Cristian Buican îl aruncă pe Victor Giosan în jungla negocierilor pentru Ministerul Economiei

duminică, 13 octombrie 2013

Victor Giosan este, până la urmă, propunerea surprinzătoare a liberalilor vâlceni pentru ocuparea postului de ministru al economiei, în locul demisionarului Varujan Vosganian. De săptămâna trecută, „interimatul” ministerului de care depinde şi soarta Oltchimului este asigurat (timp de maxim 45 de zile, potrivit prevederilor legale) tot de un vâlcean de origine, vicepremierul Daniel Chiţoiu. Propunerea liberalilor vâlceni este cel puţin bizară, dacă nu şi neserioasă, din mai multe motive. În primul rând, nu se ştie cum s-ar putea înţelege Victor Giosan cu premierul Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, cei doi copreşedinţi ai USL fiind criticaţi făţiş, nu cu mult timp în urmă, de vâlcean. Mai iese în evidenţă şi o nouă eschivare a deputatului Buican de la nominalizare, majoritatea colegilor de partid considerând că parlamentarul şi-a dat seama că nu are şanse reale de a obţine funcţia respectivă. Alţii, mai puţini, au acceptat explicaţia preşedintelui Buican potrivit căreia nu poate accepta să coordoneze un domeniu în care nu se pricepe şi promovează un specialist (economist) consacrat în Guvernul Tăriceanu (din postura de ministru secretar de stat) şi chiar şi la nivel internaţional, ulterior (consultant).

Emilian Frâncu s-a abţinut

Până la urmă, vineri, 12 octombrie, propunerea preşedintelui filialei, Cristian Buican, Biroul Politic Teritorial (BPT) ca Victor Giosan să fie numele cu care PNL Vâlcea să se prezinte la proxima şedinţă de Birou Politic Naţional a fost votată fără mari emoţii. Au existat şi câteva voturi împotriva acestei soluţii, însă, paradoxal, nu din partea primarului Emilian Frâncu cel căruia şi Victor Giosan, recent, i-a solicitat vehement demisia din toate funcţiile. Fostul senator şi lider al filialei, membru în BPN, alături de Cristian Buican, care este chiar vicepreşedinte la nivel naţional, doar s-a abţinut. Considerentele ar putea fi cel puţin două. Pe de o parte, Emilian Frâncu nu a dorit să lase senzaţia unei revanşe faţă unul dintre vechii săi favoriţi din filială. Pe de altă parte, majoritatea colegilor nu-şi ascund dubiile că premierul Victor Ponta, totodată şi preşedintele PSD, a uitat că Victor Giosan a criticat deschis alianţa şi guvernarea USL.

A fost sau n-a fost Victor Giosan prezent la lansarea IRL?

La congresul PNL de la începutul acestui an, actualul nominalizat a votat împotriva moţiunii cu care preşedintele Crin Antonescu s-a prezentat în faţa delegaţilor partidului. Mai mult, tot Victor Giosan este autorul, în 2012, a unei scrisori deschise adresate colegilor de partid din toată ţara prin care îşi exprima dezamăgirea faţă de faptul că PNL este vioara a doua în uniune şi că nu face altceva decât să “să aplice integral, alături de PSD, modelul politic inventat intre 2000-2004, non-liberal, non-democratic şi non-european: acela al controlului absolut al puterii prin controlul politic al societăţii şi instituţiilor. Am avut o şansă istorică să arătăm că se poate face şi «altfel de politică», dar am ratat-o răsunător”. (http://www.ramnic.ro/articole/victor-giosan-scrisoare-deschisanbsp-catre-membrii-partidului-national-liberal-46811/2012-07-20)
Un alt argument al unei improbabile bune integrări a lui Victor Giosan în Guvernul Ponta ar fi şi participarea sa, joi, în calitate de invitat, se pare, la înfiinţarea nucleului Iniţiativei România Liberală de la Vâlcea.
Dacă gestul filialei liberale vâlcene se va dovedi sau nu unul de succes sau dacă este o frondă faţă de conducerea naţională a partidului (în special Crin Antonescu şi Daniel Chiţoiu) ori dacă este un gest reparatoriu faţă de un specialist ignorat în ultimii ani de la promovarea în funcţii cheie, rămâne de văzut...

Adrian Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe