Vosganian a avut noi discuţii la Comisia Europeană referitoare la situaţia Oltchim

miercuri, 20 februarie 2013

Vosganian a avut noi discuţii la Comisia Europeană referitoare la situaţia Oltchim

Autorităţile române au primit un set suplimentar de întrebări din partea Direcţiei Generale Concurenţă (DG Competition) din cadrul Comisiei Europene pentru a clarifica dacă Oltchim a beneficiat sau nu de ajutor de stat, a declarat marţi, la Bruxelles, ministrul român al economiei, Varujan Vosganian. Ministrul a avut o întâlnire, în marja Consiliului Competitivitate, cu comisarul european pentru concurenţă, Joaquin Almunia, cu care a abordat din nou subiectul Oltchim.

'Este importantă această întâlnire pentru că, după doar câteva zile, avem un prim răspuns din partea DG Competition, avem un nou chestionar privind întrebări suplimentare, de clarificare privind chestionarul pe care noi l-am completat. E vorba de câteva întrebări care doresc să clarifice poziţia creditorilor proprietate de stat, în principal Electrica şi AVAS, dacă acest comportament nu a privilegiat Oltchim, având în vedere că acţionarul este acelaşi, statul, sau dacă cei doi creditori care sunt dominanţi nu au avantajat Oltchim prin comportamentul lor, ducând astfel, implicit, la o formă de ajutor de stat', a afirmat Vosganian, într-o conferinţă de presă.

'Noi deja am început de astăzi să pregătim răspunsuri la acest chestionar, sperăm ca, până la începutul săptămânii viitoare, să fie gata. O să-l rog pe colaboratorul meu, ministrul adjunct Adrian Ciocănea, să vină, la începutul săptămânii viitoare, să prezinte acest document la nivelul său', a adăugat ministrul economiei.

El a precizat că, înainte ca statul român să acorde Oltchim un ajutor de stat, CE va trebui să se pronunţe clar dacă această companie a mai beneficiat sau nu de un astfel de sprijin financiar. 'În dialogul pe care l-am avut săptămâna trecută cu vicepreşedintele /Joaquin/ Almunia, dânsul, pe de o parte a acceptat argumentele mele privind necesitatea ajutorului de stat, cele privind importanţa regională a Oltchim şi, de asemenea, caracterul de urgenţă, însă mi-a prezentat un argument cu care noi suntem de acord şi anume că legea de fier a ajutorului de stat spune că acesta se dă o singură dată, astfel încât acest 'first time last time' trebuie respectat, iar CE a cerut un termen pentru a evalua dacă în cazul Oltchim este respectată această condiţie', a spus Varujan Vosganian.

Ministrul economiei a opinat că situaţia în care se află acum este cauzată şi de faptului că 'mai mulţi ani la Oltchim au existat jumătăţi de măsură, situaţia economică a Oltchim s-a deteriorat permanent şi fireşte la CE procedura de privatizare a stârnit o anumită nedumerire'. 'Noi am explicat că poziţia noastră începând cu declararea insolvenţei este foarte fermă. O să trimitem până la sfârşitul săptămânii la CE şi programarea procedurii de insolvenţă până în momentul în care vom declanşa oferta de privatizare şi sperăm să fim convingători, astfel încât dacă în scurt timp Comisia decide că nu a fost ajutor de stat, să intre în procedură pe notificarea pe care deja am făcut-o pentru suma de 20 de milioane euro, plus posibilitatea angajării garanţiei suverane a statului pentru încă 25 de milioane de euro', a mai declarat Vosganian.

Ministrul a ţinut să precizeze că, în ciuda aparenţelor, relaţia sa cu sindicatele de la Oltchim se bazează pe 'sinceritate şi colaborare'. 'Relaţia noastră este una transparentă, o relaţie instituţionalizată, şi eu îmi manifest speranţa că sindicatele vor fi un susţinător al procesului de privatizare. Aţi văzut că sindicatele nu au protestat nici atunci când s-a declanşat insolvenţa, noi suntem foarte atenţi să respectăm drepturile lor începând cu garantarea salariilor, şi până acum s-au plătit salariile la timp de când sunt eu ministru, şi până la salarii compensatorii dacă se va pune problema restructurările. Însă, în orice caz, şi asta i-am spus şi vicepreşedintelui Almunia, noi în maximum şase luni trebuie să dăm o soluţie pentru Oltchim.

Întrebat dacă are un plan 'b' în caz că executivul comunitar nu aprobă ajutorul de stat, Varujan Vosganian a răspuns: 'Avem un plan care cuprinde toate literele alfabetului'. (Economica.net)

Ponta anunţă viitorul Oltchim

Compania Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) nu va putea fi revitalizată astfel încât să poată fi păstraţi toţi actualii angajaţi, iar reduceri de personal vor fi efectuate şi la CFR Marfă, potrivit premierului Victor Ponta. La Oltchim lucrează în prezent 3.353 salariaţi.

"Nu cred că cineva va revitaliza Oltchim la dimensiunea de trei mii şi ceva de angajaţi, însă o parte importantă din Oltchim poate fi revitalizată printr-o investiţie privată", a spus Ponta la Realitatea TV.

El a precizat că nici la CFR Marfă, care urmează să fie privatizată, nu vor rămâne toţi angajaţii, de circa 11.000 salariaţi.

Varujan Vosganian: Nu pot salva Oltchim singur

'Nu pot salva Oltchim singur. Trebuie să am un acord de voinţă politică din partea partidelor care alcătuiesc actuala guvernare şi de susţinerea sindicatelor', a spus Vosganian, citat de Agerpres.

El a menţionat că nu intenţionează să transforme discuţiile referitoare la Oltchim în show-ul mediatic din toamna anului 2012. 'Nu vreau să transform Oltchim într-un show mediatic, ca în toamna anului trecut. Dacă vom continua în fiecare săptămână să avem un eveniment aici şi să discutăm acelaşi lucru, va trebui să dăm o dimensiune anecdotică, iar eu cred că Oltchim merită ceva mai bun decât să facă rating în mass media. Cred că în jurul Olthchim trebuie să existe o atmosferă sobra şi de responsabilitate a tuturor celor care trebuie să sprijine Oltchim', a adăugat Vosganian. Ministrul a precizat că ameninţările angajaţilor cu greva foamei şi cu sinuciderea, în ziua în care şi-au primi o parte din salariu, depărtează potenţialii investitorii.
'Eu cred ca o formulă în care în ziua în care se dau salariile se angajează greva foamei, iar unii sindicalişti umblă cu sticle de benzină gata să şi le toarne în cap nu este o formulă care să ne ajute să salvăm combinatul. Trebuie să găsim o formulă responsabilă şi care să ne ajute să salvăm combinatul. Niciun investitor, pentru producţie sau acţionariat nu ar veni la un combinat în care, în ziua în care îşi primesc salariile, angajaţii recurg la greva foamei şi ameninţă cu sinuciderea', a menţionat ministrul Economiei.

Vosganian a precizat că a propus sindicatelor să se întâlnească odată la două săptămâni, în condiţiile în care până în prezent au discutat zilnic. (capital.ro)

Comunicat de presă

PUNCTE DE VEDERE ȘI ARGUMENTE COMUNE ÎN SUSȚINEREA OLTCHIM

Întâlnirea de luni a reprezentanţilor salariaţilor de la OLTCHIM şi ai autorităţilor publice locale din judeţul Vâlcea cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-a finalizat cu cele mai favorabile rezultate faţă de toate celelalte dialoguri care au avut loc anterior.

Succesul se datorează în bună măsură acţiunii organizată la sfârşitul săptămânii trecute de către preşedintele Consiliului Judeţean, dr. ing. ION CÎLEA, care a adus la aceeaşi masă pe cei ce urmau să participe la întâlnirea din Capitală.

La reuniunea de la Vâlcea, unde au fost prezenţi prefectul judeţului, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, parlamentari şi cei doi lideri ai sindicatelor din Combinat, preşedintele Ion Cîlea a făcut o expunere detaliată asupra demersurilor întreprinse din momentul repornirii instalaţiilor de pe platforma chimică şi până în prezent. Vorbitorul a insistat pe implicarea cu toată responsabilitatea a Consiliului Judeţean Vâlcea, în calitatea sa de acţionar unic la CET Govora, pentru asigurarea întregului necesar de energie electrică de care avea nevoie Societatea OLTCHIM. Deoarece CET Govora nu a putut să pună la dispoziţie decât 33 Mw din puterea sa instalată, a trebuit ca diferenţa de 12 Mw să fie cumpărată lunar de la S.C. Complexul Energetic Oltenia bazându-se pe promisiunea concretizată într-o minută aprobată şi semnată de ministrul Varujan Vosganian, potrivit căreia datoria acumulată pe seama energiei furnizate de către CET Govora să fie preluată prin cesiune de Complexul Energetic Oltchim în contul cărbunelui livrat. Neoperaţionalizarea prevederilor minutei a condus, pe de o parte, la diminuarea capacităţii de plată a CET Govora, iar pe de altă parte, la înregistrarea în contabilitatea acestei unităţi a unui provizion de depreciere în valoare de 114,5 milioane lei, fapt care a blocat accesul la orice formă de finanţare bancară şi la fondurile europene. Urmările situaţiei create puteau fi dramatice: sistarea livrărilor de cărbune, imposibilitatea asigurării energiei termice pentru populaţie şi ceilalţi consumatori din Râmnicu Vâlcea, precum şi pentru toate unităţile economice de pe Platformă.

Pe lângă diferendele apărute în relaţiile economice dintre CET Govora şi OLTCHIM, preşedintele Ion Cîlea a prezentat şi revendicările chimiştilor pe care i le-au adus la cunoştinţă liderii de sindicat.

Prin consultarea şi dezbaterea problemelor supuse atenţiei, reprezentanţii administraţiei, parlamentarii şi liderii sindicali au avut posibilitatea să ajungă la un numitor comun şi la argumente unanim acceptate care au permis succesul înregistrat la întâlnirea de la Ministerul Economiei.

Compartimentul de relaţii cu mass media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe