Firma controversatului om de afaceri Tiberiu Urdăreanu va reabilita Spitalul Judeţean Vâlcea (II)

duminică, 20 ianuarie 2013

“Ziarul de VâlceaÔÇ£ va sesiza DNA în legătură cu licitaţia de la SJU

Firma controversatului om de afaceri Tiberiu Urdăreanu va reabilita Spitalul Judeţean Vâlcea (II)

• societatea UTI Grup Bucureşti va moderniza Spitalul Judeţean cu suma de 9,1 milioane euro • este o sumă ciudat de mică având în vedere că valoarea totală iniţială a acestui proiect era de 16,8 milioane euro

În prima săptămână a anului 2013, preşedintele Consiliul Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a semnat contractul de execuţie a lucrărilor din cadrul proiectului “Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea” cu o firmă apropiată “băieţilor cu ochi albaştriÔÇ£. Șeful CJ Vâlcea a semnat contractul nr: 125/C01/B51/130004C/C/07.01.2013 cu reprezentanţii SC UTI CONSTRUCTION & FACILITY MANAGEMENT S.A. În condiţii de maximă discreţie, departe de ochii presei! De data aceasta proverbiala transparenţă a şefului CJ Vâlcea a fost abandonată şi uşile au fost ferecate cu şapte lacăte. Nu înţelegem de ce atâta secretomanie? Contractul a fost încheiat în urma finalizării unei proceduri de licitaţie deschisă, cu etapă finală de licitaţie electronică. Au fost primite 16 oferte, dintre care doar una a fost declarată admisibilă. Valoarea totală finală a acestui proiect este de 39.604.022,73 lei (400 miliarde lei vechi) plus TVA. Este o sumă ciudat de mică având în vedere că valoarea totală iniţială a acestui proiect a fost de 73,8 milioane lei, din care 50,6 milioane lei sunt bani proveniţi din fonduri europene, 7,7 milioane lei provin de la bugetul de stat, iar contribuţia Consiliului Judeţean Vâlcea de 1,22 milioane lei, la toate aceste cifre se adaugă TVA-ul de 14,1 milioane lei, sumă ce va fi restituită. “Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea” se încadrează în Programul Operaţional Regional 2007 ÔÇô 2013, Axa prioritară 3, domeniul major de intervenţie 3.1, contract de finanţare nr. 2163 din 09.09.2011 Codul SMIS (Sistemul Unic de Management al Informatiei (SMIS/CSNR) al proiectului: nr.13064, SV/25/3/3,1/10/25.09.2009. Termenul de realizare a lucrărilor este de 30 de luni de la emiterea ordinului de execuţie. Execuţia lucrărilor nu va presupune întreruperea activităţii spitalului, iar reabilitarea presupune realizarea următoarelor lucrări: intervenţii arhitectură, intervenţii structură, instalaţii sanitare, instalaţii electrice, instalaţii termice se vor înlocui parţial, instalaţii de ventilaţie şi de desfumare, instalaţie gaze medicale, reabilitare şi amenajare mansardă.
SC UTI CONSTRUCTION & FACILITY MANAGEMENT S.A. face parte dintr-un grup de firme ce aparţine omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu, fiul generalului Tiberiu S. Urdareanu, fost şef al Comandamentului Trupelor de Tancuri şi Auto în vremea regimului comunist şi personaj destul de controversat al evenimentelor din 1989.┬áTiberiu Urdăreanu s-a născut la Dej şi a absolvit două facultăţi: Automatica şi Comerţul.

UTI si afacerile cu SPP

Potrivit www.sroscas.ro, UTI Italy, societate inmatriculata tot de Urdareanu, a jucat rolul de finantator si furnizor de produse pentru SPP. Creat pentru a asigura demnitarilor paza si protectie, SPP a beneficiat de un singur act normativ care i-a permis sa contracteze imprumuturi externe, anume HG 550/2000. Cea mai mare parte din garantiile in euro si dolari oferite pentru SPP de Ministerul de Finante au fost decontate la firma UTI Italy. Societatea privata nu a avut insa doar rolul de furnizor de servicii si echipamente, ci a fost chiar creditorul SPP. Garantiile guvernamentale cu numerele 705, 5153 si 5154, valorand in total 1,6 milioane de dolari si 2,24 milioane de euro, au fost emise pentru SPP direct in favoarea UTI Italia, care a devenit astfel creditorul Serviciului de Protectie si Paza. Contractele cu SPP nu au fost singurele situatii in care compania UTI Italia a ajuns sa beneficieze de garantii guvernamentale din partea statului roman.

UTI si afacerile cu Romtehnica

In baza a doua hotarari de guvern, 211/2000 si 960/2000, si ele secretizate, firma lui Tiberiu Urdareanu a derulat mai multe contracte cu Romtehnica, societate comerciala prin care MApN isi deruleaza achizitiile. UTI a avut la dispozitie 15 garantii guvernamentale, in valoare totala de 21,78 milioane de dolari si 1,16 milioane de euro emise pentru Romtehnica. Potrivit conducerii UTI Italy, in afacerea cu Romtehnica, firma UTI ar fi incasat doar 8,35 milioane de dolari. In ce priveste contractele cu SPP, oficialii UTI sustin ca le-au castigat cinstit, in urma unei selectii de oferte, la care au participat si alte firme, precum ISAF SA sau EADS ÔÇô DSN (http://www.romanialibera.ro/a100481/serviciile-secrete-romanesti-datoare-la-banci-straine.html).

 UTI si investitia in primul poligon subteran al Romaniei

UTI System, divizia de sisteme de securitate a grupului UTI a investit 400.000 de euro in primul poligon subteran al Romaniei, care a fost inaugurat in prima parte a anului 2009. Complexul incorporeaza trei linii de tragere, cu o lungime maxima de 15 metri, precum si un magazin de arme si munitii, un atelier de reparatii si intretinere armament, o camera de depozitare a armelor si munitiei si un punct sanitar pentru interventii medicale in caz de urgenta. Poligonul de tragere subteran este primul de acest gen din Romania si despre el s-a spus ca poate fi considerat un program pilot al grupului UTI (http://www.zf.ro/companii/urdareanu-a-investit-400-000-de-euro-in-primul-poligon-subteran-din-romania-4303609/).

Apropierea de PD

Banuit in 2004 ca ┬áa fost ÔÇ£omul” PSD-ului, mai ales dupa ce a fost decorat de presedintele Ion Iliescu cu Ordinul National pentru Merit in grad de Cavaler,
Urdareanu a schimbat macazul sarind in barca PD-ului. El se afla, cel putin in 2007,  in anturajul liderilor din Modrogan. Spre exemplu, Urdareanu a facut parte din delegatia oamenilor de afaceri care l-au insotit pe presedintele Traian Basescu intr-o vizita recenta efectuata in China. Mai mult, patronul de la UTI a fost partener de afaceri cu Anca Simona Medar, nimeni alta decat sotia lui Sergiu Medar, fost consilier prezidential si sef al Comunitatii Nationale de Informatii
(http://ro.wikipedia.org/wiki/Sergiu_Medar). Sergiu Medar si Tiberiu Urdareanu au fost de altfel colegi la MApN inca dinainte de 1989. In anul 2005, Anca Simona Medar, detinea 25% din actiunile firmei ÔÇ£Sorral International”, unde era director general si administrator. Restul procentelor din aceasta firma, membra a grupului UTI, erau detinute de sotia lui Urdareanu, Lucia, si UTI Group. De asemenea, sotia consilierului prezidential Medar a ocupat functia de administrator la societatea ÔÇ£Tehnonuclear” SA, detinuta de firmele ÔÇ£Sorral” si ÔÇ£Infcon”, din divizia UTI. Anca Simona Medar a parasit grupul UTI la sfarsitul anului 2005.

 Relatia cu Adriean Videanu

In 2007, Adriean Videanu, care era la acea vreme primarul Bucurestiului, a cheltuit 12,5 miliarde de euro pe un sistem unic de taxare pentru transportul in comun ÔÇ£cum n-a vazut Parisul” si care avea sa le dea mari batai de cap cetatenilor Capitalei. Licitatia pentru sistemul unic de taxare de la RATB si Metrorex a fost castigata de un consortiu de firme din care facea parte UTI Retail Solutions Romania, a omului de afaceri Tiberiu Urdareanu (http://www.gandul.info/news/cardurile-electronice-videanu-verificate-metoda-scularii-calator-283822).

Consortiul format de grupul austriac Swarco si UTI International a castigat totodata licitatia pentru proiectul Sistem de Management al Traficului pentru Bucuresti, al carui beneficiar este Primaria Municipiului Bucuresti. Pe 25 mai 2007 a fost semnat contractul, valoarea acestuia fiind de 18.500.000 de euro
(http://www.etransport.ro/SWARCO___UTI_A_PRIMIT_CONTRACTUL_PENTRU_OPTIMIZARE-i13-news6083-p82.html) In 2008, Videanu i-a cedat lui Urdareanu si contractul privind realizarea retelei de fibra optica Netcity, proiect in valoare de 202 milioane euro. NetCity a fost criticat dur de Asociatia de Comunicatii prin Cablu si companii ca RCS&RDS si UPC, care sustineau ca proiectul de realizare a unei retele subterane de fibra optica in Bucuresti nu este viabil din punct de vedere economic, ca va crea un monopol in industria de comunicatii si va fi respins de Comisia Europeana. (http://www.zf.ro/business-hi-tech/contractul-pentru-reteaua-netcity-se-semneaza-in-aceasta-saptamana-3060161/).Intr-adevar, Comisia Europeana s-a aratat ingrijorata cu privire la implicatiile proiectului, subliniind ca NetCity ar putea afecta competitia pe piata (http://economie.hotnews.ro/stiri-it-2572774-comisia-europeana-proiectul-netcity-putea-afecta-competitia-din-piata.htm)

Tiberiu Pîrnău

(Va urma)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe