APIA a încheiat convenții privind finanţarea capitalului de lucru pentru crecătorii de porcine

duminică, 20 octombrie 2013

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a încheiat convenții privind finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii Măsurii 215 – Plăţi privind bunăstarea animalelor – porcine – anul II de angajament, sesiunea I de depunere.
Prin încheierea acestor convenții, APIA emite, la cererea solicitantului o adeverință, prin care confirmă:
- că solicitantul a depus în perioada 12 – 30 august 2013 cerere de ajutor pentru Măsura 215 - Plăţi privind bunăstarea animalelor –porcine, aferentă anului II de angajament, sesiunea I de depunere;
- suma în euro reprezentand 50% din valoarea sprijinului solicitat de Beneficiar prin cerere de plată;
- că solicitantul nu a făcut obiectul unui control la faţa locului în primul an de angajament;
- că solicitantul nu are notificări de neconcordanţe şi /sau neconformităţi emise de către APIA pentru cererea de ajutor depusă în anul I.
Valoarea creditului va fi de până la 90% din suma cuvenită din Plăţile privind bunăstarea animalelor.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA și Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii garantează 80% din valoarea creditului contractat de fermier.
Toate convenţiile încheiate între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Banca şi Fondul de Garantare sunt postate pe site-ul APIA la adresa www.apia.org.ro.
Menţionăm că Banca (creditorul) are dreptul de a impune, pe lângă o serie de adeverinţe/acte doveditoare necesare dosarului, propriile condiţii de creditare, stabilite de către Creditor şi aprobate de către Banca Naţională a României. Aici sunt incluse şi garanţii pe care Creditorul le poate solicita din partea Beneficiarului (fermierului).
Banca are obligaţia să informeze Beneficiarii privind obligaţia acestora de a suporta contravaloarea dobanzilor, diferenţelor de curs valutar, comisioanelor bancare şi de garantare ce decurg din aceste credite.
În conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 703/ 23.07.2013 privind aprobarea condițiilor în care se vor încheia Convențiile dintre instituțiile financiare bancare și nebancare și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate prin APIA, Banca trebuie să respecte nivelurile costurilor aferente acordării creditelor pentru beneficiarii plăților directe, astfel încât dobânda finală aplicată beneficiarului nu poate depăși ROBOR 6M + 4%, iar comisioanele aferente creditului să fie în limita de 1%.
Totodată, potrivit aceluiaşi act normativ, Banca trebuie să facă dovada că în perioada 2008-2012 a acordat credite beneficiarilor Axei I - Creșterea competitivității sectoarelor agricol și forestier, Axei III - Calitatea vieții în zonele rurale și diversificarea economiei rurale și Axei IV Leader din Programul Naţional de Dezvolare Rurală 2007-2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe