Directorul general Mihai Bălan promite că vor fi repornite încă trei secţii de la OLTCHIM

joi, 25 octombrie 2012

• Începând cu decada a doua a lunii noiembrie,

Directorul general Mihai Bălan promite că vor fi repornite încă trei secţii de la OLTCHIM

Potrivit programului de repornire etapizată a instalaţiilor din cadrul OLTCHIM - Platforma Industrială Râmnicu Vâlcea, aprobat de consiliul de administraţie în data de 15 octombrie 2012 şi prezentat Ministerului Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri, directorul general Mihai Bălan a prezentat public etapele parcurse şi programul pe perioada următoare. Concret, în perioada 16 octombrie - 24 octombrie 2012, s-au derulat probele la instalaţiile tehnologice şi de utilităţi, probe de etanşeitate şi de funcţionare în gol a echipamentelor dinamice. De asemenea, s-au introdus utilităţile pe magistralele şi traseele tehnologice aferente Electrolizei cu membrană (utilităţi importante, energie electrică 4 MW/h şi abur 3 to/h). “În data de 22 octombrie 2012, începând cu ora 7,00, a fost pornit compresorul de comprimare clor (utilaj cheie în fluxul tehnologic) şi a rămas în stare de funcţionare (pe recirculare), pe durata efectuării probelor în gol, până la data de 24 octombrie, când a fost demarată efectiv activitatea de producţie. Începând cu data de 24 octombrie, prin punerea în funcţiune a secţiei Electroliză cu membrană, se produc: leşie de sodă - 275 to/zi, clor - 243 to/zi, acid clorhidric - 100 to/zi, hipoclorit de sodiu - 60 to/zi. Pentru aceste produse sunt asigurate materiile prime şi utilităţile necesare.

În paralel cu punerea în funcţiune a secţiei Electroliză cu membrană se execută activităţile necesare pregătirii pentru repunerea în funcţiune a instalaţiilor din cadrul secţiilor Electroliză cu catod de mercur, Propenoxid şi Polieteri. Se estimează începerea producţiei la aceste instalaţii începând cu decada a doua a lunii noiembrie”, susţine Mihai Bălan, directorul general de la OLTCHIM. Potrivit datelor oficiale, SC Oltchim SA are datorii de circa 700 milioane de euro (bănci, AVAS, Electrica şi furnizori), are obligaţii de mediu până la finele lui 2013 de circa 150 milioane de euro şi are nevoie de un capital de lucru lunar de 40-60 milioane de euro ca să funcţioneze la întreaga capacitate. Dacă funcţionează la peste 65% din capacitate, SC Oltchim SA nu mai iese în pierdere. Potrivit unor analişti financiari, SC Oltchim SA şi-a pierdut credibilitatea în faţa clienţilor şi furnizorilor. Din acest punct de vedere, este dificil pentru societate să-şi securizeze contractele, ca să aibă către cine să vândă producţia. Mai este nevoie de trei luni pentru repornirea SC Oltchim SA la întreaga capacitate, iar băncile şi alţi creditori îşi pierd pe zi ce trece răbdarea. De fapt, Guvernul şi Ministerul Economiei încearcă să mai câştige timp, ca să calmeze spiritele, măcar până după alegeri. Conducerea Ministerul Economiei a spus că autorităţile statului încearcă să se folosească de legea concordatului preventiv. Astfel, dacă toţi creditorii sunt de acord să păsuiască SC Oltchim SA o anumită perioadă de timp, societatea îşi poate relua producţia şi poate plăti salariile restante.

Ministerul Economiei va înfiinţa cât de curând o societate cu capital de stat, care va derula activităţi de comerţ exterior. De fapt, această societate este creată special pentru SC Oltchim SA şi va funcţiona ca un SPV (special purpose vehicle). Prin credite bancare, SPV-ul statului va asigura fondurile pentru materia primă, va asigura comenzile şi va plăti SC Oltchim SA pentru serviciile prestate. Cel mai probabil, compania va închiria secţii, utilaje, precum şi salariaţi de la SC Oltchim SA. SPV-ul este o soluţie dacă autorităţile ajung la o înţelegere cu toţi creditorii, pe legea concordatului preventiv. BCR, Banca Transilvania şi CEC, care au, împreună, o expunere de 125 milioane de euro pe SC Oltchim SA, ar fi dispuse să finanţeze suplimentar societatea, în vederea repornirii, restructurării şi privatizării. Însă, planul are o mare hibă, întrucât Bancpost, una din băncile creditoare ale SC Oltchim SA, nu mai vrea să tolereze situaţia din combinatul chimic vâlcean şi de aceea a blocat conturile SC Oltchim SA. Banca trage puţinele încasări, în contul ratelor restante. Pe de altă parte, surse din Guvern susţin că insolvenţa SC Oltchim SA este soluţia iminentă în perioada următoare, din cauza poziţiei unor creditori. Insolvenţa ar opri hemoragia de fonduri de la SC Oltchim SA, în încercarea de a realiza o restructurare fără presiunea creditorilor. SPV-ul poate funcţiona pentru a repune pe picioare producţia SC Oltchim SA, chiar dacă societatea se află în insolvenţă.

(Petre Coman)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe