Zilele Dumitru Drăghicescu, ediţia a III-a, sub patronajul senatorului Dan Nițu

luni, 14 octombrie 2013

Sub patronajul şi cu susţinerea senatorului liberal Remus Daniel NIŢU, la sfârşitul săptămânii trecute a avut loc cea de-a treia ediţie a Zilelor Dumitru Drăghicescu. Anul acesta, Fundaţia Dumitru Drăghicescu, înfiinţată de familia Niţu, a dorit să dea acestui eveniment o conotaţie naţională, astfel că prima partea a manifestărilor s-a desfăşurat la Bucureşti, partener în acest demers fiind Ministerul Afacerilor Interne. Simpozionul pe tema sociologiei juridice în opera lui Dumitru Drăghicescu s-a defăşurat joi, 10 octombrie, la Centrul Cultural al MAI, o serie de profesori de la facultăţi de specialitate din Bucureşti dând curs invitaţiei de a vorbi despre omul politic, sociologul şi filozoful Dumitru Drăghicescu. Între ei, s-au aflat domnii profesori George ANCA, Tudorel BUTOI, Dumitru BORŢUN, Virgiliu CONSTANTINESCU GALICENI, Geogeta UNGUREANU, părerea unanimimă fiind aceea că este nedrept ca un om asemenea lui Dumitru Drăghicescu să rămână necunoscut în ţara sa. De altfel, scopul principal al acestui eveniment a fost acela de a recupera şi de a repune în valoare opera filozofică şi politică a acestei personalităţi deosebite, plecate de pe meleagurile vâlcene. ”Este un prilej de satisfacţie acela de a readuce în actualitate o personalitate uitată de cultura românească, pe nedrept, de fapt, ocolită şi de multe ori pe nedrept etichetată în formule proletcultiste, cum ar fi <> şi <>. De aici au decurs dificultatea enormă de reactualizare a personalităţii lui Dumitru Drăghicescu şi, în acealaşi timp, anumite oprelişti pe care unii le-au resimţit din partea unor foruri juridice atunci când au încercat să facă recunoscută valoarea de excepţie a unei personalităţi a României”, susţinea profesorul Virgiliu CONSTANTINESCU GALICENI, unul dintre cei mai importanţi exegeţi ai operei lui Dumitru Drăghicescu.
Cu această ocazie, Dan Niţu a anunţat şi intenţia de a lansa o bursă de studiu pentru cei interesaţi să recupereze în întregime opera lui Dumitru Drăghicescu. ”Pentru mine, pentru familia mea, pentru locuitorii din Măciuca, pentru Vâlcea şi pentru toată România, de altfel, Dumitru Drăgicescu este o personalitate remarcabilă. A plecat de jos, dar a lăsat în urma lui o serie de lucruri importante pe care noi avem datoria morală de a le dezvălui, de a le amplifica. Din nefericire Dumitru Drăghicescu este mai cunoscut în Fraţa, se studiază în Japonia, în Statele Unite, dar aici, în România, este un necunoscut. Misiunea noastră acum este să îl readucem la adevărata lui valoare. De aceea, intentia mea, a Fundaţiei Dumitru Drăghicescu este să lansăm o bursă de studiu cu scopul realizării unei monografii Dumitru Drăghicescu, un implus şi, totodată, un instrument, spun eu, pe care dorim să îl oferim cercetătorilor români pentru ca aceştia să-şi îndrepte atenţia spre activitatea şi scrierile lui Dumitru Drăghicescu”, a afirmat parlamentarul liberal.
Discuţiile despre Dumitru Drăghicescu au continuat vineri după-amiază la Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanu din Râmnicu-Vâlcea. Printre invitaţi s-au aflat şi nepoţii lui Dumitru Drăghicescu care s-au arătat interesaţi de a colabora în vederea recuperării şi redării întregii opere a lui Drăghicescu, precum şi istoricul Sorin Oane şi membrii Forumului Cultural al Râmnicului, domnii profesori Ioan St. Lazăr, Ion Soare, Al. Popescu-Mihăeşti şi alţi invitaţi.
Ultima întâlnire desfăşurată în cadrul celei de-a treia ediţii a Zilelor Dumitru Drăghicescu va avea loc la sfârşitul săptămânii viitoare, în preajma zilei de Sfântul Dumitru, când comuna Măciuca îl va comemora pe Dumitru Drăghicescu, ocazie cu care va fi inaugurat şi noul sediu al bibliotecii comunale ce va primi numele marelui român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

One comment on “Zilele Dumitru Drăghicescu, ediţia a III-a, sub patronajul senatorului Dan Nițu”

  1. numele lui nitu poate fi legat de: mici, carnati, tuica, dovleac, untura etc. da domne nu mai legati numele lui de cultura, va rog, e o mare insulta adusa tuturor! nitu abia leaga cuvintele intre ele, de propozitii sau fraze nici nu poate fi vorba! jenant articol!

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe