Executările silite de la Oltchim vor fi anchetate de procurorii anticorupţie

joi, 29 noiembrie 2012

Executările silite de la Oltchim vor fi anchetate de procurorii anticorupţie

ÔÇ¿Premierul Victor Ponta a anunţat ieri că ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a depus deja plângeri penaleÔÇ¿Licitaţia pentru activele unei divizii a Arpechim fusese programată vineri, la 4 decembrie, la TMB, urmând să aibă loc primul termen al cererii de executare silită formulate de Electrica Furnizare SAÔÇ¿ÔÇ¿Tentativa de vânzare a unor active ale Arpechim şi cele două procese de încuviinţare a executării silite formulate de Electrica Furnizare SA şi casa de avocatură "Muşat şi Asociaţii" împotriva Oltchim i-au trezit suspiciuni premierului Victor Ponta, care a anunţat ieri că aceste proceduri ar trebui verificate şi de procurorii anticorupţie. "În aceste zile, prin firmele controlate de domnul Roibu şi domnul Videanu, se tot pornesc aşa zise executări silite, firme off-shore, cu care domnul Roibu a încheiat contracte şi în spatele cărora se află Videanu.

Domnul Chiţoiu a depus deja plângeri penale, vom depunde în continuare şi după ce domnul Morar termină cu interviurile şi cu lansările de cărţi la un moment dat, când va avea timp, se va ocupa şi de devalizarea Videanu-Roibu a Oltchim", a declarat Ponta, citat de Mediafax. Neexplicându-şi de ce fostul director al Oltchim, Constantin Roibu, a ipotecat echipamente şi instalaţii în valoare de 40 de milioane de euro, pentru o datorie de 10 milioane de euro, premierul a precizat că la DNA există "plângeri pentru toate actele întocmite de vechea conducere de la Oltchim".ÔÇ¿Conform situaţiei financiare a Oltchim publicată la data de 2 aprilie 2012, combinatul împrumutase pe termen scurt 522.638.314 lei de la opt bănci (BCR, Banca Transilvania, Bancpost, UniCredit, ING Barings, Alphabank, Garanti Bank şi CEC Bank), cu scadenţe cuprinse între 25 ianuarie 2012 şi 29 iunie 2012, cele mai mari împrumuturi fiind luate de la BCR - 313 mil. lei şi Banca Transilvania - două împrumuturi, unul de 40,9 mil. lei şi un altul de 100 mil. lei.ÔÇ¿

Aceste ultime trei împrumuturi contractate de la BCR şi Banca Transilvania au drept garanţii ipoteca pe terenuri şi construcţii, gaj pe instalaţii şi cesiune contracte interne plus cele de export.ÔÇ¿ÔÇ¿Toate creditele sunt girate cu terenuri, construcţii şi echipamenteÔÇ¿ÔÇ¿În ceea ce priveşte împrumuturile pe termen lung, acestea sunt contractate doar de la trei bănci, Rabobank International (contract din 2005 în valoare de 10,25 mil. euro, din care la sfârşitul anului trecut mai erau de achitat 1,54 mil. euro), Banca Transilvania (contract încheiat în 2006, în valoare de 8,5 mil. euro, soldul de la 31 decembrie 2011 este de 3,065 mil. euro) şi CEC Bank (contract din 2010, în valoare de 34,79 mil. lei, din care mai erau de achitat la sfârşitul anului trecut 31,43 mil. lei.ÔÇ¿Pentru împrumutul contractat de la Banca Transilvania au fost ipotecate active (terenuri, construcţii şi echipamente) în valoare de 16,34 mil. lei, iar pentru cel de la CEC Bank în valoare de 46,2 mil. lei. În ambele cazuri s-au instituit garanţii reale mobiliare asupra soldurilor creditoare deschise la cele două bănci.

ÔÇ¿ÔÇ¿Datorii totale de 2,54 mld. lei la sfârşitul anului trecutÔÇ¿ÔÇ¿Potrivit raportului de activitate pe anul trecut, la 31 decembrie 2011 Oltchim înregistra datorii totale de 2.539.453.000 lei, echivalentul a aproape 588 mil. euro, din care 522,432 mil. lei - credite pentru activitatea de producţie, 51,317 mil. lei - credite pentru investiţii, 7,22 mil. lei - dobânzi credite, 508,5 mil. lei - datoria faţă de AVAS, 1,2 mld. lei datoria către furnizori, 181,8 mil. lei - clienţi încasaţi în avans şi 82 mil. lei - alte datorii curente.ÔÇ¿Cifra de afaceri realizată anul trecut este de 1,533 mld. lei, echivalentul a 361,74 mil. euro, faţă de o valoare programată de 2,433 mil. lei (adică o nerealizare de 900 mil. lei). Exporturile realizate anul trecut au reprezentat 74,5% din cifra de afaceri, respectiv o valoare de aproape 270 mil. euro.ÔÇ¿ÔÇ¿POLCHEM SOCIETE ANONYME din Liechtenstein a cerut deja executarea unei divizii a ArpechimÔÇ¿ÔÇ¿Vineri, executorul judecătoresc Emilia Mateescu programase o licitaţie pentru vânzarea a aproximativ o mie de bunuri mobile de la Divizia Petrochimică Bradu care aparţine Oltchim, în contul unei datorii de peste 7 milioane de euro pe care combinatul o are către o firmă înregistrată în Liechtenstein.ÔÇ¿

Potrivit publicaţiei de vânzare mobiliară a biroului executorului judecătoresc Emilia Mateescu, sunt 984 de bunuri mobile de la Divizia Petrochimică Bradu-Piteşti, printre acestea instalaţii, rezervoare, utilaje, dar şi puncte de transformare.ÔÇ¿Bunurile au fost scoase la licitaţie în baza a două contracte de ipotecă mobiliară încheiate în 21 iunie şi 26 iulie între combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea şi o societate din Liechtenstein, în temeiul acestora debitorul fiind obligat faţă de creditor la plata sumei de 7.046.420,44 de euro, reprezentând contravaloarea preţului livrărilor de propilenă şi orto-xilen.ÔÇ¿"Având în vedere cererea de executare silită formulată de creditorul POLCHEM SOCIETE ANONYME cu sediul în C/O: Feger Trust Reg. Heiligkreuz 40, P.O.B.831, FL - 9496, Vaduz Liechtenstein, reprezentată convenţional prin SCA Pro Veritas cu sediul ales pentru comunicarea actelor în mun. Buzău, Str. Obor (...) împotriva debitorului SC Oltchim SA (...) în temeiul titlurilor executorii reprezentate de Contractul de ipotecă imobiliară încheiat în data de 21.06.2012 (...) şi Contractul de ipotecă imobiliară (...) încheiat la data de 26.07.2012 (...) în temeiul cărora debitorul este obligat faţă de creditor la plata sumei de 7.046.420,44 euro reprezentând contravaloarea preţului livrărilor de propilenă şi orto-xilen", se arată în anunţ.ÔÇ¿La licitaţia programată pentru vineri 23 noiembrie a.c., nu s-a prezentat niciun investitor, astfel încât aceasta va fi reprogramată.ÔÇ¿Divizia Petrochimică Bradu aparţine societăţii Oltchim de peste trei ani, fiind preluată de la OMV Petrom.

(www.curierulnational.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe