Vosganian: Joi si vineri se platesc salariile la Oltchim, iar curentul nu va fi taiat

joi, 14 februarie 2013

Vosganian: Joi si vineri se platesc salariile la Oltchim, iar curentul nu va fi taiat

Un angajat al combinatului Oltchim Ramnicu Valcea care se afla de marti in greva foamei a fost transportat la Spitalul Judetean, joi dimineata, dupa ce i s-a facut rau, potrivit liderului sindical Corneliu Cernev.

"Acum este internat si este pe perfuzii. Nici ceilalti angajati care sunt in greva foamei nu au o stare de sanatate buna. Apar glicemii, tensiuni scazute sau oscilante, dar oamenii sunt decisi sa continue protestul pentru ca sunt disperati", a spus Cernev, citat de Mediafax.

Liderul sindical a explicat ca in prezent 23 de angajati ai combinatului sunt in greva foamei, 18 dintre acestia au declansat protestul marti, iar ceilalti cinci sunt in greva foamei de miercuri.

Miting la Bucuresti

Totodata, joi dimineata aproximativ 300 de salariati de la Oltchim si de la Divizia Petrochimica Bradu au plecat cu autocarele spre Bucuresti, unde vor organiza un miting in fata Ministerului Economiei.

"Protestul este organizat la initiativa Sindicatului Unirea. Protestam pentru ca nu s-a primit niciun leu pentru reluarea procesului de productie, pentru drepturile salariale promise si neplatite, pentru mentinerea locurilor de munca. In ultima saptamana ne-am intalnit cu administratorul judiciar Gheorghe Piperea, cu ministrul Varujan Vosganian, dar lucrurile au ramas in acelasi stadiu.

Salariatii nu mai vor promisiuni, vor acordarea salariilor restante, a banilor necesari capitalului de lucru si repunerea in functiune a instalatiilor de la Ramnicu Valcea si de la petrochimia Pitesti", a declarat liderul sindical Marian Dumitru.

Oltchim ramane fara curent electric

Combinatul Oltchim va ramane fara energie electrica peste cinci zile, decizia fiind luata de Consiliul Judetean Valcea. Astfel, productia ar urma sa fie blocata total, anunta B1 Tv.

Presedintele CJ Valcea a declarat ca avand in vedere datoria foarte mare a combinatului catre CET Govora si din cauza legii insolventei, Oltchim nu mai poate primi energie electrica fara bani.

"S-a ajuns la o datorie a Oltchim fata de CET Govora foarte mare. Avand in vedere aceasta datorie foarte mare si tinand cont ca Oltchim intra in insolventa, noi nu mai putem livra energie electrica fara bani. Daca nu exista conditiile de a plati aceasta energie electrica, am intervenit la Ministerul Economiei pentru gasirea unor alti furnizori", a declarat presedintele CJ.

Vosganian: Nu scuturati pompierul pentru focul pus de altii

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a comentat situatia de la Oltchim, acuzand ca de vina sunt sindicalistii, care nu se intrebau de ce oamenii isi iau salariile la timp, in vreme ce societatea era in faliment.

"Am reusit sa asiguram functionarea combinatului pentru a achita aceste obligatiuni si pana la inceputul lunii martie avem fluxurile de productie garantate. Revendicari de natura salariala nu sunt oportune in modul in care noi ne achitam obligatiile. Aceste miscari (protestele - n.red.) sunt bine venite, insa au intarziat cu un an-doi.

Sindicalistii trebuiau sa se sesizeze atunci cand dansii si angajatii isi primeau salariile la timp", a comentat Vosganian.

Liberalul a vorbit si despre angajatii Oltchim care se afla in greva foamei "doar de doua zile", precizand ca manifesta "compasiune pentru suferintele acestor oameni si modul cel mai corect ca aceasta compasiune sa nu fie doar un sentiment emotional este ca astazi si maine salariile vor fi platite".

Vosganian a infirmat, totodata, ca Oltchimul va ramane pe 19 februarie fara energie electrica. "Pe data de 19, curentul nu se opreste. Exista finantare pentru plata curentului pana la sfarsitul lui februarie", a spus ministrul.

"Eu am prea multa treaba sa tin combinatul viu decat sa ma razboiesc cu stafiile care bantuie prin combinat", a incheiat Vosganian.

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea a intrat in insolventa, cererea de declansare a acestei proceduri fiind aprobata in 30 ianuarie de Tribunalul Valcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firma a avocatului Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring, parte a retelei grupului international BDO.

Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat insa in posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Dupa acest esec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic. (Ziare.com)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe