Remus Borza, trimis in judecata pentru conflict de interese la HIDROELECTRICA

joi, 17 octombrie 2013

Rechizitoriul procurorilor
(17 Oct 2013) PDF, 735KB
Fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, in prezent presedintele Consiliului de Supraveghere al companiei, a fost trimis in judecata pentru coflict de interese, anunta B1 Tv. Borza este acuzat de procurori ca ar fi directionat catre societatea sa de avocatura contracte de asistenta juridica platite de Hidroelectrica. Procurorii Parchetului Curtii de Apel Bucuresti incepusera urmarirea penala impotriva lui Remus Borza, pentru conflict de interese, pe data de 8 iulie.

Citeste in documentul atasat rechizitoriul procurorilor in dosarul Remus Borza.

Procurorii Parchetului Curtii de Apel Bucuresti au finalizat cercetarile si i-au trimis in judecata pe avocatii Remus Adrian Borza si Nicoleta Munteanu, pentru conflict de interese, a anuntat institutia, intr-un comunicat de presa.

Dosarul a fost trimis pentru solutionare Curtii de Apel Bucuresti.

Parchetul Curtii de Apel Bucuresti a inregistrat in 25 februarie 2013 dosarul in care Remus Borza si Nicoleta Munteanu, avocati in Baroul Bucuresti, sunt suspectati de conflict de interese, iar in 8 iulie a inceput urmarirea penala in cazul acestora.

Procurorii au stabilit, in urma verificarilor, ca Nicoleta Munteanu, in calitate de reprezentant legal al Euro Insol SPRL, desemnata administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, in perioada noiembrie 2012 - februarie 2013, a incheiat 34 de contracte de asistenta juridica intre firma de insolventa si Societatea Civila Profesionala de Avocati "Borza si Asociatii". Asistenta juridica a constat in reprezentare, redactare, semnare si depunere a actelor in mai multe procese civile aflate pe rolul Tribunalului Bucuresti, in care SC Hidroelectrica avea calitate de parte. Munteanu era asociat si la SCP "Borza si Asociatii".

In cazul lui Remus Borza, procurorii au retinut ca, in calitate de reprezentant al Euro Insol, administrator judiciar al Hidroelectrica, in perioada noiembrie 2012-februarie 2013, a facut 34 de plati catre firma sa de avocatura, in baza contractelor incheiate de Munteanu.

Procurorii au aratat ca Borza este asociat atat in firma de insolventa Euro Insol, cat si la SCP "Borza si Asociatii", "realizand astfel, in mod direct, un folos material atat pentru sine, cat si pentru asociatul sau, Munteanu Nicoleta".

Remus Borza coordoneaza Societatea Civila Profesionala de Avocati "Borza si Asociatii", membra a grupului Borza si Asociatii, alaturi de firma de insolventa Euro Insol SPRL.

Societatea Euro Insol a fost administratorul judiciar al Hidrolectrica pana in luna iunie, cand compania a iesit din insolventa.

Hidroelectrica s-a aflat in insolventa timp de un an, in perioada iunie 2012 - iunie 2013.

Potrivit articolului 253 indice 1 din Codul Penal, "fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima".

HotNews.ro a relatat in premiera in ianuarie 2013 ca administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, in care Remus Borza este partener, a angajat in numele societatii casele de avocatura Borza & Asociatii si Piperea &Asociatii pentru cele 74 de procese pe care compania le are cu creditorii. Pentru onorarii a fost alocat un buget total de 220.000 euro.

Cum s-a aparat la acel moment Remus Borza in fata acuzatiilor de conflict de interese:

"Euro Insol SPRL si Borza si Asociatii, nu se afla in conflict de interese, ambele fiind societati profesionale, una de insolventa, cealalta de avocatura, in care Remus Borza este partener, iar acest conflict nu exista nici intre avocatii de la Borza si Asociatii si Hidroelectrica, in conditiile in care acesti avocati alcatuiesc echipa de profesionisti implicata in gestionarea procedurii de insolventa a Hidroelectrica, fiind cei mai in masura sa argumenteze si sa sustina punctul de vedere si masurile dispuse de administratorul judiciar in procedura, mai ales in ceea ce priveste judecarea unor contestatii care se indreapta impotriva masurilor administratorului judiciar de respingere la masa credala a unor creante de 1,9 miliarde de lei". Euro Insol mai spune ca Legea insolventei nu interzice avocatilor care sunt si practicieni in insolventa si activeaza in cadrul unei societati profesionale sa desfasoare activitati ca avocati in cadrul unor cabinete individuale sau societati profesionale.

De ce nu au fost angajate alte case de avocatura. Euro Insol sustine ca marile case de avocatura reprezinta deja "baietii destepti" care au depus contestatii. Euro Insol mai afirma ca are o colaborare indelungata si de succes cu Borza & Asociatii si Piperea & Asociatii si acest lucru prezinta garantii din punct de vedere al experientei si integritatii profesionale. In afara de Borza & Asociatii si Piperea & Asociatii, Hidroelectrica mai este reprezentata si de Cabinetul de avocatura Dana Ionescu, sustine Euro Insol.

Hidroelectrica a intrat in insolventa pe 20 iunie 2012, cu peste 4,4 miliarde de lei datorii si cu pierderi de 350 milioane de lei dupa primul semestru al anului 2012, iar administrator judiciar al companiei a fost desemnata firma Euro Insol, detinuta de Remus Borza.

Termenul de iesire din insolventa a companiei a fost 26 iunie, cand Tribunalul Bucuresti a confirmat ca s-a realizat la timp acest demers.

de Alina Neagu HotNews.rodocument-2013-10-17-15822751-0-rechizitoriul-procurorilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe