Poliţia Călimăneşti ascunde dovezile unui atac în trafic pentru a apăra bătăuşii vâlceni

sâmbătă, 12 octombrie 2013

Aparent, într-o staţiune unde se oblojesc reumatismele, afecţiunile locomotorii, iar oamenii caută să se şi odihnească nu se întâmplă nimic spectaculos. Parţial este adevărat. Numai că „liniştea” din Călimăneşti-Căciulata este menţinută de poliţia locală prin inactivitate, blocarea dosarelor, a probelor şi cumetrii. Tocmai de Ziua Muncii, adică de 1 mai 2013, poliţiştii au avut de lucru. Şi-au făcut treaba aşa cum ştiau mai bine: cu superficialitate şi dezinteres major. Deranjul s-a produs în momentul în care victima, găsită în stare de şoc şi sângerând abundent în urma unui atac în trafic, a insistat să afle cum decurge ancheta. Astfel, liniştea poliţiştilor s-a dus pe... apa Oltului.

În seara zilei de 1 Mai, bucureşteanul Valentin Duminică voia să vadă un meci de fotbal la o terasă în localitatea Călimăneşti-Căciulata. Neinteresată de fotbal, soţia sa a rămas la vila în care abia fuseseră cazaţi. „Am ieşit din imobil, m-am urcat în maşina personală, m-am asigurat şi am pornit. Am văzut farurile unei maşini la o distanţă apreciabilă, dar ştiam că am timp să fac manevra pe sensul opus şi că nu era nici un pericol să fac stânga. Când am ajuns în mijlocul staţiunii Căciulata, o maşină mi-a barat calea în scuarul din faţa pieţei. Am deschis portiera să văd ce s-a întâmplat. Din maşina care mă blocase au coborât doi tineri”, povesteşte Valentin Duminică. Fără nici o explicaţie, continuă el relatarea, a fost luat la pumni. Unul dintre cei doi a deschis portiera din dreapta şi a început o altă serie de pumni şi picioare, reproşându-i că le-a tăiat calea şi „era să-i nenorocească”.

Obosiţi de loviturile date bucureşteanului, i-au cerut toţi banii pe care îi avea asupra sa. Furioşi că nu pot pescui decât 10 lei, agresorii şi-au continuat seria loviturilor. Între timp, din autoturismul bătăuşilor a coborât a treia persoană, care a început să se răzbune pe maşina bucureşteanului lovind-o cu picioarele. Cei doi care îl loveau au luat şi ei maşina la şuturi. În automobilul agresorilor, două fete le făceau galerie atacatorilor, încurajându-i să dea cât pot de tare şi de mult în bucureştean şi în maşina acestuia. Seria loviturilor a încetat doar în momentul în care, la câţiva metri de locul infracţiunii, a oprit o altă maşină cu număr de înmatriculare de Vâlcea. Două persoane s-au îndreptat spre locul incidentului, dorind să oprească altercaţia. Numai că agresorii nu doreau martori. S-au repezit la propria lor maşină şi au plecat spre Râmnicu Vâlcea. Ghinionul atacatorilor a fost că martorii au apucat să-şi noteze numărul de înmatriculare şi au anunţat prin telefonul de urgenţă 112. Imediat alţi martori, proprietari ai unui restaurant din apropiere, care asistaseră la scenă, au telefonat la urgenţă, cerând ajutoare pentru victimă. Valentin Duminică a avut puterea doar să-şi anunţe soţia de incident. Transportată de proprietarul vilei, aceasta a venit imediat la locul incidentului apelând, la rândul ei, serviciul de urgenţă. Văzând cum trec minutele şi nu vine nici un poliţist din Călimăneşti-Căciulata, deşi sediul poliţiei era doar la vreo 2 km distanţă, aceasta şi-a apelat o prietenă, care a pus în funcţiune sistemul de relaţii şi pile. Domnul Valentin Duminică este colonel în rezervă IGPR, iar prietena soţiei a ştiut unde să sune pentru a resuscita amorţeala oamenilor de ordine.

Poliţia a apărut după 50 de minute

Intervenţiile şi-au arătat imediat roadele. Primul echipaj sosit la faţa locului a fost unul de la circulaţie din Râmnicu Vâlcea, iar după vreo 50 de minute de la agresiune a apărut şi poliţia locală. Telefonul la IGPR le-a amintit că treaba de poliţist este mai importantă decât preţul mieilor (Sărbătorile pascale au precedat ziua de 1 Mai - n.r). Asta mai ales că la locul faptei au apărut succesiv criminaliştii şi procurorul. Inimaginabil pentru omul de rând fără relaţii: foarte repede s-au organizat filtre pe şosele, iar făptaşii au fost prinşi în centrul oraşului Râmnicu Vâlcea. A urmat identificarea lor la sediul poliţiei locale, atât de către victimă, cât şi de martori.

Competenţă maximă: proba falsificată, volatilizată

Gheorghe Bogdan Ciprian a fost recunoscut drept şoferul maşinii şi primul atacator al lui Valentin Duminică. Ionuţ Eparu şi Gheorghe Laurenţiu Voica (de profesie jandarm) sunt ceilalţi doi bătăuşi. Cei trei incriminaţi sunt din Slatina. Primilor doi atacatori li s-a luat imediat proba etilotest în prezenţa victimei, dar nu şi jandarmului. Rezultatele arătau că ambii erau în stare de ebrietate. Şoferul avea o alcoolemie de 0,63 mg în aerul respirat, iar Eparu de 0,57 mg. În schimb, jandarmul a fost luat în biroul subinspectorului de poliţie Mitruţ Ghiţulescu, unde i s-ar fi luat proba etilotest, dar fără martori, contrar prevederilor legale. Pe principiul timpul rezolvă totul, la o verificare ulterioară a dosarului, solicitată de soţii Duminică, s-a observat că Eparu nu consumase băuturi alcoolice, motiv pentru care, în documentele poliţiei este consemnat el ca fiind conducătorul autoturismului, deşi toţi martorii l-au identificat la volan pe Gheorghe Bogdan Ciprian. Proba „competenţei” maxime aparţine tot poliţiei locale, mai precis subinspectorului Ghiţulescu, care, vrând să ascundă probele, a ascuns-o pe cea falsificată care atesta lipsa alcoolemiei. Potrivit declaraţiilor victimei, şoferul identificat a încercat în câteva rânduri să-l intimideze cu relaţiile sus-puse de care dispune la judeţ. Poate tocmai de aceea poliţia locală a încercat să-l scoată vinovat pe Eparu, mai întâi falsificându-i proba etilotest, apoi susţinând că el a condus maşina agresorilor. Ceva pe lanţul infracţional al mistificării probelor se pare că s-a produs, din moment ce proba falsificată a dispărut de la dosar. Probabil Eparu nu a fost de acord cu trocul poliţiei locale, ceea ce i s-a oferit nu era destul pentru a-şi asuma o asemenea vină.

Avocatul bătăuşilor, consilierul judeţean liberal Victor Stănculescu

Se pare că şoferul-infractor se bazează pe niscai relaţii, având în vedere că în aceeaşi noapte la sediul poliţiei din Călimăneşti-Căciulata a apărut şi avocatul apărării, Victor Stănculescu, membru al Consiliului Judeţean Vâlcea. În plus, subinspectorul l-a „sfătuit” pe Valentin Duminică să se împace cu jandarmul, argumentând că „în instanţă cine are bani câştigă, cine nu, nu”. Victima îi acuză pe agresori de tentativă de tâlhărie, ultraj contra bunelor moravuri, distrugere, fugă de la locul accidentului, conducere în stare de ebrietate, lovire, vătămare corporală şi distrugere de bunuri.

Fals în acte şi abuz în serviciu

„Procesul-verbal de constatare la faţa locului nu s-a încheiat. În el trebuia consemnat tot: persoane, starea maşinii, declaraţiile părţii vătămate, a martorilor, starea victimei, declaraţiile făptuitorilor, probele etilotest, recunoaşterea din grup. În loc de toate acestea, în dosar a apărut doar un proces-verbal de raportare, care e un act intern al poliţiei. Şi asta doar pentru că am apelat la 112 şi trebuia raportat rezultatul. Nu este un act procesual, nici nu trebuia să apară în dosar”, susţine fostul poliţist Valentin Duminică. El spune că ancheta a fost tergiversată, iar martorilor nu li s-au luat declaraţii decât la insistenţele familiei victimei. Presaţi, poliţiştii au încheiat procesul-verbal de constatare abia în 23 iunie, dar l-au antedatat cu 1 mai 2013, ceea ce este fals în acte publice şi abuz în serviciu. Mai mult, documentul era incomplet.

Poliţiştii presează martorii să-şi schimbe declaraţiile

Familia victimei susţine că, din înregistrările discuţiilor avute cu subinspectorul Ghiţulescu, acesta spune că „nu s-a aşteptat ca o persoană aflată la 200-300 km distanţă de Călimăneşti să urmărească dosarul, să verifice plângerea şi să se ţină scai” de dosar. Sesizarea depusă la IPJ Vâlcea şi la Parchetul din Brezoi, care instrumentează cazul, probabil, şi recomandările primite de la IGP i-au urnit pe poliţiştii din Călimăneşti să mişte cumva ancheta. Martorii incidentului au afirmat că în prezent poliţiştii fac presiuni asupra lor să-şi schimbe declaraţiile.

O altă verificare a situaţiei dosarului făcută de soţii Duminică la Călimăneşti în luna septembrie s-a soldat cu alte surprize. Unul dintre agresori a devenit martor, iar multe alte probe au dispărut din dosar. Nici măcar persoana care a condus echipa poliţiei nu este consemnată în procesul-verbal de constatare. Bucureştenii observă o precipitare a poliţiştilor locali de a trimite cât mai repede dosarul la Parchet, deşi „cercetarea este departe de a fi încheiată”.

Pagube financiare şi morale

Soţii Duminică au început să-şi calculeze deja pagubele pe care le vor cere în instanţă. 4.800 de lei este devizul de reparaţie a maşinii, 3.400 de lei este costul reparaţiei danturii. La acestea se adaugă daunele morale şi de imagine, afectarea emoţională, acutizarea diagnosticului (deocamdată neformulate) şi cheltuielile de judecată, inclusiv cele legate de deplasările multiple la poliţia din Călimăneşti-Căciulata.

„Nu comentez, nu am timp. Dosarul a fost verificat de Parchet şi nu s-au confirmat acuzaţiile soţilor Duminică”, este reacţia subinspectorului Ghiţulescu, la solicitarea PUTEREA.

Diagnostic

Bucureşteanul s-a ales cu o echimoză la piciorul stâng, 8 zile de îngrijiri medicale, un dinte rupt şi trei care trebuie protezaţi, un chist pe un rinichi şi agravarea unui diagnostic (despre care nici el nu ştie cât este de grav). În prezent, este dependent de îngrijirile soţiei şi de administrarea albuminei umane, singurul remediu care îi poate ameliora durerile.

www.puterea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 comments on “Poliţia Călimăneşti ascunde dovezile unui atac în trafic pentru a apăra bătăuşii vâlceni”

  1. EEE.. e boala veche a politiei din Calimanesti ascunderea sub pres a astfel de cazuri si pustiul asta de Mitrut ?eu credeam ca e curat dar statul in preajma mafiotilor la contaminat pacat ca avea un viitor si el si increderea in el a cetatenilor

  2. Ma scuzati dar am vrut sa-ntreb si sa ma intreb:Nu cumva este o legatura intre Gheorghe Laurentiu Voica si Voica bastanul de la Daiesi mare smeccher in politia Valcea ?de sa dea domnu sa nu fie cum zic eu dar o stiti peaia :ai grija ce-ti doresti ca poate sigur se intampla

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe