23 de ani de la infiintarea filialei Valcea a Partidului National Liberal

miercuri, 13 februarie 2013

DECLARAȚIE POLITIC─é

23 de ani de la infiintarea filialei Valcea a Partidului National Liberal

Prin declaratia politica de astazi doresc sa aduc un omagiu acelor oameni care, la data de 14 februarie 1990 au reinviat liberalismul in judetul Valcea. Datorita lor, acum 23 de ani, liberalismul a reinceput sa isi faca loc in constiintele celor care, in regimul comunist, au fost obligati sa se supuna, dar nu au uitat, totusi, principiile national-liberale.

Astfel, la inceputul anului 1990, PNL Valcea, alaturi de alte filiale din tara, s-a legitimat ca si continuator al vechiului partid istoric, avand ca principali exponenti personaje care puneau pe primul plan afirmarea libertatii individului, respectarea drepturilor acestuia, construirea unui stat de drept bazat pe separatia puterilor in stat si a unei economii concurentiale, de piata.

Acestea au fost principiile cu care, oameni precum Gheorghe Bobei si Jean Decuseara, Nicolae Jivan, Nicolae Sofianu, Ion Mihaescu, Dinu Catusanu, Mihai Moldoveanu, Gheorghe Stanciu si regretatii Mihai Dragoescu si Dragos Serafim au pus bazele organizatiei PNL Valcea. Totusi, in prima parte a anilor 1990, abia se poate vorbi despre o evolutie a filialei judetene, in conditiile in care, la nivel national, PNL trecea printr-o perioada de scindari si reorganizari. Ascensiunea a fost lenta, dar promitea sa consolideze organizatia spre noi succese. Am inceput cu un parlamentar in 1990, cu candidaturi la cateva primarii locale si cu reprezentanti in consiliile comunale.

In 1996, facand parte din Conventia Democrata Romana, PNL a obtinut un mandat de deputat prin candidatura domnului Jean Decuseara. In anul 2000, desi nu a castigat nici un parlamentar, PNL Valcea avea reprezentanti in consiliul judetean si in mai multe consilii locale, precum si cativa primari. In 2001, organizatia s-a intarit considerabil in urma fuziunii cu ApR, UFD si a venirii unei importante parti a PNTCD-ului in PNL. Rezultatele s-au vazut in 2004, cand PNL a castigat 2 deputati si era deja a treia forta politica din judet, la diferenta mica de PD-L si PSD.

Anul 2008 a fost cel care a marcat inceputul ascensiunii filialei PNL Valcea, cand, la alegerile locale, am obtinut 35 de primarii din totalul de 89, iar la cele parlamentare, odata cu introducerea votului uninominal, 1 deputat si un senator.

In 2012, in contextul formarii USL, pot sustine ca PNL-Valcea si-a atins maturitatea politica, obtinand 42 de primarii din 89, printre care si municipiul Ramnicu-Valcea si 4 parlamentari : 2 deputati si 2 senatori.

Am facut acest scurt istoric pentru a accentua evolutia filialei judetene si a-i reaminti pe aceia care au contribuit la consolidarea organizatiei. Succesul PNL-ului din 2012 nu este doar rodul eforturilor din ultimii 2-3 ani, ci al tuturor celor care, in acesti 23 de ani, au fost alaturi de noi. As dori sa le multumesc pe aceasta cale cadetilor liberali, studentilor si tinerilor, doamnelor liberale, membrilor nostri din teritoriu, simpli sau cu functii, alegatorilor nostri si, in general, tuturor celor care au incredere in liberalismul post-decembrist. Nu pot sa nu ii mentionez si pe cei 4 presedinti ai PNL Valcea : Gheorghe Bobei, Jean Decuseara, Emilian Francu si Cristian Buican ; curajul si dedicarea lor au fost cele care ne-au indrumat in toti acesti ani.
Acum mai bine de 80 de ani, I.G.Duca sustinea ca ┬½┬áliberalismul reprezintă singura idee de progres, care nu înseamnă salturi şi nici violenţe, ci o mişcare organizată în cadrul proprietăţii individuale, realizată prin ordine, democraţie, naţionalism şi armonie socială┬á┬╗. Acesta este si crezul nostru in prezent si in virtutea lui am reusit sa strabatem acest drum anevoios de 23 de ani si vom continua sa o facem.
La multi ani PNL Valcea !

Marin Adranel Cotescu
Senator de Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe