrativă de Director al Oficiului de Cadastru şi Organizarea Teritoriului Vâlcea. Abia după devine director general al Întreprinderii de Execuţie şi Exploatare a Lucrărilor de Îmbunătăţiri Funciare Vâlcea. I se năzare să se înscrie în PSD în 1992.  Funcţiile de conducere administrative se împletesc cu cele organizatorice de partid. Pe scurt, devine Director al SC Oltchim SA Râmnicu Vâlcea – Fabrica de Conserve Râureni, director general al Direcţiei Generale pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Vâlcea, subprefect al judeţului Vâlcea până în aprilie 2004, iar apoi vicepreşedinte al CJ Vâlcea între 2004 – iulie 2005. În acest an de cumpănă, odată cu pierderea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale nu atât de către PSD, cât de Adrian Năstase, Cîlea este demis pe motiv de incompatibilitate. Mai precis, pentru faptul că ANI a considerat de neacceptat ca vicele să fie şi preşedinte al Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară APA Vâlcea. Reclamaţia ANI rămâne fără rezultate penale, dar Cîlea zboară din funcţie pentru o mică perioadă de timp. În 2008 îşi revine din şoc şi este ales preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea.

În momentul de faţă, preşedintele CJ Vâcea este şi şeful local al PSD, după ce a păşit pe toate treptele intermediare.

A fost decorat de preşedintele Ion Iliescu cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în gradul de cavaler, „pentru competenţa şi spiritul de iniţiativă în dezvoltarea agriculturii româneşti“.

Erou al agriculturii socialiste

Cîlea este membru al Partidului Comunist Român din 1966. Spunem este, pentru că este unul dintre cei care nu au avut ipocrizia să ardă carnetul de partid la revoluţie, deşi prietenii şi familia l-au sfătuit de bine. Este pentru a doua oară când remarcăm similitudinea cu Ion Iliescu. Acestea fiind zise, într-o recomandare a PCR, de pe vremea când era doar  director al Oficiului de Cadastru şi Organizarea Teritoriului Vâlcea, instructorul PCR Ioniţă Nicolae remarca faptul că Ion Cîlea este corespunzător pentru această funcţie. În sprijinul acestui verdict, tovarăşul Ioniţă aduce un potop de argumente, printre care: „Tovarăşul Cîlea este membru de partid din 1966, a militat activ pentru obţinerea de producţii mari la cereale şi fructe (de parcă azi s-ar opune cineva acestui deziderat!-n.r.)..., s-a situat printre studenţii fruntaşi la învăţătură din Facultatea de Agricultură Craiova..., imediat după absolvire, în 1967, a fost inginer-şef la Cooperativa de Producţie Agricolă Stoiceni, com. Nicolae Bălcescu, unde, în 1971, a devenit preşedinte de CAP, funcţie de care  s-a achitat conştiincios, îndeplinind sarcinile care îi reveneau“. Pentru toate acestea şi încă multe altele, tânărul inginer comunist Ion Cîlea „a fost decorat cu Ordinul Muncii clasa a III-a şi medalii ale R.S. România“, argumentează decisiv tovarăşul instructor Ioniţă Nicolae compatibilitatea viitorului politician cu funcţia îndeplinită la acel moment. Până şi şeful de secţie de cadre al  Comitetului Central al PCR Tănase Gheorghe nu mai are nimic de spus şi contrasemnează.

Ascetul politicii vâlcene

Cu toate că este baronul unui judeţ  care include şi un regat, cel al majestăţii sale Dan Stănescu din Costeşti, nobilul activist trăieşte ca un ascet din salariul de bugetar, vreo 50 de mii de lei pe an, şi din pensia soţiei sale, Steluţa, ceva mai mică, doar puţin peste 44 de mii de lei pe an. Cîlea afirmă mândru că nu a făcut niciodată afaceri - a treia similitudine cu Ion Iliescu! - şi că toate nevoile sale au fost acoperite de stat. Fiu de miner la Ocnele Mari şi de nevastă de miner, casnică adică, el şi soţia sa nu au avut parte de o moştenire prea mare dinspre ascendenţi. Cei doi s-au „împământenit“ doar cu un teren agricol de un hectar în Craiova, pe numele soţiei, şi 0,04 hectare de pădure pe coastele Ocnelor Mari. Valoarea de impozitare nici nu merită a fi amintită, aşa că nu este trecută în declaraţia de avere. Ascetul Cîlea vieţuieşte într-un apartament de 81 mp în Rm. Vâlcea, cumpărat pe legea Petre Roman în 1990. La nevoie poate locui şi într-o bojdeucă de 70 mp tot din Râmnicu Vâcea, primită moştenire în 2002, cu o valoare de impozitare de aproape 600 milioane lei. La un moment dat avea un Opel. Comunist onest, nu ţine icoane sau bijuteri în casă. Nu are depozite bancare, dar nici nu este dator la bănci sau altcuiva. Sigurele lucruri de pe pereţii apartamentului său sunt poze înrămate, dar fără altă valoare decât sentimentală, cu Ion Iliescu. N-are nici pinacotecă şi nu expune nici alte amintiri referitoare la Adrian Năstase.

Pentru funcţia de preşedinte al PSD Vâlcea,  Cîlea ţine morţiş să ne reamintească cu majuscule faptul că este NERETRIBUIT.

www.puterea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

One comment on “Ion Cîlea, ATACAT de liberali în presa centrală: Baronul roşu de Vâlcea care zboară prea jos”

  1. Nu o sa-l egaleze nimeni pe domnul Cilea, are mult bun simt, muncitor, profesionist, fata de altii care habar nu au pe ce planeta sunt, nu mai faceti CV domnului Cilea, acest judet mai rezista datorita acestui om, restul nu-i intereseaza decat buzunarele proprii.
    RUSINE!

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe