Costurile mari de producţie, utilizarea intermediarilor la vânzarea produselor - probleme care au agravat situaţia Oltchim

joi, 4 octombrie 2012

Potrivit unui raport realizat de Corpul de control al primului-ministru:

Costurile mari de producţie, utilizarea intermediarilor la vânzarea produselor - probleme care au agravat situaţia Oltchim

Costurile de productie mai mari decat valoarea marfurilor rezultate, utilizarea intermediarilor pentru vanzarea produselor, nerespectarea obiectivelor vizand reducerea personalului figureaza printre problemele care au agravat situatia combinatului Oltchim, potrivit unui raport realizat de Corpul de control al primului-ministru privind activitatea companiei in perioada 2009 - 2011.

Combinatul Oltchim nu a indeplinit obiectivul de reducere a personalului in anul 2009 cu un numar de 1.206 salariati, asa cum era prevazut in Programul de restructurare intocmit de conducerea societatii, se arata in raportul obtinut luni, la solicitarea Agerpres, documentul datand din 9 ianuarie 2012.

In perioada supusa controlului, vanzarea produselor Oltchim s-a derulat in procent de 12% prin contracte incheiate direct cu utilizatorii finali si in procent de 88% prin contracte incheiate cu intermediari (firme de trading, mandatari, comisionari si agentii), se arata in raport.

"Oltchim a functionat in perioada analizata sub pragul de rentabilitate economica, inregistrand rezultate negative atat din activitatea de exploatare, cat si din total activitate, gradul de utilizare a capacitatii de productie realizat fiind sub gradul de utilizare a capacitatii de productie estimat a fi necesar realizarii de profit", semnaleaza raportul.

La sfarsitul lunii august 2011, Oltchim nu reusise pornirea activitatii de petrochimie, nefunctionand astfel, in sistem integrat, la capacitatea necesara atingerii parametrilor de rentabilitate economica, din cauza lipsei finantarilor pentru capitalul de lucru, adauga documentul.

In plus, in perioada analizata, pentru unele categorii de produse ale Oltchim, "costurile productiei marfa fabricata au inregistrat valori mai mari decat valoarea productiei marfa fabricata si vanduta", acest lucru fiind influentat atat de gradul de utilizare a capacitatii de productie, cat si de evolutia in piata a preturilor de vanzare a acestor produse.

De asemenea, potrivit documentului, Societatea de Investitii Financiare Oltenia, in calitate de reclamant, a formulat o actiune in instanta impotriva Oltchim si Oficiul Registrului Comertului, in calitate de parati. In consecinta, a fost radiata din registrul comertului mentiunea numarul 162/08.01.2004 privind majorarea capitalului social ca urmare a conversiei in actiuni a creantelor detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) asupra Oltchim si transferul acestor actiuni de catre AVAB la Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Proprietatii Statului (APAPS) in scopul vanzarii intr-un pachet comun.

"Ca urmare a acestei radieri, operatiunea de majorare a capitalului social a fost reversata si pachetul de actiuni detinut de stat, prin reprezentantul AVAS, s-a diminuat corespunzator cu numarul de actiuni dobandit de AVAB in cadrul conversiei creantei asupra Oltchim (respectiv cu 3.223.367.360 de actiuni)", iar cota de participare a statului prin reprezentantul AVAS s-a redus de la 95,735% la 53,258%. Documentele puse la dispozitia echipei de control nu au clarificat in ce mod s-a realizat anularea celor 3.223.367.360 de actiuni emise in cadrul conversiei in actiuni a creantei AVAB, se specifica in raport.

Acordarea in anul 2009 a indemnizatiilor membrilor CA s-a efectuat fara respectarea prevederilor articolului 1 din Hotararea Guvernului 1715/2008, mai mentioneaza documentul. "Desi remuneratia incasata de directorul general al Oltchim a fost de 6.691 lei pe luna, s-a constatat ca nu a fost modificat contractul de mandat in conformitate cu prevederile Legii 203/2009, in sensul diminuarii remuneratiei directorului general al Oltchim, pana la concurenta sumei de 6.691 lei pe luna", se afirma in raport.

Alta problema sesizata de Corpul de control consta in faptul ca sumele obtinute din vanzarea participatiilor Oltchim la SC Oltgroup PVC SRL si la SC Designro SA, de 705.338 lei si, respectiv, de 112.000 lei, nu au fost utilizate pentru plata datoriilor provenind din platile efectuate de Ministerul Finantelor in contul garantiilor executate pentru creditele externe (creanta AVAS).

Din punct de vedere al incadrarii in nivelul veniturilor si cheltuielilor cuprinse in BVC pe anul 2009 si 2010, situatiile financiare la data de 31 decembrie 2009 si, respectiv, la data de 31 decembrie 2010 au fost avizate nefavorabil de MFP - DGLRDAS. In urma pierderilor contabile, stabilite prin situatiile financiare, activul net al societatii s-a diminuat la mai mult de jumatate din valoarea capitalul social, valoarea activului net fiind negativa.

Pierderile contabile provenind din perioadele anterioare nu au fost acoperite din rezerve, din prime de capital sau din capitalul social, asa cum prevede art. 249 din anexa la Ordinul Ministerului Finantelor nr. 3055/2009 privind aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene. La data de 31 decembrie 2010, pierderile contabile reportate din anii anteriori (2007 - 2009) insumau 1.069.535.668 lei.

O parte din creantele comerciale externe ale Oltchim au fost cesionate in favoarea bancilor care i-au acordat facilitati de creditare, sumele datorate institutiilor de credit la 31 decembrie 2010, care trebuie platite intr-o perioada de pana la un an, fiind de 578.498.139 lei. In structura datoriilor Oltchim sunt cuprinse si datoriile comerciale care, la data de 31 decembrie 2010, sunt in suma de 1.149.254.166 lei. In cadrul datoriilor comerciale, avansurile incasate de la clienti in contul comenzilor, cu scadenta sub un an, sunt de 19.639.614 euro si de 5.231.479 de dolari. (www.hotnews.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe