Echipa României a fost la conducere 99% din timpul meciului cu Rusia, dar a fost egalată pe final

joi, 6 decembrie 2012

• La Campionatul European de Handbal,

Echipa României a fost la conducere 99% din timpul meciului cu Rusia, dar a fost egalată pe final

Marţi seară, naţionala României a condus Rusia şi la 6 goluri, dar a încheiat primul meci la CE la egalitate. România contra Rusia nu a semănat cu nici una dintre întâlnirile anterioare ale ultimilor ani de la Mondiale sau Europene. Atunci, scenariul era simplu, aproape facil, precum reţeta de succes a unui sitcom: rusoaicele lui Trefilov blocau, apoi sfărîmau tot. Forţă imensă, concentrată în piese-cheie. Acum, faţă în faţă s-au trezit două echipe cu înfăţişări schimbate. Trefilov a fost înlocuit cu Krohin, la noi a revenit Tadici, rusoaicele nu mai sînt atît de sigure, de puternice, româncele mizează, în schimb, pe aceleaşi arme de succes. Apărarea. Contraatacul. Aruncările lui Neagu. Sclipirile extremelor. Pornind de aici, sitcomul deviază de la clişeu. Se înscriu destul de puţine goluri în prima repriză, dar important e că “tricolorele” au numărul superior. Aici trebuie să mulţumim unei apărări arţăgoase, dense la nevoie. De asemenea, unei anume portăriţe pe nume Talida Tolnai, care a zidit poarta minute în şir, amintindu-şi că la Europeanul precedent a făcut minuni. Avea în minutul 29 exact 13 mingi apărate din 19, adică 68 la sută. Și unei alte portăriţe, pe nume Mihaela Smedescu, care a blocat două aruncări de la 7 metri, mărind perioada de secetă a adversarelor. Și lui Curea, care nu a ratat de la punct fix. La pauză a fost un încurajator 12-7. În partea a doua, avansul s-a umflat pînă la 6, 15-9 (min. 37), apoi lucrurile au început să se tulbure. Marşul festiv a trecut de pe bulevard pe un drum cu bolovani. Crize de inspiraţie în atac, mai multe erori, rusoaicele au strâns mai bine în defensivă, au început să găsească mai uşor pătrunderile şi culoarele. Și gata, în minutul 50 porneşte drama. De la 18-16. Când două goluri avantaj, când doar unul. Clipele trec în tentative sterile, Tolnai încă se ţine sus, are 50% mingi apărate. Finalul ne pedepseşte. 21-19 în minutul 58, 21 egal la sunetul sirenei. Rusia a reuşit două atacuri eficiente, româncele n-au găsit luciditate. O remiză care ar fi bucurat imens în anii trecuţi, aseară însă victoria a fost mai aproape ca niciodată.

Antrenorul Tadici le apără pe handbaliste

Gheorghe Tadici şi-a felicitat fetele şi spune că pe final nu au mai jucat la fel de bine pentru că au obosit şi şi-au pierdut luciditatea. Tadici s-a întors după patru ani pe banca României într-un meci cu Rusia, singura echipă pe care nu a învins-o în carieră. Nu a reuşit nici aseară, deşi România a condus 59 de minute şi 20 de secunde. “Mor de ciudă! E un egal dureros. E mai bun un punct decît nimic, dar trebuia să cîştigăm. Fără să găsesc scuze, arbitrajul ne-a luat două mingi pe final, două decizii incredibile: două faulturi în atac la Manea şi Meiroşu, ne-au scos mingea din poartă!”, a declarat Tadici. Și-a felicitat însă fetele. "Nu am ce să le reproşez. Au muncit extraordinar, şi-au dorit, dar au obosit şi luciditatea a dispărut. Ne-am propus să evităm apărătorii centrali, să-i depăşim exterior, să angajăm pivoţii. Apărarea a funcţionat, am mai şi greşit, dar sînt oameni, nu roboţi! Ne-am grăbit pe final, nu au jucat cum le-am cerut, la limita pasivului, dar acum degeaba ne lamentăm", a adăugat selecţionerul. Tadici e încrezător şi vrea ca România să învingă Islanda şi Muntenegru. “Cu trei puncte mai departe, în grupa principală, păstrăm şanse la semifinale. Trebuie să cîştigăm cu Islanda, să fim atenţi, pentru că sînt puternice fizic. Mă interesează ca fetele să-şi revină, a fost un joc fizic şi oboseala s-a acumulat”, a încheiat Tadici. Atmosfera din Millenium Hall din Vrşeţ a fost una fantastică aseară. Aproape 1.000 de români, veniţi din ţară, dar şi care locuiesc în Banatul sârbesc au creat un vacarm incredibil în tribune. Împrăştiaţi în toate colţurile sălii, cu steaguri tricolore, îmbrăcaţi în galben, românii au cîntat pe toată durata partidei. “Le mulţumim tuturor celor care ne-au susţinut. A fost ceva fantastic, parcă jucam pe teren propriu. Sper să-i facem fericiţi la meciurile următoare”, a declarat portarul Talida Tolnai. După ce şi-a înmormîntat tatăl, Paula Ungureanu a plecat în Serbia pentru a se alătura coechipierelor. “De la meciul cu Islanda, Paula va fi trecută şi ea pe foaia oficială”, a declarat Tadici.

Portăriţa Talida Tolnai a avut o prestaţie superbă în meciul cu Rusia

Talida Tolnai a avut 18 mingi salvate şi un procentaj de 46 la sută. În prima repriză însă, 67 din mingile trimise de rusoaice au fost blocate de Toto. În finala mică la Euro 2010, Talida Tolnai a făcut un meci excepţional. 17 mingi apărate, 53 la sută procentaj de reuşită, şi România a învins! 16-15 cu Danemarca, la ea acasă, iar România a urcat pentru prima dată pe podium la Euro. Aseară, la Vrşeţ, Tolnai a fost iar senzaţională. În prima repriză, portarul care joacă în Turcia, la Uskudar Istanbul, a avut nu mai puţin de 14 intervenţii. În partea a doua însă, Toto nu a mai scos decît patru mingi şi asta s-a văzut pe tabelă. “Rusia era de bătut, noi am făcut tot posibilul să cîştigăm, dar pe final am cedat. Eu le mulţumesc fetelor pentru felul cum s-au bătut, şi-au făcut datoria, au arătat multă dorinţă. Avem un punct, vine meciul cu Islanda, apoi cel cu Muntenegru, ne dorim să le cîştigăm. O luăm pas cu pas şi cred că dacă vom fi la fel de unite, nu avem cum să nu învingem”, a declarat Toto, desemnată cea mai bună jucătoare a meciului de oficiali. “Prima repriză Rusia nu a fost pe teren. În partea a doua am văzut echipa pe care ne-o dorim. România trebuie felicitată pentru spiritul de luptă. Noi am reuşit un rezultat mare în condiţiile în care am fost conduse şi la şase goluri diferenţă”, a spus Tatiana Hmirova, centru Rusia.

Grupa morţii pentru naţionala lui Tadici

Aflată într-un proces amplu de reconstrucţie, naţionala României a nimerit în ”groapa cu lei” de la Euro 2012, într-o grupă cu Rusia, locul opt la Jocurile Olimpice de la Londra şi cu Muntenegru, medaliata cu argint la turneul britanic. O misiune aproape imposibilă la prima vedere pentru românce, care au mai primit două lovituri puternice în ultima săptămână. Mai întâi, Camelia Balint, accidentată, a pierdut turneul final, fiind înlocuită de Nicoleta Dincă. Iar la finalul săptămânii, Paula Ungureanu a fost învoită după un deces în familie, portarul Oltchimului urmând a rata primele două partide, cu Rusia şi Islanda. Totuşi, nici muntenegrencele nu se simt mai bine, după ce Bojana Popovic s-a retras din handbal în vară. Astfel, liderul echipei lui Adzic a devenit Katarina Bulatovic, golghetera Oltchimului, pe care jucătoarele tricolore o ştiu bine de la antrenamentele campioanei României. În plus, Rusia trece şi ea prin schimbări importante, după ce antrenorul Evgeni Trefilov a fost demis în vară şi înlocuit cu secundul Vitali Krohin. Iar naţionala rusă nu poate conta pe un trio de aur. Portarul Anna Sedoikina şi interii Olga Levina şi Anna Kochetova nu vor juca la Euro, după ce şi-au luat un an de pauză pentru a naşte.

Echipa României:

Portari: Paula Ungureanu (Oltchim Râmnicu Vâlcea), Talida Tolnai (Uşkudar), Mihaela Smedescu (HCM Baia Mare)

Extreme: Iulia Curea (Oltchim Râmnicu Vâlcea), Adriana Nechita (Oltchim Râmnicu Vâlcea), Nicoleta Dincă, Magda Paraschiv (Universitatea Jolidon Cluj)

Pivoţi: Oana Manea (Oltchim Râmnicu Vâlcea), Ionela Stanca (Oltchim Râmnicu Vâlcea), Crina Pintea (HC Zalău)

Linia de 9m: Cristina Neagu (Oltchim Râmnicu Vâlcea), Adina Meiroşu (Oltchim Râmnicu Vâlcea), Aurelia Brădeanu (Oltchim Râmnicu Vâlcea), Clara Vădineanu (Universitatea Jolidon Cluj), Melinda Geiger (HCM Baia Mare), Adriana Țăcălie (Corona Braşov)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe