Proteste la Oltchim Râmnicu Vâlcea, angajaţii cer să li se prezinte planul de reorganizare

marți, 5 februarie 2013

Proteste la Oltchim Râmnicu Vâlcea, angajaţii cer să li se prezinte planul de reorganizare

Aproximativ 500 de angajaţi ai Oltchim protestează, marţi, în faţa pavilionului administrativ, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile pe decembrie şi ianuarie, ei cerând conducerii unităţii să le prezinte planul de reorganizare, în condiţiile în care combinatul a intrat în insolvenţă.

Proteste la Oltchim Râmnicu Vâlcea, angajaţii cer să li se prezinte planul de reorganizare (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Potrivit liderului sindical Corneliu Cernev, oamenii cer conducerii combinatului şi administratorului judiciar să le precizeze care este planul de reorganizare şi restructurare.

"Oamenii aşteaptă capitalizarea, acum ştiu că Tribunalul Vâlcea a aprobat insolvenţa, dar vor să ştie ce se întâmplă. Ei vor ca Guvernul să ne sprijine financiar cu 20 de milioane de euro, băncile să aloce alte 25 milioane de euro, iar în acest mod să asigurăm rentabilizarea Oltchim. Altfel, insolvenţa nu este benefică, deşi protejează combinatul de creditori, dar vrem banii prin care să lucrăm în cel mai scurt timp la 65 la sută capacitate de producţie. Oamenii se tem că rămân fără locuri de muncă dacă nu se alocă bani pentru capitalizare", a declarat Corneliu Cernev.

De asemenea, oamenii se tem că nu vor primi salarii compensatorii dacă vor fi disponibilizaţi.

"Ne-au tot minţit în campania electorală, iar acum ne mint în continuare. Ne vor da afară fără salarii compensatorii, am auzit că tot combinatul va ajunge la fier vechi, aşa s-a declarat. Este o incertitudine totală", a spus un protestatar.

La ora transmiterii acestei ştiri au loc discuţii între conducerea combinatului şi liderii sindicali de la Oltchim şi de la Divizia Petrochmimică Bradu.

Tot marţi, aproximativ 300 de angajaţi ai Diviziei Petrochimice Bradu au protestat în faţa unităţii, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile pe decembrie şi avansul pe ianuarie, ei temându-se că îşi vor pierde locurile de muncă, în condiţiile în care combinatul Oltchim a intrat în insolvenţă.

"În cursul zilei o să mă întâlnesc la Râmnicu Vâlcea cu directorul Oltchim, Mihai Bălan şi cu sindicaliştii de acolo şi liderii lor pentru a vedea ce este de făcut, dar şi cu domnul Piperea, pentru a-i transmite să nu mai facă astfel de declaraţii, că Oltchim şi petrochimia de la Piteşti vor ajunge la fier vechi şi pentru a avea o discuţie cu documentele pe masă despre perspectiva Oltchim şi implicit a părţii de petrochimie de la Piteşti, denumită Divizia Petrochmică Bradu. A fost un protest spontan, nu unul organizat de sindicat. Oamenii sunt supăraţi şi pentru că nu şi-au primit banii pe decembrie, lichidarea şi banii pe toată luna ianuarie", afirma liderul sindical Marian Dumitru.

Administratorul judiciar Gheorghe Pipera a declarat, marţi, că nu există în acest moment pericolul unui faliment, iar sindicatele trebuie să înţeleagă "să fie calme".

"Noi facem eforturi, am discutat şase ore la Vâlcea cu sindicatele, au înţeles strategia noastră pe termen scurt şi este o surpriză acest protest. Dacă protestele continuă, şansele că Oltchim să se poată salva sunt tot mai reduse. Nu îi ajută cu nimic dacă protestează. Nu se pune în acest moment problema de faliment, iar oamenii trebuie să înţeleagă că discutăm reorganizarea societăţii. Sindicatele trebuie să înţeleagă să fie calme", a afirmat Gheorghe Piperea, care infirmă că ar fi declarat că Oltchim şi petrochimia de la Piteşti "vor ajunge la fier vechi", aşa cum au susţinut sindicaliştii.

Divizia Petrochimică Bradu aparţine societăţii Oltchim de peste trei ani, fiind preluată de la OMV Petrom.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic. (Mediafax.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe