Cristina Neagu este a şaptea jucătoare din lotul Oltchimului care va fi operată de ligamente

duminică, 3 februarie 2013

Cristina Neagu este a şaptea jucătoare din lotul Oltchimului care va fi operată de ligamente

Fetele sunt de trei ori mai expuse operaţiilor de ligamente decît băieţii. Nu există nici o echipă din prima ligă de handbal din România care să nu aibă în lot măcar o jucătoare operată. La băieţi, în schimb, da. Cristina Neagu este a şaptea jucătoare din lotul Oltchimului care va fi operată de ligamente. La 24 de ani, Neagu scăpase de bisturiu pînă acum. Luni seara însă, ligamentul încrucişat de la genunchiul stîng a cedat şi cea mai bună jucătoare din lume în 2010 a intrat în rîndul handbalistelor cu cel puţin o operaţie de ligamente! S-a luat loturile primelor trei echipe din Liga Naţională de handbal, la fete şi la băieţi, şi a trecut în revistă cîţi jucători au suferit intervenţii chirurgicale de-a lungul carierei lor. Statistica scoate în evidenţă un lucru pe care specialiştii îl arătaseră deja, prin studii mai vechi: fetele se accidentează de trei-patru ori mai des decît băieţii la nivelul genunchilor. “Fetele au o modificare anatomică la nivelul genunchilor, gaura dintre condilii femurali. Sunt mai predispuse din această cauză la accidentări”, a declarat doctorul ortoped Florin Oancea.

Medicul pune accidentările şi pe seama modificărilor hormonale. “Efortul fizic al fetelor a început să fie din ce în ce mai mare, aproape la nivelul băieţilor. Iar organismul nu rezistă”, explică şi Eliodor Voica, selecţionerul “naţionalei” masculine. “Din studiile făcute, s-a demonstrat că niciodată ligamentele nu se rup în perioada de menstruaţie, ci doar după”, spune Florin Oancea, medic ortoped. “Fetele sînt suprasolicitate, de multe ori. Luăm cazul Cristinei Neagu. A jucat la junioare, la tineret, la senioare. La 18 ani juca deja la Mondialele de senioare. Acest lucru se întîmplă mai rar la băieţi, pentru că tinerii nu fac faţă la această vîrstă”, explică Nurhan Ali, director executiv la campioana României, HCM Constanţa. Kinetoterapeutul de la HCM Constanţa, Florin Dima, dezvăluie şi el un alt lucru, puţin ştiut de necunoscători. “Bazinul fetelor e mai jos decît al băieţilor. Urmăriţi că atunci cînd o fată cade, ea se lasă prima dată în genunchi. Băieţii plonjează sau cad pe burtă. Genunchii preiau astfel toată greutatea corpului”. Oltchim Rm. Vîlcea are cele mai multe jucătoare operate de ligamente în Liga Naţională. Nu mai puţin de şapte dintre cele 16 handbaliste din lotul “galacticelor” au suferit intervenţii chirurgicale. Recordul e deţinut de extrema Adriana Nechita, care a avut nu mai puţin de trei operaţii! Adina Meiroşu şi Paula Ungureanu au avut şi ele câte una la fiecare genunchi.

Celelalte sînt: Amandine Leyneau, Allison Pineau, Ionela Stanca, lor urmînd să li se adauge Cristina Neagu. Ungurul Adrian Sipos, pivotul de la Știinţa Dedeman Bacău, deţine un record negativ al operaţiilor de ligamente. Maghiarul care va împlini 23 de ani în luna martie a suferit nu mai puţin de patru intervenţii chirurgicale, două la fiecare genunchi! “La el e clar că totul ţine şi de partea genetică. Când te accidentezi de patru ori nu mai ţine de foarte multe”, a declarat antrenorul de la Știinţa Bacău, Eliodor Voica. Cristina Neagu îşi doreşte să meargă cât mai repede pentru a suferi intervenţia chirurgicală la genunchiul stîng. “A luat legătura cu asistenta doctorului Martens, în Belgia. Urmează să vadă cînd o poate primi. La aceeaşi clinică s-au mai operat două jucătoare ale noastre, Paula Ungureanu şi Valentina Elisei Ardean, iar operaţiile au fost unele foarte reuşite”, a declarat preşedintele Oltchimului, Petre Berbecaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe