Emilian Francu, condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare. Ar fi culmea nesimţirii să revină la primărie!

marți, 17 septembrie 2013

Primarul suspendat din Ramnicu Valcea, Emilian Francu, acuzat de luare de mita, a fost condamnat, marti, de Tribunalul Bucuresti, la patru ani de inchisoare cu suspendare, transmite Mediafax. Decizia nu este definitiva, ea poate fi atacata cu recurs.

Conform hotararii instantei, Francu are un termen de incercare de sapte ani. Decizia tribunalului poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti.

Aflat in arest preventiv din 26 aprilie, Emilian Francu va fi pus in libertate, conform normelor legale in vigoare.

“Solutia judecatorilor: In baza dispoziţiilor art. 334 CPP dispune schimbarea încadrării juridice a faptei reţinute în sarcina inculpatului FRÂNCU EMILIAN VALENTIN din infracţiunea de luare de mită prevăzută de art. 254 alin. 1 CP, cu aplic. art. 6 din Legea 78/2000 în infracţiunea de luare de mită prevăzută de art. 254 alin. 1 şi 2 CP, cu aplic. art. 6 din Legea nr.78/2000. În baza art. 254 alin. 1 şi 2 CP, cu aplic. art. 6 din Legea nr.78/2000 condamnă pe inculpatul FRÂNCU EMILIAN VALENTIN, la o pedeapsă de 4 ani închisoare. În baza art. 65 CP interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prev. de art. 64 lit. a, b teza II şi c CP pe o durată de 3 ani, în condiţiile art. 66 CP. In baza dispoziţiilor art. 86 ind.1 CP dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 4 ani închisoare aplicată inculpatului FRÂNCU EMILIAN VALENTIN pe durata unui termen de încercare de 7 ani, conform disp. art. 86/2 CP. In baza dispoziţiilor art. 86 ind.3 al.1 CP pe durata termenului de încercare, inculpatul se va supune următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Vâlcea, conform programului stabilit de acesta; b) să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă. În baza art. 359 CPP atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 86 ind.4 CP. Aplică disp. art. 71, 64 lit. a, b teza II şi c CP. In baza art. 71 al.5 CP pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii se suspendă şi executarea pedepsei accesorii. In baza art. 88 CP deduce perioada reţinerii şi arestării preventive de la data de 25.04.2013 la zi. In baza art. 350 al.3 lit. b CPP dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului, dacă nu este arestat în altă cauză. În baza art. 160/5 alin. 4 lit. d CPP dispune restituirea către inculpat a cauţiunii în cuantum de 200.000 lei, consemnată la CEC BANK cu chitanţa nr. 51626344/1 din data de 15.07.2013. In baza art. 349 CPP rap. la art.191 CPP obliga pe inculpat la plata sumei de 7.000 lei cheltuieli judiciare către stat. Cu apel. Pronunţată în şedinţă publică azi 17.09.2013 Document: Hotarâre 665/2013 17.09.2013″.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe Emilian Valentin Francu, primar al municipiului Ramnicu Valcea la data faptelor, in prezent suspendat, acuzandu-l de luare de mita, dupa ce a fost prins in flagrant in timp ce primea mita de la administratorul unei firme, arhitectul bucurestean Sorin Dragos Popescu.

Rechizitoriul DNA
Potrivit rechizitoriul trimis instantei, la inceputul anului 2013, Primaria Ramnicu Valcea a incredintat unei firme de arhitectura un proiect cu denumirea "Reorganizarea si amenajarea spatiului public central din municipiul Ramnicu Valcea", avand ca obiect amenajarea unei piete publice, a unei parcari subterane si a unui pasaj pietonal. Costul serviciilor de proiectare a fost stabilit la aproximativ 200.000 de euro.

Primarul din Ramnicu Valcea a fost denuntat de administratorul firmei de arhitectura, dupa ce Francu i-ar fi cerut 20.000 de euro, respectiv 10 la suta din suma de 200.000 de euro atribuita pentru contractul de prestari de servicii. Francu ar fi conditionat semnarea actelor privind incheierea, derularea si executarea contractului de prestari servicii de acordarea sumei de 20.000 de euro, au notat procurorii in rechizitoriu.

Dupa finalizarea lucrarilor mentionate in contractul de prestari servicii si dupa plata unei prime transe din banii datorati de Primaria Ramnicu Valcea, in 22 aprilie, Emilian Francu i-ar fi cerut administratorului firmei sa ii dea, printr-un intermediar, 50.000 de lei. De aceasta data, Francu ar fi conditionat semnarea documentele pentru cea de-a doua transa care trebuia acordata firmei pentru serviciile al caror beneficiar era Primaria Ramnicu Valcea de acordarea acestei sume, au mai aratat procurorii.

Mai mult, Francu i-ar fi cerut administratorului firmei 40.000 de lei, dupa plata ultimei transe pentru prestarea serviciilor, iar pentru a ascunde provenienta banilor, ar fi propus incheierea unui contract de sponsorizare.

In 25 aprilie, Emilian Francu a fost prins in flagrant, dupa ce a primit de la administratorul firmei de arhitectura, prin intermediar, cei 50.000 de lei ceruti.

Francu a sustinut in fata instantei ca banii nu ii erau destinati si ca ar fi incercat sa obtina o sponsorizare pentru evenimentele legate de implinirea a 625 de ani de la atestarea orasului Ramnicu Valcea.

Potrivit unor surse judiciare, in dosarul lui Francu ar exista o inregistrare ambientala intre primar si administratorul firmei de arhitectura. In inregistrarea aflata la dosar, Francu ii indica arhitectului locul in care sa fie lasati banii conveniti, respectiv la secretariatul unei televiziuni locale care apartine familiei edilului. De altfel, flagrantul in acest caz a fost realizat la sediul televiziunii, cei 20.000 de euro fiind gasiti in secretariat.

In februarie, Primaria Ramnicu Valcea, in colaborarea cu Ordinul Arhitectilor din Romania si in parterneriat cu filiala teritoriala Sibiu - Valcea, a lansat un concurs cu premii pentru cele mai bune solutii de "Reorganizare si amenajare a spatiului public central din municipiul Ramnicu Valcea". Din cele 19 proiecte depuse, 17 au fost acceptate sa intre in concurs. Castigatorul premiul intai, in valoare de 4.500 de euro, a fost desemnat proiectul "Simbol de identitate" al arhitectului Sorin Dragos Popescu, din Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe