Goji de Oltenia. Agricultorii din Vâlcea fac bani frumoși din culturile cu fructe asiatice

luni, 21 octombrie 2013

Oltenii fac profit nu doar din zaibăr şi pepeni, ci şi din cultivarea plantelor asiatice. Agricultorii din Vâlcea au început să cultive Goji, un arbust cu origini tocmai în China.

Fructele sunt la mare căutare în industria farmaceutică şi în medicina naturistă, aşa că fermerii nu duc lipsă de clienţi. Iar câştigul este pe măsură. Un kilogram de fructe de Goji se vinde la en-gross cu cel puţin 60 de lei.

Cristian Popa este din comuna Mădulari, judeţul Vâlcea, iar familia l-a învăţat de mic să consume alimente sănătoase. Acum trei ani a aflat despre beneficiile plantelor Goji, originare din China, şi s-a gândit să înfiinţeze o plantaţie de astfel de arbuşti.

„Am luat doi copăcei să încerc să văd cum se adaptează la clima din România şi aşa am ajuns să am şi eu şi o plantaţie şi o pepinieră”, spune acesta.

Cei mai mulţi bani i-a făcut din vânzarea arbuştilor. A dat peste 1.000 de Goji altor fermieri. A scos şi fructe din plantaţia sa, însă deocamdată puţine. Abia peste 4-5 ani se va vedea adevărtul profit, când Cristian Popa se aşteaptă să scoată peste două tone la hectar. O plantă se vinde cu preţuri cuprinse între 30 şi 50 de lei, iar un kilogram de fructe de Goji ajunge şi la 100 de lei, în magazine, dacă sunt de calitate.

„Am fost contactat se un laborator farmaceutic. Voiau să cumpere fructe uscate, proaspete, chiar şi praf de Goji. Spuneau ei că măcinate, nu contează, important e să avem de vânzare. Le-am spus că în viitorii 2-3 ani o să-i contactez eu”, mai spune Cristian Popa.

Specialiştii în medicină naturistă spun că fructele de Goji sunt miraculoase pentru sănătate. Au un conţinut ridicat de antioxidanţi şi conferă energie organismului. Soţia lui Cristian Popa a înţeles acest lucru şi a găsit metode inedite de a introduce Goji în alimentaţia familiei.

România este ţara unde s-a reuşit înfiinţarea unor plantaţii de Goji, alături de Germania şi Grecia. Costurile unei astfel de culturi este de 30.000 de euro la hectar.  

Digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe