Ponta, între America şi DNA

duminică, 13 octombrie 2013

Din timp în timp, când te aştepţi mai puţin, pe Victor Ponta îl ia valul. E ca un şcolar răsfăţat căruia, dacă îi dai un 7+ (şapte plus) la un extemporal de rutină, a doua oră nu-i mai ajungi cu prăjina la nas. Vine la şcoală cu căştile pe urechi, ca fotbaliştii la stadion, scuipă coji de seminţe pe sub bănci şi te informează că el a dat gaură la macaroană.
Convins că a intrat în graţiile politicii planetare, că a devenit copilul de suflet al Europei şi Americii, că e nepot de unchi politic al lui Mark Gitenstein şi că fostul ambasador l-a introdus în anticamera vicepreşedintelui Biden, care-l aşteaptă la Washington, în ultima decadă a lui octombrie, ca să-l mângâie pe creştet într-un tête-à-tête, premierul a dat cu piciorul şiştarului cu lapte, “băgându-şi bocancii în Justiţie”.
Bref, l-a informat pe procurorul general, Tiberiu Niţu, să-i transmită mulţi pupici lui Papici, întrucât s-a întrecut cu gluma şi a finalizat, hodoronc-tronc, dosarul lui Dragnea, şi că, nu-i aşa, mai poa’ să fie şi el un procuror oarecare, că nu l-a născut Macovei şi mama lu’ Macovei şef... Şi asta, mai ales, pentru că i s-a sfârşit mandatul”, ar fi spus premierul.
Niţu, un procuror eminamente loial, a rezolvat fără să respire propunerea prim-ministrului şi l-a schimbat pe Papici la numai câteva zile după ce, el însuşi, îi prelungise mandatul la şefia Secţiei I, DNA, cu trei luni.
Acuma, că oamenii se înţeleg între ei, e foarte frumos. Problema ar fi fost să se înţeleagă în interiorul ROI (Regulament de Ordine Interioară) al DNA, care spune că Procurorul General numeşte şefii de secţie la Direcţie, numai şi numai la propunerea procurorului şef de resort – adică a Laurei Codruţa Kovesi. Ei bine, Niţu i-a schimbat numai şi numai la propunerea premierului.
Mai mult şi mai tare a fost faptul că după numirea “inadecvată” şi “anti ROI” a noilor şefi de la a I-a, Ponta s-a avântat ca un velier în larg, declarând ferm şi stăpân pe situaţie că Papici e procuror “băsist” şi realizator de “dosare politice”. “Trebuia schimbat. Poate să se supere Macovei şi mama lui Macovei”, a spus Ponta patern.
Pe urmă, s-a declanşat furtuna. Iliescu, Antonescu, Băsescu, Blaga cu tot PDL-ul, CSM la cererea expresă a lui Papici, Justiţia în ansamblul ei, ambasada Americii la Bucureşti, prin însărcinatul său cu afaceri, Duane Butcher, ambasadorul Olandei şi restul lumii i-au explicat şefului executivului de la Bucureşti de ce s-a inventat statul de drept: “Ca să nu-şi bage nimeni bocancii în Justiţie”.
Poate că lui Ponta i-ar fi păsat mai puţin de această ofensivă spontană a lumii, căzută ca o castană uriaşă în moalele capului său, dacă n-ar fi aflat, pe canale de toată încrederea, că e posibil ca Joe Biden să nu mai aibă “răgazul” necesar pentru un tête-à-tête, cu dumnealui, în cursul lunii octombrie.
Ceea ce l-a convins să-i ceară lui Niţu revocarea celor abia numiţi şi numirea celor încă nenumiţi, dar propuşi de câteva săptămâni de Laura Codruţa Kovesi, conform ROI. Poate ca să ne fie limpede că el, premierul, continuă să încerce să facă “legea” în Justiţie. Ştiţi povestea: dacă n-ai buba, te scarpini până ţi-o faci.

Marian Sultănoiu (www.gandul.info)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe