Sondaj SOCIOPOL: 70% dintre romani cred ca decizia privind Rosia Montana trebuie luata dupa o dezbatere parlamentara, 60% considera ca solutia pentru problema cainilor fara stapan este eutanasierea

duminică, 15 septembrie 2013

rosiamontana

de Alina Neagu     HotNews.ro
Sâmbătă, 14 septembrie 2013, 16:24 Actualitate | Esenţial

 

 Majoritatea romanilor (70%) considera ca decizia privind exploatarea miniera de la Rosia Montana trebuie luata in urma unei dezbateri parlamentare, iar 60% cred ca cea mai buna solutie pentru rezolvarea problemei cainilor fara stapan este eutanasierea, releva un sondaj SOCIOPOL citat de Agerpres. 

70% dintre respondentii sondajului au declarat ca decizia privind Rosia Montana trebuie luata in urma unei dezbateri parlamentare, iar 28% considera ca aceasta decizie poate fi luata fara dezbatere parlamentara.

Cei mai multi dintre participantii la sondaj (62%) considera ca decizia privind proiectul minier trebuie luata in urma unei dezbateri parlamentare, asa cum a solicitat premierul Victor Ponta, si doar 20% dintre acestia sunt de acord cu solicitarea presedintelui Senatului Crin Antonescu ca decizia sa fie asumata de Guvern.

Dezbaterile si stirile pe subiectul Rosia Montana a fost urmarit cu interes de 95% dintre romani, iar la intrebarea cine ar trebui sa ia decizia privind proiectul minier 41% au raspuns Parlamentul, 21% - Guvernul, 15% - presedintele Romaniei, 10% - altcineva, 13% nu stiu/nu raspund.

Mai mult de jumatate dintre participantii la sondaj (52%) dau dreptate celor care spus ca doar prin continuarea actualului proiect de la Rosia Montana se vor face investitii pentru crearea de locuri de munca sigure, in timp ce 35% sustin ideea ca, daca proiectul se respinge, zona se poate dezvolta si prin turism.

In privinta unui alt subiect, acela al cainilor fara stapan, 60% dintre romani sustin parerea ca cea mai buna solutie pentru rezolvarea acestei probleme este eutanasierea, pentru ca se obtin rezultate imediate si costurile sunt mai mici, iar 35% sustin varianta sterilizarii, pentru ca se evita cruzimea fata de animale rezultatele fiind vizibile pe termen mediu si costurile ceva mai mari. Dintre cei intervievati 97% au auzit despre incidente in care oamenii au fost muscati de caini fara stapan.

Sondajul, realizat la solicitarea siteului www.b365.ro, a fost realizat in perioada 9 - 12 septembrie, pe un esantion de 1.017 persoane. Tipul esantionului - stratificat bistadial cu selectia probabilista a gospodariilor (aleatoriu simplu) si a persoanelor (metoda ''cea mai tanara persoana din gospodarie''). Esantionul este reprezentativ pentru populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei. Metoda culegerii datelor - interviuri telefonice (CATI). Eroarea maxima de esantionare, la un nivel de incredere de 95% este de plus/minus 3,2%. Suma procentelor poate diferi uneori cu un punct procentual fata de 100% datorita rotunjirii fara virgula a valorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe