Grupare specializată în fraude informatice de 25 milioane euro cu ramificaţii şi în Vâlcea

joi, 29 noiembrie 2012

• În urma investigaţiilor DIICOT, s-a depistat:

Grupare specializată în fraude informatice de 25 milioane euro cu ramificaţii şi în Vâlcea

Marţi, procurorii DIICOT au efectuat 36 de percheziţii în Bucureşti şi cinci judeţe (printre care şi Vâlcea), la persoane suspectate că au obţinut date ale unor companii străine cunoscute, de tip benzinării şi magazine alimentare, prin accesarea ilegală a sistemelor informatice, pe care le-au folosit la operaţiuni frauduloase. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciara, au destructurat un grup infractional organizat, constituit din 16 persoane suspectate de infractiuni informatice. Anchetatorii fac 36 de perchezitii domiciliare, in municipiile Bucuresti, Brasov, Galati, Timisoara si in judetele Valcea si Ilfov. La finalul perchezitiilor, 20 de persoane cercetate pentru infractiuni informatice vor fi duse la audieri. Potrivit DIICOT, membrii gruparii au desfasurat o vasta activitate de criminalitate informatica, reusind sa obtina sume mari de bani in urma accesarii ilegale a mai multor sisteme informatice, de unde au sustras date confidentiale sau nedestinate publicitatii, precum si dupa efectuarea unor operatiuni frauduloase cu instrumente de plata electronica.

“Învinuitii au utilizat mai multe societati comerciale avand ca obiect de activitate furnizarea unor servicii IT pentru crearea si intretinerea unei infrastructuri informatice care sa permita accesul fara drept, cu incalcarea masurilor de securitate si cu scopul obtinerii de date informatice, in sistemele informatice apartinand unor companii straine cunoscute, de tip benzinarii sau magazine alimentare”, se arata intr-un comunicat de presa al DIICOT. Astfel, membrii gruparii interceptau fara drept transmisiile de date informatice nepublice intre sistemele implicate in realizarea sau autentificarea platilor cu carti de credit, cu ajutorul unor aplicatii special concepute in acest sens, instalate fara drept pe sistemele informatice vizate.

“Conform instructiunilor aplicatiei de interceptare, datele de identificare ale instrumentelor de plata electronice (carti de credit) capturate fie se salvau local si ulterior erau transferate, fie se retransmiteau automat pe servere dedicate sau in conturi de email, de unde erau ulterior descarcate in scopul transmiterii/vanzarii catre alte persoane ori in vederea contrafacerii si utilizarii frauduloase a acestora”, a precizat DIICOT. Procurorii sustin ca numai in perioada decembrie 2011 - octombrie 2012, prin intermediul unui “magazin” virtual specializat s-au vandut cu cate patru dolari 68.000 de carduri, membrii gruparii obtinand astfel un profit de 270.000 de dolari. Persoanele cercetate in acest caz ar fi efectuat operatiuni frauduloase cu 500.000 de instrumente de plata electronica, totalizand peste 25 de milioane de dolari, au precizat procurorii DIICOT. Acţiunea a fost facuta cu sprijinul ofiterilor de politie judiciara de la BCCO Brasov, Galati, Timisoara, SCCO Vâlcea şi lucrătorilor din cadrul Jandarmeriei Române. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale şi SRI, precizează DIICOT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe