Mega-contract publicitar pe spatele faliţilor de la Oltchim

joi, 18 octombrie 2012

Mega-contract publicitar pe spatele faliţilor de la Oltchim

Conducerea Oltchim ar fi derulat cu un trust de presă un contract publicitar de 200.000 de euro, pe vremea când Codruţ Șereş era ministrul Economiei din partea PC. Cazul Corina Vinţan, care a derulat o campanie publicitară pentru firma falimentară Oltchim în trustul Intact nu este nici pe departe singular. Un contract de o valoare record, de 200.000 de euro pe an, cu acelaşi scop, încheiat când ministru al Economiei era Codruţ Șereş, ar putea fi făcut curând public, au declarat surse pentru Evenimentul Zilei. Ieri, au apărut informaţii despre un altul, de 25.000 de euro pe lună, pentru cinci luni, derulat prin firma Imagine Serv.
Contactat de EVZ, directorul acesteia, Adrian Țibu, nu a comentat. Existenţa contractului a fost însă confirmată de sursele EVZ care au menţionat şi că, cel puţin până în 2010, majoritatea publicaţiilor din Râmnicu Vâlcea, oraşul în care se află combinatul, ar fi primit publicitate de la Constantin Roibu, directorul general al Oltchim, pe atunci. Valoarea medie per contract: 5.000 de euro pe lună.

3.500 de oameni pe drumuri

Un management deficient, firmele căpuşă şi sute de mii de euro pentru campania de imagine a lui Roibu au condus combinatul în starea de acum. Datoriile cumulate ajung la 700 de milioane de euro. Fără căpuşare şi management defectuos, combinatul ar mai putea fi profitabil în structura actuală? Nu se ştie. Pentru că nu a existat niciun audit serios şi nicio încercare de eficientizare. Pentru eco nomia din zonă, menţinerea pe picioare a combi natului este vitală ţinând cont că are nu mai puţin de 3.500 de angajaţi. Pentru politicieni, familiile salariaţilor par a nu fi decât o miză electorală, după cum reiese din dialogul stat-sindicate, care a exclus orice concediere.
Concret, după eşecul privatizării combinatului, Guvernul promisese că va pune în aplicare planul B, repornind activitatea şi introducându-l în administrare specială.

Guvernul nu a cerut avizul CE

Oltchim are nevoie de 40 de milioane de euro pentru a produce o lună. Ulterior, s-ar susţine din vânzări. Liderul sindical, Mihai Diculoiu, ne-a spus că în şedinţa Consiliului de Administraţie s-ar fi discutat că zilele acestea Comisia Europeană va avea o întrunire extraordinară pentru a îşi da avizul asupra ajutorului de urgenţă promis de Guvern. Încă 20 de milioane urmau să fie asigurate de bănci şi furnizori. În realitate, guvernul nici nu a cerut încă avizul CE, ne-au spus ieri reprezentanţii Comisiei.
Există şi unele sume despre care nu se vorbeşte - cele care trebuiau încasate din contracte, şi despre care am aflat tot din surse sindicale. O parte din acestea ar fi deja în conturile Oltchim. În lipsa materializării unui plan B, se pare că s-ar fi recurs la următoarea strategie: pornirea treptată a secţiilor şi menţinerea acestora în funcţiune cu banii din contracte.
Probele la instalaţiile de electroliză ar fi făcute deja, urmând ca zilele viitoare să fie puse în funcţiune şi celelalte instalaţii. Pentru a ajunge la 65% din capacitate, este nevoie însă să treacă circa o lună. Fără banii de la guvern, s-ar asigura însă cel mult repornirea combinatului, nu şi întreţinerea producţiei.

(www.evz.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe