Secretul murdar al “curăţeniei” de la Oltchim

miercuri, 6 februarie 2013

Secretul murdar al “curăţeniei” de la Oltchim

În maxim două luni ar trebui să aibă loc concedieri masive sau combinatul dă faliment. Dacă nu se găsesc banii pentru salarii compensatorii, muncitorii vor pleca cu mâna goală. Salariaţii Oltchim sunt resemnaţi, deşi nu se ştie care va fi soarta celor disponibilizaţi. Acum, că alegerile generale au trecut, “problema” Oltchim poate fi tranşată. Chiar dacă acum câteva luni se vorbea despre păstrarea locurilor de muncă la combinat, rezultatul se pare că va fi cu totul altul. În ultimele zile, combinatul a funcţionat la capacitate de numai 7%! Adică ceva mai mult decât nimic. Salariile angajaţilor sunt restante. Ultima tranşă primită este contravaloarea avansului pe decembrie.

A devenit clar că restructurarea combinatului se va solda cu concedieri masive, dar, cu toate astea, nimeni nu protestează la Oltchim, cum s-a întâmplat în 2012. Motivul este simplu. Starea de insolvenţă permite administratorului judiciar rezilierea contractului colectiv de muncă.

Dacă, potrivit prevederilor actuale, disponibilizaţii ar primi între 6 şi 12 salarii compensatorii, odată cu schimbarea contractului ar putea dispărea acest drept. Aşa se face că presiunile sociale lipsesc acum de la Oltchim.

Concedieri fără compensatorii?

Cel puţin 1.500 de locuri de muncă ar trebui eliminate. Procesul de restructurare ar trebui să se încheie în 45 ÔÇô 60 de zile, iar dacă nu va fi dus la capăt, atunci va urma falimentul. În funcţie de vechimea în muncă la combinat, numărul de salarii compensatorii pe care le poate primi un angajat este de 6, 12 sau 18, conform contractului valabil în prezent.

“Suma despre care se discută acum pentru disponibilizări este de circa 10 milioane de euro, media salariului brut la Oltchim fiind de 2.900 de lei, bani care trebuie achitaţi de societate”, au declarat sursele citate. Deo camdată se discută despre obţinerea banilor din vânzarea unor active. Suma este imensă însă raportat ceea ce se poate valorifica la Oltchim. Mai există o variantă.

“Administratorul judiciar are posibilitatea de a denunţa unilateral contractul”, au precizat sursele. Rămâne de văzut dacă Guvernul îşi va asuma efectul electoral al disponibilizărilor fără salarii compensatorii.

Cine se bate pentru combinat

Firma germană PCC, acţionar minoritar, şi fondul de investiţii MFC, creditor al combinatului, sunt interesate de achiziţia Oltchim. “MFC şi-a manifestat intenţia de a depune în scris documentaţia pentru achiziţie”, a spus pentru EVZ Corneliu Cernev, unul din liderii sindicali. În prezent, datoriile Oltchim reprezintă 80% din active. Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv, a spus că statul ar putea ceda acum combinatul, fără vreo pretenţie materială, sau să îl restructureze, separând activele viabile de cele neviabile şi apoi să îl vândă. Oricare ar fi soluţia aleasă, la o capitalizare bursieră de 20 de milioane de euro a combinatului, pretenţiile autorităţilor de a cere 2 milioane de euro pentru participarea la licitaţie sunt exagerate.

Sursa: evz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe