HARTA INTERACTIVA Orasele cu cel mai mare numar de caini fara stapan din Romania si topul oraselor fara maidanezi

duminică, 15 septembrie 2013

​HARTA INTERACTIVA Orasele cu cel mai mare numar de caini fara stapan din Romania si topul oraselor fara maidanezi

de Raluca Pantazi, Victor Cozmei     HotNews.ro
Joi, 12 septembrie 2013, 12:55 Maidanez® in Bucuresti

 

Maidanezi in Capitala
Maidanezi in Capitala
Foto: Agerpres
 Bucuresti, Constanta si Galati sunt orasele cu cel mai mare numar din caini fara stapan din toata tara. In jur de 100.000 de maidanezi traiesc pe strazile celor trei orase, iar mii de persoane au fost muscate de caini numai anul acesta. La polul opus se situeaza Targu Mures, Vaslui si Zalau, potrivit presei locale. Vezi in articol numarul de maidanezi pe fiecare oras resedinta de judet, o fotografie a situatiei din tara inainte ca legea care permite eutanasierea maidanezilor sa fie promulgata de presedinte.

HARTA INTERACTIVA cu  situatia cainilor maidanezi in marile orase ale tarii

  • Da click pe orasele de pe harta pentru a vedea numarul maidanezilor si a persoanelor muscate in acest an
  • Click pe butonul "Legend" pentru a afisa legenda hartii.

Vezi HARTA mare in ArcGIS.com


Bucuresti: 64.704 caini fara stapan / 9.760 persoane muscate 

Pe strazile Capitalei sunt 64.704 de caini fara stapan si mai putin de o treime dintre ei sunt sterilizati, a declarat Razvan Bancescu, coordonator la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), citat de Agerpres. In ceea ce priveste numarul persoanelor muscate de maidanezi, 9.760 de persoane s-au prezentat la Centrul National Antirabic al Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" in perioada 1 ianuarie - 31 august.

Moartea lui Ionut, copilul in varsta de patru ani muscat de cainii maidanezi in Parcul bucurestean Tei, a starnit un val de proteste, iar opinia publica si-a reamintit de o mai veche problema: cainii fara stapan. Ce au facut autoritatile in zece zile? Primarul Sorin Oprescu a absentat trei zile, apoi a propus referendum, apoi l-a retras. Guvernul a respins o propunere a presedintelui Basescu de rezolvare rapida. Majoritatea USL din Parlament a votat urgent o lege care permite eutanasierea - dupa ce in 2011 aceeasi majoritate atacase la Curtea Constitutionala o lege similara.

  • Vezi un TIMELINE Interactiv realizat de HotNews.ro cu evolutia evenimentelor din Capitala

Alba Iulia: 60 de caini fara stapan

"In oras nu cred ca avem 50-60 de caini, in tot orasul, care sunt pe strada. Sunt si cu cercel, mai sunt fara cercel, cei fara cercel vor fi luati. Zilnic se iau. S-a facut o noua licitatie si este o alta societate care se ocupa de caini. Banii se deconteaza in functie de fiecare caine care este dus acolo, se face procesul verbal. Adapostul de 200 de locuri a costat in jur de 30.000 lei", a declarat pentru HotNews.ro primarul orasului Alba Iulia, Mircea Hava.

Arad: 1.000 de caini fara stapan / 800 de persoane muscate

Pe strazile din Arad sunt cel putin 1.000 de caini vagabonzi, scrie publicatia Actualitati Arad, care noteaza ca peste 800 de persoane, dintre care 200 de copii, au fost muscate, anul acesta, de caini fara stapan. Aradenii se plang de prezenta maidanezilor in centrul orasului, dar si in multe cartiere.

Bacau: 2.200 de caini fara stapan / 1.058 persoane muscate

1.200 de caini se afla in padocurile administratiei si alti 1.000 pe strazile din Bacau, a declarat Ionut Tomescu, purtator de cuvant al primariei municipiului Bacau, citat de Agerpres. De la inceputul anului si pana in prezent, 1.058 de persoane care au fost muscate de caini s-au prezentat la Spitalul Judetean Bacau, a afirmat Mirela Romanet, purtator de cuvant la SJU Bacau. Dintre acestea, 788 sunt adulti, iar ceilalti copii, scrieDesteptarea.

Baia Mare - 2.000 de caini fara stapan

In Baia Mare sunt aproximativ 2.000 de caini fara stapan, scrie eMaramures.ro

Bistrita: sute de caini fara stapan / 300 persoane muscate

In ceea ce priveste numarul de caini din Bistrita, "noi estimam ca avem cateva sute de caini vagabonzi. Nici intr-un caz nu avem mii. Nu avem de unde sti cati sunt fiindca nu i-a numarat nimeni", a declarat sefa Serviciului de ecarisaj din Primaria Bistrita, Maria Iordache, citata deTimpOnline.ro. Potrivit aceleiasi publicatii, 300 de oameni au fost muscati de caini de la inceputul anului si pana in prezent.

Botosani: 2.000 de caini fara stapan / 450 persoane muscate

La nivelul municipiului Botosani sunt peste 2.000 de maidanezi, potrivit BotosaniNews.ro. Aproape 450 de botosaneni au fost spitalizati, in acest an, dupa ce au fost muscati de caini, potrivit unor date furnizate de directorul de ingrijiri al Spitalului Judetean de Urgenta Mavromati, Ioan Asaftei, citat de Agerpres.

Brasov: 700 de caini fara stapan / 290 persoane muscate

In prezent aproximativ 700 de caini fara stapan se afla pe strazile din Brasov, unul dintre orasele cu cel mai mic numar de maidanezi. In perioada 2003-2009 au fost capturati anual circa 5.000 de maidanezi din oras si imprejurimi. Pana in 2008, cainii nerevendicati si neadoptati au fost eutanasiati. (Sursa)

Aproape 290 de persoane au fost muscate de caini in judetul Brasov, in primul semestru al anului 2013, potrivit statisticilor Compartimentului de Supraveghere si Control Boli Transmisibile din cadrul Directiei de Sanatate Publica, a precizat, pentru Agerpres, sefa compartimentului, dr. Gabriela Proca. Comparativ cu anul trecut, numarul persoanelor muscate de caini este in scadere, avand in vedere ca in primul semestru al anului 2012 au fost inregistrate 429 de persoane muscate de caini, iar pe tot anul 2012, numarul a fost de 732, potrivit sursei citate.

Braila: 4.000 de caini fara stapan / 1.229 persoane muscate

De la inceputul anului si pana la 1 septembrie, 1.229 de persoane au fost muscate de cainii comunitari in Braila, zece dintre acestea ajungand in stare grava la Spitalul de Boli Infectioase, scrie Agerpres. Se estimeaza ca 4.000-5.000 de caini fara stapan se afla pe strazile din Braila, iar autoritatile locale sustin ca solutia pentru controlarea inmultirii cainilor fara stapan este realizarea unei campanii de sterilizare, potrivit Obiectiv Braila.

Buzau: 2.000 de caini fara stapan / 600 persoane muscate

In jur de 2.000 de maidanezi se afla pe strazile din Buzau, potrivit presei locale. De la inceputul anului, peste 600 de persoane au prezentat plagi muscate provocate de caini, media pe luna fiind de circa 75 de cazuri, a declarat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, Adriana Bratosin.

Calarasi: 5.000 de caini fara stapan

In jur de 5.000 de caini fara stapan sunt in Calarasi, a declarat Dan Dragulin, primarul municipiului, citat de Express de Calarasi. La inceputul mandatului, primarul facea apel la iubitorii de caini sa adopte macar un caine maidanez.

Constanta: 20.000 de caini fara stapan / 1.842 persoane muscate

In Constanta sunt in jur de 20.000 de caini fara stapan, scrie Romania Libera. Potrivit directorului excutiv al Directiei de Sanatate Publica a judetului Constanta, Constantin Dina, in primele sase luni ale acestui an s-au prezentat pentru luare in evidenta si vaccinare, la Centrul Antirabic, 1.293 de persoane, din care 214 sunt copii, noteaza Agerpres.

Craiova: 9.000 de caini fara stapan / 2.089 persoane muscate

La Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Craiova au ajuns in acest an 2.089 de persoane muscate de caini carora le-a fost administrat vaccinul antirabic. Dintre persoanele muscate de caini in Craiova, peste 700 au primit ingrijiri la Unitatea de Primiri Urgente a SJU, iar in anul 2012, numarul acestora a depasit 1.300. Pe strazile Craiovei sunt peste 9.000 de caini, potrivit Agerpres.

Deva: 2.000 de caini fara stapan

In jur de 2.000 de maidanezi sunt in Deva. La inceputul anului, primarul municipiului, Petru Marginean, se declara nemultumit de activitatea firmei care se ocupa de gestionarea cainilor vagabonzi din localitate. El sustinea ca, desi este cu plata la zi catre firma prestatoare, numarul maidanezilor este mare, mai ales in cartierele marginase ale Devei, noteaza Ziare.com

Drobeta Turnu Severin: 150 de caini fara stapan

"Problema cainilor fara stapan a fost rezolvata in proportie de 90%, in orasul nostru", a declarat viceprimarul Marius Screciu, citat de Mhalert.ro. In jur de 150 de maidanezi se afla in oras, iar medicul veterinar Nelu Grosu sustine ca "dupa ce sunt adunati de pe strazi, cainii fara stapan sunt crotaliati, deparazitati, vaccinati si apoi sterilizati. In adapostul de la marginea orasului sunt acum 577 de caini, care nu vor mai ajunge pe strada. Ei pimesc hrana si mai pleaca din adapost doar daca o persoana solicita sa adopte un caine".

Focsani: 3.000 de caini fara stapan / 20 persoane muscate

Peste 3.000 de caini fara stapan se afla in municipiul Focsani, noteaza Ziarul de Vrancea, care precizeaza ca 20 de vranceni au ajuns la spital in acest an dupa ce au fost muscati de caini pe strada.

Galati: intre 16.000 si 25.000 de caini fara stapan

In Galati, Primaria sustine ca sunt 16.000 de caini fara stapan, in timp ce Directia Sanitar-Veterinara anunta ca sunt 25.000 de maidanezi, noteazaViata Libera.

Giurgiu: 5.000 de caini fara stapan / 255 persoane muscate

Pe strazile din oras sunt aproximativ 5.000 de caini, scrie Giurgiuveanul. Viceprimarul municipiului Giurgiu, Alexandru Vladu, a declarat ca municipalitatea are in proiect construirea unui nou adapost pentru caini, astfel ca numarul locurilor din adaposturi ar ajunge la aproximativ 1.600. De la inceputul anului, la Spitalul Judetean de Urgenta Giurgiu s-au prezentat pentru a primi tratament de specialitate 255 de persoane, dintre care 27 de copii.

Iasi: 5.000 de caini fara stapan / 1.658 persoane muscate

Peste 5.000 de caini fara stapan se afla pe strazile Iasiului si in curtile unor societati private, spun autoritatile locale, citate de Mediafax. Numarul persoanelor muscate de caini care au necesitat tratament s-a dublat fata de anul trecut. In primele opt luni ale acestui an, la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi au ajuns 1.658 de persoane muscate de caini, majoritatea de caini maidanezi.

Oradea: 250 de caini fara stapan / Nicio persoana muscata de maidanezi

In acest moment, in Oradea mai sunt circa 250 de maidanezi in libertate si 410 in adapost, potrivit informatiilor furnizate HotNews.ro de Primaria din Oradea. In judetul Bihor, nicio persoana nu a fost muscata sau nu a cazut victima maidanezilor, transmite Agerpres.

Piatra Neamt: 4.000 de caini fara stapan / 1.000 persoane muscate

Peste 1.000 de persoane au fost muscate de cainii fara stapan, in primele opt luni ale anului, potrivit unei statistici realizate de spitalele din municipiile Piatra Neamt si Roman, si orasul Targu Neamt. Potrivit viceprimarului Aurelia Simionica, in municipiul Piatra Neamt au fost identificati circa 4.000 de caini fara stapan, scrie Agerpres.

Pitesti: 8.000 de caini fara stapan

In jur de 8.000 de maidanezi traiesc pe strazile din Pitesti, scrie Ziarul Ancheta. In acest context, primaria anunta in luna iulie ca solutia este "exportul" de caini fara stapan in Germania.

Ploiesti: 3.500 de caini fara stapan / 1.300 persoane muscate

Autoritatile estimeaza ca pe strazile Ploiestiului se afla aproximativ 3.500 de caini, alti 700 fiind la adapostul de la Bucov, care este subdimensioant, avand o capacitate de 750 de locuri, scrie Agerpres.

Peste 1.300 de persoane din judetul Prahova care au fost muscate de caini s-au prezentat, de la inceputul acestui an, la Spitalul de Boli Infectioase din Ploiesti pentru ingrijiri medicale, cateva sute dintre acestea fiind tratate antirabic, a declarat pentru agentia citata purtatorul de cuvant al Prefecturii Prahova.

Ramnicu Valcea: 3.000 de caini fara stapan

Pe strazile din Ramnicu Valcea sunt aproximativ 3.000 de maidanezi, scrie Adevarul. Autoritatile locale au decis sa inceapa eutanasierea cainilor care nu sunt revendicati de proprietari sau nu sunt adoptati. Anul trecut, aproximativ 1.000 de persoane au fost muscate de caini fara stapan.

Slatina: 2.000 de caini fara stapan

In jur de 2.000 de maidanezi se afla pe strazile din Slatina, potrivit autoritatilor locale citate de Ziare.com

Sibiu: 3.000 de caini fara stapan

Primarul Klaus Iohannis a declarat ca, estimativ, in prezent, in municipiul Sibiu exista pana in 3.000 de caini comunitari, noteaza Mediafax. Incepand din 2009, cand a debutat un program de sterilizare a cainilor comunitari din oras, au fost sterilizati 6.612 caini.

Slobozia: 5.000 de caini fara stapan

In jur de 5.000 de caini fara stapan se afla pe strazile din Slobozia, scrie presa locala. La inceputul anului, autoritatile locale aveau in plan un proiect de hotarare prin care cei care hranesc cainii comunitari pe domeniul public sa fie sanctionati, precum si introducerea unei taxe pentru fiecare caine nesterilizat detinut in gospodariile din oras, scrie Observator 24.

Suceava: 3.000 de caini fara stapan / 575 persoane muscate 

Aproximativ 3.000 de caini fara stapan exista in municipiul Suceava, in jur de 1.300 dintre ei aflandu-se in cele doua adaposturi ale Primariei, care are angajati doar doi hingheri si un medic veterinar, noteaza Mediafax. De la inceputul acestui an, la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din Suceava au ajuns 575 de persoane care au fost muscate de caini comunitari.

Timisoara: 4.000 de caini fara stapan / 1.000 persoane muscate

In ceea ce priveste numarul de maidanezi din Timisoara, Opiniatimisoarei.ro scrie ca ar fi vorba de 4.000 de caini fara stapan, potrivit estimarilor facute de seful societatii de ecarisaj, Ionel Puscas. Peste 1.000 de timisoreni au ajuns la Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Timisoara de la inceputul anului, iar mai bine de o jumatate dintre acestia au necesitat vaccinare antirabica, a declarat pentru Agerpres Virgil Musta, purtator de cuvant al spitalului. In ultimul an, in Timisoara au fost sterilizati 1.600 de maidanezi.

Tulcea: 2.500 de caini fara stapan

In prezent, aproximativ 2.500 de maidanezi exista in Tulcea, dintre care 500 sunt sterilizati, scrie Adevarul. Potrivit publicatiei citate, autoritatile din Tulcea au inceput din 2007 sa eutanasieze cainii fara stapan, iar in ultimii sase ani aproape 9.000 de caini au disparut de pe strazile orasului.

Targoviste: 4.000 de caini fara stapan

In jur de 4.000 de caini fara stapan se afla in prezent pe strazile municipiului Targoviste, potrivit Agerpres.

Targu Jiu: 600 de caini fara stapan / 360 persoane muscate

"Pe strazi avem maxim 600 de caini, avem 32 de cartiere si credem ca sunt cam zece maidanezi in cartier, mai multi la periferie", a declarat Alexandru Zaharia, directorul SC Edilitara Public SA, citat de Gazeta de Sud. De la inceputul anului si pana acum, aproximativ 600 de gorjeni au fost muscati de caini, 40% dintre ei fiind atacati de catre animalele de companie.

Targu Mures - 0 caini fara stapan

Targu Mures este unul dintre putinele orase din tara unde autoritatile locale au rezolvat problema cainilor fara stapan. In 2002 municipalitatea a construit adaposturi pentru maidanezi, iar in urma cu doi ani primaria a incheiat un parteneriat semnat cu trei ONG-uri din Germania, unde cainii sunt "exportati" pentru a fi adoptati de iubitorii de animale, scrie Provincia News.

Vaslui: 30 de caini fara stapan

Aproximativ 30 de caini fara stapan sunt in municipiul Vaslui, scrie Stirea Zilei. Autoritatile locale sustin, insa, ca primariile din alte orase abandoneaza maidanezi pe strazile din Vaslui. In judet, aproximativ 50 de persoane ajung, lunar, la spital dupa ce sunt muscate de caini.

Desi in resedinta de judet situatia este una buna, nu acelasi lucru se poate spune si in cazul municipiului Barlad unde sunt aproximativ 2.000 de caini fara stapan, potrivit Monitorul de Vaslui.

Zalau: 50 de caini fara stapan

Paul Maghiu, purtator de cuvant al Citadin SRL, firma din subordinea Primariei Zalau, a estimat ca, la ora actuala, numarul cainilor fara stapan din Zalau s-ar ridica la 50, scrie Agerpres.

Nota

- Nu au fost gasite informatii referitoare la numarul de caini sau persoane muscate pentru urmatoarele Municipii resedinta de judet: Alexandria, Miercurea Ciuc, Resita, Sfantu Gheorghe.

- Amintim ca legea care permite eutanasierea maidanezilor a fost adoptata marti, 10 septembrie, si urmeaza sa fie transmisa presedintelui pentru promulgare. Potrivit noii legi, cainii maidanezi vor fi tinuti in adaposturi timp de 14 zile lucratoare, perioada in care pot fi revendicati sau adoptati. Dupa aceasta perioada, cainii pot fi tinuti in adapost, daca exista locuri disponibile si fonduri necesare. In caz contrar, vor fi eutanasiati. Detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe