A inceput scoala. Marile modificari din noul an scolar

luni, 16 septembrie 2013

 Astazi a inceput scoala pentru aproximativ 3.200.000 de elevi si prescolari. Luni, 16 septembrie, se deschid cursurile primului semestru din anul scolar 2013 - 2014. Simularea Bacalaureatului inca din clasa a IX-a, introducerea la nivel national a evaluarilor de la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a, conform Legii Educatiei Nationale, precum si modificarea formulei de calcul a mediei de admitere la liceu sunt cateva dintre modificarile care se vor aplica incepand cu acest an scolar. 
Aproximativ 3.200.000 de elevi si prescolari incep luni cursurile primului semestru al anului scolar 2013 - 2014, potrivit Agerpres. Anul acesta, vacanta de iarna nu mai este vacanta intersemestriala, iar anul scolar este impartit in doua semestre aproximativ egale ca durata.Structura anului scolar 2013-2014Pentru elevi, anul scolar 2013-2014 are 36 de saptamani de cursuri, insumand 176 de zile lucratoare. Vezi aici mai multe detalii despre structura anului scolar

Semestrul I 
Cursuri: luni, 16 septembrie 2013 - vineri, 20 decembrie 2013
Vacanta: 2 - 10 noiembrie 2013, doar pentru clasele din invatamantul primar si pentru grupele din invatamantul prescolar
Vacanta de iarna: sambata, 21 decembrie 2013 - duminica, 5 ianuarie 2014
Cursuri: luni, 6 ianuarie 2014 - vineri, 31 ianuarie 2014
Vacanta intersemestriala: sambata, 1 februarie 2014 - duminica, 9 februarie 2014

Semestrul al II-lea 
Cursuri: luni, 10 februarie 2014 - vineri, 11 aprilie 2014
- Saptamana Scoala Altfel: 7 - 11 aprilie 2014
Vacanta de primavara: sambata, 12 aprilie 2014 - marti, 22 aprilie 2014
Cursuri: miercuri, 23 aprilie 2014 - vineri, 20 iunie 2014
Vacanta de vara: sambata, 21 iunie 2014 - duminica, 14 septembrie 2014

Tezele din semestrul I al anului scolar 2013-2014 se sustin, de regula, pana la data de 20 decembrie 2013. Tezele din semestrul al II-lea al anului scolar 2013-2014 se sustin, de regula, pana la data de 23 mai 2014.

Elevii studiaza Limba moderna incepand cu Clasa Pregatitoare

Incepand de anul acesta, elevii invata Limba moderna inca de la Clasa Pregatitoare, o ora pe saptamana. Anuntul a fost facut in aprilie, cand Ministerul Educatiei a publicat ordinul de ministru care aproba planurile cadru pentru invatamantul primar. Aceste planuri cadru se aplica incepand din septembrie pentru clasa pregatitoare si clasa I, incepand cu anul scolar 2014-2015 la clasa a II-a si din anul 2015-2016 pentru clasele a III-a si a IV-a. Detalii aici

Elevii de Clasa Pregatitoare au 19 ore pe saptamana, iar elevii de clasa I - 20 de ore obligatorii. La acestea se adauga optionale de maximum o ora pe saptamana.

Clasa Pregatitoare: Materiile si numarul de ore

  • Numar total de ore obligatorii: 19
  • Optionale: 0-1

Clasa I:

Inspectia la clasa si evaluarile la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a

"Inspectia la clasa va fi o prioritate a anului scolar 2013-2014", a anuntat in urma cu o saptamana ministrul Educatiei, Remus Pricopie. Ministrul le-a transmis directorilor de scoli ca, in anul scolar 2013-2014, sa puna accent pe inspectia la clasa si sa monitorizeze procesul de predare-invatare. Pricopie a declarat ca a luat aceasta decizie avand in vedere ca rezultatele comparative intre mediile din gimnaziu si mediile la Evaluarea Nationala pentru clasa a VIII-a au aratat, in multe cazuri, "diferente mult prea mari de notare a elevilor, de la 1,5 pana la 7 puncte", se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro. Detalii aici

Tot incepand de anul acesta, evaluarile la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a se vor face la nivel national, cu subiecte unice, asa cum prevede Legea Educatiei Nationale. Pana acum, timp de doi ani, aceste evaluari au fost facute numai in anumite scoli, fiind un program pilotat. Legea mai prevede, insa, ca rezultatele obtinute la aceste testari sa fie trecute in portofoliul educational al fiecarui elev, dar acest instrument de evaluare continua a elevilor nu a fost inca elaborat de Ministerul Educatiei.

Elevii de clasa a II-a vor fi testati la scris-citit si matematica, elevii de clasa a IV-a - la limba romana/ limba materna - intelegerea textului scris si matematica, iar elevii de clasa a VI-a - la limba si comunicare, respectiv matematica si stiinte.

Rezultatele obtinute de elevi NU se trec in catalog, ci stau la baza realizarii de catre profesori a unor planuri individualizate de invatare si sunt aduse la cunostinta parintilor elevilor.

Noi materii optionale pentru clasele primare, incepand din septembrie: Filosofia pentru copii, Educatia financiara si Educatia pentru societate

Incepand de luna aceasta, elevii din ciclul primar au 3 noi materii optionale: "Educatie pentru societate", "Filosofie pentru copii" si "Educatie financiara". Ministerul Educatiei a anuntat intr-un comunicat remis HotNews.ro ca ministrul Remus Pricopie a aprobat prin Ordin de Ministru implementarea programelor scolare pentru cele trei discipline optionale.

"Educatie financiara" va fi predata la clasele a III-a si/sau a IV-a, "Filosofie pentru copii" va fi studiata la clasa a III-a si/sau a IV-a, iar materia optionala "Educatie pentru societate" va fi studiata la clasa pregatitoare, clasa I si clasa a II-a.

  • Precizam ca incepand din Clasa Pregatitoare si pana in clasa a IV-a, elevii pot avea maximum o singura disciplina optionala pe an de studiu.

Ministerul Educatiei a publicat si programa scolara pentru materia optionala"Matematica si stiinte in societatea cunoasterii". Este vorba despre un curriculum interdisciplinar integrat pentru matematica, fizica, chimie si biologie, curriculum la decizia scolii. El poate fi ales la oricare dintre clasele a IV-a pana la a XI-a, inclusiv. Optionalul poate fi predat din acest an, cu un buget de timp de o ora pe saptamana pe parcursul unui an scolar. Detalii aici

Modificare importanta in noul an scolar: Evaluarea Nationala va avea o pondere crescuta, de 75%, in media de admitere la liceu

O alta modificare importanta care intra in vigoare incepand cu acest an scolar vizeaza formula de calcul a mediei de admitere la liceu. Incepand din acest an, in admiterea la liceu - media de la Evaluarea Nationala va avea o pondere de 75% (fata de 50% cat a fost pana acum), iar media generala de absolvire a gimnaziului va fi in proportie de 25%. Decizia a fost luata in urma rezultatelor de la Evaluarea Nationala 2013, care "au relevat diferente notabile intre mediile, mai mari, obtinute de elevi in scoala, pe parcursul gimnaziului, si mediile, mai mici, obtinute de acestia la Evaluarea Nationala", a informat Ministerul intr-un comunicat remis HotNews.ro. Detalii aici

Elevii de clasa a XI-a, a XII-a si a VIII-a vor sustine simulari nationale pentru Bacalaureat si Evaluare Nationala

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat in luna mai ca le-a cerut inspectorilor scolari generali sa analizeze posibilitatea realizarii simularilor pentru evaluarile nationale la clasele terminale - a VIII-a si a XII-a - la o data comuna, posibil luna martie, pentru anul scolar 2013-2014.

Remus Pricopie a declarat ca subiectele vor fi realizate de catre Ministerul Educatiei Nationale (MEN), prin Centrul National de Evaluare si Examinare, si vor fi aceleasi pentru toti participantii. "Scopul este acela de a avea o analiza de ansamblu corecta asupra nivelului de pregatire a elevilor", preciza Ministerul intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Tot atunci, Pricopie a declarat ca propune ca simularile de bacalaureat sa fie introduse si la clasa a XI-a, avand in vedere experienta simularilor din acest an, dar si rezultatele nesatisfacatoare inregistrate la examenul propriu-zis din anii trecuti (Sursa). "In acest sens, voi lansa foarte curand in dezbatere publica urmatoarele doua noutati: simularile vor avea loc atat la clasa a XII-a, in luna martie, cat si la clasa a XI-a, in luna mai. Practic, elevii care vor sustine examenul de bacalaureat in 2015 vor trece prin doua etape de simulari. In acest fel, se pot lua din timp masuri pentru corectarea deficientelor. In plus, elevii se vor obisnui cu rigorile examenului si se vor mobiliza ceva mai devreme", a declarat, pentru Mediafax, Remus Pricopie.

Clasa a IX-a ramane la liceu, se modifica legea educatiei nationale

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat in luna august ca trebuie revenit asupra deciziei de a scoate clasa a IX-a de la liceu si in acest sens exista deja un proiect de lege depus la Senat. "Vizavi de decizia de a trece clasa a IX-a la gimnaziu, de a scoate-o din liceu, s-a facut fara niciun fel de calcul. (...) Atata timp cat nu exista un argument foarte clar, de ce sa modifici o structura care a functionat nu ani de zile, a functionat de-a lungul unui secol si ceva, eu cred ca trebuie sa revenim. Si se afla deja in Senat (...) propunerea ministerului de a modifica legea, iar clasa a IX-a sa revina la liceu", a explicat ministrul Educatiei, citat de Agerpres.

Absentele elevilor ar putea fi publicate lunar pe internet de fiecare scoala

Ministrul a afirmat in luna mai si ca "vom incerca sa avem cel putin o raportare lunara pe internet a absentelor elevilor pe fiecare scoala, incepand cu anul scolar 2013-2014". Pricopie a declarat ca scoala trebuie sa stie ce se intampla cu elevul atunci cand acesta lipseste de la scoala, dand ca exemplu experienta personala din Statele Unite ale Americii unde reprezentantii facultatii pe care o urma l-au contactat dupa ce a lipsit de la cursuri trei zile din cauza unei probleme de sanatate.

"Fiecare inspectorat scolar sa aiba ranking-ul absentelor, astfel incat scolile sa inteleaga ca acesta este un lucru grav. Cand un copil nu vine la scoala o saptamana, trebuie sa stii ce se intampla", a precizat ministrul Educatiei (Sursa).

Profesorii implicati in fraude la examene ar putea fi eliminati din invatamant

La inceputul lunii septembrie, Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a anuntat ca profesorii implicati in frauda la diferite examene ar putea fi eliminati pentru totdeauna din sistem. "Avem, din pacate, aceste cazuri, profesori, cadre didactice implicate in procesul de frauda. Din acest moment incepe o procedura juridica si trebuie sa fim foarte atenti sa nu cumva sa gresim. Din punctul meu de vedere, eu i-as scoate din invatamant azi si si i-as scoate pentru totdeauna. Insa trebuie sa lucram cu juristii, juristii de la ministerul Educatiei, juristii de la inspectorate si sa vedem care sunt instrumentele legale pentru a clarifica acest lucru", a declarat Pricopie, citat de Mediafax.

"Legislatia inca este indulgenta, iar noi vom lucra cu Ministerul Justitiei in urmatoarele luni astfel incat legislatia, nu vreau neaparat sa fie dura, dar trebuie sa fie corecta. O persoana, un profesor, care decide sa intre intr-o astfel de ecuatie, respectiv sa fraudeze examenul, dupa parerea mea si-a pierdut statutul de cadru didactic in momentul in care a facut acest gest. Iar odata identificat trebuie eliminat din sistem pentru totdeauna", a explicat Remus Pricopie. Detalii aici

Manualele digitale - amanate cu un an

Introducerea manualelor digitale, anuntate initial de ministrul Educatiei pentru anul acesta scolar, a fost amanata pentru anul viitor. "Anul scolar 2014-2015 speram sa-i prinda pe elevii de clasa I si a II-a cu manuale moderne, pe cele trei tipologii": manualul tiparit, un CD cu continutul manualului clasic si manualul digital, ce va putea fi descarcat gratuit de pe manuale.edu.ro, a declarat pentru HotNews.ro secretarul general adjunct in Ministerul Educatiei, Gabriel Ispas (Detalii aici).

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) informa in aprilie ca intentioneaza sa introduca manuale noi in preuniversitar, incepand cu 2013-2014, ca urmare a realizarii de noi programe scolare (Detalii aici).

Decontarea navetei scolare a fost plafonata la maximum 26 de lei pe luna pentru distante de 3 kilometri

Sumele pentru naveta scolara vor fi plafonate. Elevii care fac naveta la scoala pe o distanta de 3 kilometri vor primi cel mult 26 de lei lunar. La nivelul intregii tari, 170.000 de elevi fac naveta la scoala. In prezent, la o naveta de 3 kilometri, tarifele abonamentelor scolare variaza intre 15 lei si 166 de lei lunar, in functie de transportator. Masura de plafonare a decontarilor vine dupa ce zeci de mii de elevi din mediul rural nu si-au primit jumatate de an banii pentru naveta scolara. Citeste aici mai multe pe aceasta tema

Ministrul Educatiei, in luna martie: Discut despre posibilitatea ca la anumite materii sa nu se dea note

Amintim ca Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, a declarat in luna martie ca a discutat cu profesori si specialisti din minister despre posibilitatea ca la anumite materii sa nu se mai dea note. "Am inceput sa discut cu profesorii si in minister despre posibilitatea ca la anumite materii sa nu se dea note. Elevul trebuie sa vina la scoala de placere", a afirmat Pricopie, citat de Agerpres. "Unii profesori nu sunt de acord cu acest lucru, considera ca este un instrument de impunere a autoritatii. Vom mai analiza", a explicat ministrul Remus Pricopie, in cadrul unei conferinte privind combatarea violentei in scoli.

Declaratia ministrului a venit in contextul in care mai multe ONG-uri au cerut ca la orele de Religie elevilor sa nu li se mai dea note, iar Colegiul Medicilor din Covasna a cerut ca elevii sa fie notati cu calificative la orele de sport.Detalii aici

Ministerul Educatiei a vorbit in luna mai despre oficializarea fondului clasei

"Eu cred ca ar fi foarte bine daca acest fond al clasei ar fi la lumina, ar fi oficializat si ar exista reguli clare de utilizare si constituire a lui", a declarat Remus Pricopie, citat de Mediafax. "Vreau sa subliniez ca fondul clasei nu poate sa implice o obligativitate din partea parintilor de a contribui. Cine doreste contribuie, cine nu doreste, nu contribuie. In plus, nici nu trebuie sa existe vreo ierarhie a contributorilor, trebuie sa existe o transparenta a sumelor constituite si a modului de utilizare a sumelor", a sustinut ministrul Educatiei.

Potrivit acestuia, sistemul este folosit "peste tot in lume in statele dezvoltate" ca "o sursa de crestere a bugetului". "Per total, in bugetul Educatiei vorbim de 5%. Este un instrument care se poate folosi si care poate acoperi unele nevoi. Nu vorbim de acele nevoi obligatorii pe care statul trebuie sa le acopere, ci de facilitati suplimentare pe care o scoala le-ar putea avea ca urmare a acestui fond", a afirmat Remus Pricopie. Acesta nu a putut preciza data la care s-ar putea trece la legalizarea fondului clasei, dar a spus ca "determinarea este clara" in adoptarea acestui proiect (Sursa).

Ministrul Educatiei vrea ca gradinita sa fie obligatorie pentru copiii de 5 ani

Ministrul Educatiei a anuntat ca trebuie modificata varsta la care copiii sunt obligati sa intre in sistemul de educatie. "Intr-un an, maxim doi - maxim doi, ar trebui sa ne ducem in Parlament si sa spunem: este obligatoriu sa fii la gradinita la 5 ani si sa participi la grupa mare, dupa care sa intri in clasa pregatitoare", a declarat ministrul Remus Pricopie la Digi 24."Voi merge in Parlament, dar nu acum, trebuie sa vedem momentul potrivit in care sa cer modificarea momentului in care copiii sunt obligati sa mearga la scoala. Am avut sapte ani, am coborat la sase ani. Sunt state europene care au obligativitatea de a merge, nu la scoala, ci la gradinita, de la 4 ani. Deci probabil ca noi, intr-un an, maxim doi - maxim doi, ar trebui sa ne ducem in Parlament si sa spunem este obligatoriu sa fii la gradinita la 5 ani si sa participi la grupa mare, dupa care sa intri in clasa pregatitoare", a sustinut ministrul Educatiei, Remus Pricopie.Precizam ca in prezent invatamantul este obligatoriu incepand cu 6 ani, copiii de aceasta varsta fiind obligati sa urmeze clasa pregatitoare. Invatamantul obligatoriu de la 6 ani a fost introdus prin Legea educatiei nationale nr. 1/2011 si anul acesta scolar este primul care se deruleaza conform acestei prevederi.

Si fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat ca sustine acest proiect, precizand ca "este o masura corecta". "Daca Ministerul o va pune in practica, cred ca este o masura care trebuie sustinuta pentru ca atunci cand aduci un copil mai devreme intr-un mediu educational, sansele sale educationale cresc foarte mult", a precizat Funeriu. "Studiile de specialitate arata o crestere cu aproximativ 20% pana la 30% a performantelor scolare ale unui copil care a fost la gradinita, fata de un copil care nu a fost la gradinita. Daca ne uitam la studiile de specialitate, ar trebui sa ne asteptam ca generatiile care au inceput clasa pregatitoare, generatiile de copii unde generalizam invatamantul prescolar sa aiba rezultate mult mai bune", sustine consilierl prezidential (Sursa).

Elevii vor incepe sa studieze din clasa a III-a cea de-a doua limba straina, in loc de clasa a V-a

 "In doi ani vom cobori varsta la care se incepe a doua limba straina, si anume de la clasa a V-a cum este acum la clasa a III-a", a anuntat in luna mai ministrul Educatiei, Remus Pricopie. "Toate studiile arata ca o limba straina se invata mult mai usor in grupa de varsta 3 - 8 ani, decat de la 8 ani in sus. De aceea noi am coborat varsta la care se introduce prima limba straina ca limba obligatorie. Vom cobori, nu acum pentru ca ar fi prea brusc, dar in 2 ani vom cobori varsta la care se incepe a doua limba straina, si anume de la clasa a V-a cum este acum la clasa a III-a, astfel incat si pe aceasta componenta noi sa pregatim copiii nostri pentru ceea ce au de facut in urmatoarele decenii", a anuntat ministrul Educatiei (Detalii aici).

Amintim ca noile planuri cadru pentru invatamantul primar prevad obligativitatea studierii primei limbi straine de la clasa pregatitoare. Limba moderna este prevazuta cu cate o ora pe saptamana in clasa pregatitoare, clasa I si clasa a II-a, urmand ca in clasele III si IV elevii sa faca doua ore pe saptamana la aceasta materie. Vezi aici planurile cadru pentru invatamantul primar si curriculumul pentru Limba moderna

de Raluca Pantazi      HotNews.ro
Luni, 16 septembrie 2013, 10:30 Actualitate | Esenţial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe