DAN VOICULESCU, CONDAMNAT LA 5 ANI DE ÎNCHISOARE CU EXECUTARE

joi, 26 septembrie 2013

Tribunalul Bucureşti l-a condamnat astăzi pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul ICA. De asemenea, instanţa a dispus sechestru pe casa din Kiseleff a lui Dan Voiculescu.şi confiscarea sumei de 200.000 de lei. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel.

Gheorghe Mencinicopschi a primit şase ani de închisoare cu executare. De asemenea, Popa Corneliu, Sorin Pantiş, Săvulescu Ştefan, Pop Flavius şi Alexandru Jean Cătălin au fost condamnaţi la tot la şase ani de închisoare. Gheorghe Sind, Petre Alexandru, Ena Vica şi Grigore Marinescu au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare.

UPDATE 14:26 Gheorghe Mencinicopschi a susţinut imediat după decizia Tribunalului că totul este o "mascaradă". "Eu nu m-am asociat cu domnul Voiculescu, e pur şi simplu o mascaradă, a fost o situaţie de conjunctură. Privatizarea ICA este una dintre cele mai curate, legale şi de succes privatizări", a spus el.

UPDATE Tribunalul Bucureşti l-a condamnat astăzi la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul ICA. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel.

Gheorghe Mencinicopschi a primit şase ani de închisoare cu executare. De asemenea, Popa Corneliu, Sorin Pantiş, Săvulescu Ştefan şi Alexandru Jean Cătălin au fost condamnaţi la tot la şase ani de închisoare. Gheorghe Sind, Petre Alexandru şi Grigore Marinescu au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare.

Tribunalul Bucureşti va anunţa, joi, 26 septembrie, sentinţa în dosarul de corupţie al lui Dan Voiculescu. Fondatorul Partidului Conservator este acuzat de privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Procurorii îl mai acuză de spălare de bani şi de prejudicierea statului cu 60 milioane euro. DNA a cerut ca Voiculescu să primească o pedeapsă cu închisoare cu executare. Fostul Senator cercetat şi pentru complicitate la şantaj a susţinut în faţa instanţei că este nevinovat. Decizia Tribunalului Bucureşti este una pe fond ceea ce înseamnă că nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel.

Procurorii DNA au cerut instanţei ca Dan Voiculescu să primească o pedeapsă cu închisoare cu executare pentru infracţiunea de spălare de bani. DNA nu a menţionat cuantumul pedepsei dar, potrivit legii, maximul este de 12 ani. Totodată, DNA a cerut ca Voiculescu şi ceilalţi inculpaţi din dosar să plătească prejudiciul de 60 de milioane de euro.

În acest dosar, Dan Voiculescu este acuzat de fraudarea privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, o fraudă evaluată de procurori la 60 milioane euro.

Dan Voiculescu este acuzat de două infracţiuni. Prima este cea prevăzută la art. 13 din legea 78/2000: ”Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”. Pentru acest cap de acuzare, Voiculescu ar putea fi condamnat la cinci ani de închisoare.

CITEŞTE AICI RECHIZITORIUL INTEGRAL

În al doilea rând, fondatorul Partidului Conservator şi al trustului Intact mai este acuzat şi de spălare de bani. Pentru infracţiunea de spălare de bani, el poate fi condamanat la un maximum de 12 ani de puşcărie. Pentru această infracţiune, pedeapsa minimă prevăzută de lege este de 5 ani de înschisoare cu executare.

Ce conţine dosarul de corupţie

Dosarul ICA a fost trimis în judecată în 4 decembrie 2008, la Tribunalul Bucureşti, deoarece, la acea dată, Voiculescu nu avea calitatea de senator, el fiind învestit pe 15 decembrie 2008. Procurorii susţin că Dan Voiculescu a cumpărat 3,6 hectare de teren şi un hectar de construcţii în Băneasa, la un preţ de 75 de ori mai mic decât cel real.

Dan Voiculescu a fost acuzat de infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate, în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani.

Celelalte persoane trimise în judecată sunt: Corneliu Popa, Sandu Jean-Cătălin, Mencinicopschi Gheorghe, Sorin Pantiş, Săvulescu Vlad-Nicolae, Domnişoru Gheorghe Marian, Sin Gheorghe, Baciu Constantin, Petre Alexandru, Marinescu Grigore, Ene Vica, Pop Flavius Adrian.

Poziţia oficială a inculpatului Voiculescu

În rechizitoriul întocmit de DNA în 2008 se reţine că inculpatul Dan Voiculescu nu a dorit să facă niciun fel declaraţii în faţa procurorilor DNA. În rechizitoriu, se consemnează doar că Dan Voiculescu a transmis prin avocatul său, Marian Nazat, că se consideră nevinovat şi că, în opinia sa, este vorba de un dosar politic.

Dan Voiculescu a arătat că în opinia sa există două nereguli în ceea ce priveşte ancheta şi acuzaţiile din acest dosar. O primă neregulă semnalată de acesta a fost aceea că, pe parcursul urmăririi penale, el nu ar fi fost chemat niciodată în faţa anchetatorilor pentru a da declaraţie, în contextul în care toate celelalte persoane ar fi fost întrebate în legătură cu persoana sa de către anchetatori.

O a doua neregulă semnalată de Voiculescu judecătorului ar fi aceea că, în opinia sa, nu există nicio probă şi niciun indiciu direct sau indirect care să dovedească acuzaţiile ce i se aduc, respectiv nu există martori, înregistrări telefonice sau ambientale ori documente care să dovedească acuzaţiile ce i se aduc de căte anchetatori.

De asemenea, Dan Voiculescu a trimis CSM o scrisoare în care se plânge că presa nu a relatat corect despre dosarul său de corupţie şi că imaginea sa a avut de suferit.

Istoricul dosarului

4 decembrie 2008. Dosarul ICA, referitor la privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, a fost trimis în judecată la Tribunalul Bucureşti, deoarece, la acea dată, Voiculescu nu avea calitatea de senator.
15 decembrie 2008. Voiculescu este învestit în funcţia de senator.
28 octombrie 2009. Dosarul ajunge la Curtea Supremă şi începe judecarea pe fond.
25 iunie 2012. Voiculescu işi dă demisia din Senat şi dosarul este trimis la Tribunalul Bucureşti.
20 decembrie 2012. Tribunalul Bucureşti a judecat şase termene în care nu a soluţionat dosarul şi decide să trimită dosarul la Curtea Supremă.
11 ianuarie 2013. Dosarul ajunge la Curtea Supremă care dă termen pe 25 aprilie, iar apoi pe 31 ianuarie.
28 ianuarie. Cu trei zile înainte de primul termen, Voiculescu îşi dă din nou demisia, iar dosarul va fi trimis la Tribunalul Bucureşti.

Gandul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe