Percheziţii în şapte judeţe, printre care şi Vâlcea, la o grupare specializată în fraude fiscale

joi, 13 septembrie 2012

Percheziţii în şapte judeţe, printre care şi Vâlcea, la o grupare specializată în fraude fiscale

Marti dimineata au loc 32 de perchezitii in judetele Calarasi, Constanta, Sibiu, Prahova, Valcea, Giurgiu si in Bucuresti si Alba Iulia, pentru destructurarea unei grupari specializate in fraude fiscale si vamale, sure judiciare afirmand ca in acest caz ar fi implicati vamesi si seful Vamii Calarasi. Potrivit unui comunicat al DIICOT, marti dimineata au loc 32 de perchezitii in judetele Calarasi, Constanta, Sibiu, Prahova, Valcea, Giurgiu si in municipiile Bucuresti si Alba Iulia, pentru destructurarea unei grupari specializate in fraude fiscale si vamale, prin sustragerea de la plata taxelor, impozitelor sau accizelor aferente, prin ascunderea beneficiarilor reali ai produselor petroliere.

Cele 32 de perchezitii au loc simultan. Astfel, in Calarasi se desfasoara 8 perchezitii, in judetul Constanta - 12, in Bucuresti - 4, in judetul Sibiu -3, in Prahova au loc doua perchezitii, iar cate o perchezitie se desfasoara in judetele Valcea, Giurgiu si in municipiul Alba Iulia. Conform sursei citate, urmeaza sa fie puse in executare 13 mandate de aducere, iar persoanele vizate vor fi duse la audieri la sediul DIICOT- Biroul Teritorial Calarasi.
La perchezitii participa politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Calarasi si procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Calarasi, in cooperare cu Inspectoratul de Politie Judetean Calarasi si Inspectoratul Judetean de Jandarmi Calarasi, BCCO Constanta, BCCO Bucuresti, BCCO Ploiesti, BCCO Pitesti, BCCO Alba, DGIPI.

Conform unor surse judiciare, intre persoanele vizate s-ar afla mai multi vamesi, precum si seful Vamii Calarasi, Ion Voicu, astfel ca au loc perchezitii si la locuinta acestuia, dar si in birourile Vamii Calarasi. Angajati de la Directia de Accize si Operatiuni Vamale Calarasi faceau controale formale la firmele acuzate de evaziune fiscala de cinci milioane de euro si le asigurau spatiile necesare functionarii, potrivit DIICOT.
Grupul infractional organizat specializat in activitati de evaziune fiscala cu combustibili era constituit din opt persoane.

Acestea sunt acuzate ca au achizitionat peste 11.000 de tone de motorina Euro 5 in regim suspensiv de la plata accizelor, in scopul transformarii in produse petroliere inferioare, respectiv combustibil lichid greu si motorina Navo, prin antrepozitul fiscal situat in municipiul Calarasi, insa in realitate au revandut motorina prin statii de distributie a carburantilor, fara sa plateasca taxele aferente.

“În realitate, motorina era comercializata prin intermediul unor societati comerciale care detineau statii de distributie a carburantilor, pe circuitul comercial fiind interpuse si societati comerciale tip ÔÇÖfantomaÔÇÖ, fiind utilizate documente contabile din care sa rezulte in mod nereal ca au fost achitate accizele", se arata intr-un comunicat de presa al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Potrivit procurorilor DIICOT, activitatea infractionala a fost sprijinita de catre functionari vamali din cadrul Directiei Judetene de Accize si Operatiuni Vamale Calarasi, care faceau controale formale la societatile comerciale implicate si le asigurau spatii necesare functionarii.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat de catre membrii gruparii a fost estimat la 5 milioane de euro.

In acest dosar, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Calarasi, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Calarasi si IPJ Calarasi, fac 33 de perchezitii domiciliare, precum si la sediile mai multor societati comerciale din municipiul si judetul Constanta, Bucuresti, municipiul Calarasi si judetele Sibiu, Giurgiu, Prahova, Alba si Valcea. Prejudiciul in acest caz ar fi estimat la aproximativ 5 milioane de euro, afirma sursele judiciare citate. La sediul DIICOT vor fi audiate 12 persoane, urmand sa fie dispuse masurile legale. Conform unor surse judiciare, intre persoanele vizate s-ar afla mai multi vamesi, precum si seful Vamii Calarasi, Ion Voicu, astfel ca au loc perchezitii si la locuinta acestuia, dar si in birourile Vamii Calarasi.

Sursele citate au precizat ca perchezitiile au legatura cu dosarul in care fostul sef al ANAF Sorin Blejnar a fost trimis in judecata in dosarul "Motorina".
Sorin Blejnar a fost trimis in judecata in dosarul "Motorina" alaturi de alte 16 persoane si sase firme, fiind acuzati de procurorii DIICOT Brasov de constituire sau sprijinire de grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani.

Dosarul a fost inregistrat la Tribunalul Brasov in 7 septembrie, iar printre inculpati sunt si doi sefi din cadrul Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Brasov, Monea Claudiu si Ciobanu Dorel, dar si fostul deputat brasovean Vasile Bran.

DJAOV Brasov si Directia Generala a Finantelor Publice Brasov s-au constituit parte civila in acest dosar pentru un prejudiciu de peste 22 milioane de lei din evaziune cu produse petroliere.
Fostul consilier al lui Blejnar, Codrut Marta, care a fost si el audiat in acest dosar, nu se afla printre inculpati.

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Brasov au dispus, in 1 august, inceperea urmaririi penale fata de Sorin Blejnar si Codrut Marta, pentru sprijinire a unui grup infractional organizat si complicitate la evaziune fiscala.
"In fapt, se retine ca, in perioada martie - iulie 2010, inculpatii Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel si Cuccina Salvatore au constituit un grup infractional organizat cu legaturi transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetateni romani, italieni si maghiari, specializat in activitati de evaziune fiscala cu produse energetice - combustibili", se arata intr-un comunciat al DIICOT Brasov.
Membrii gruparii sprijinite de Blejnar si Marta ar fi initiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plati accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorina achizitionate in regim suspensiv si comercializate pe piata interna.
Grupul infractional a fost sprijinit de factori de decizie de la ANAF sau Directia Judeteana de Accize si Operatiuni Vamale Brasov, care fie au facut controale formale, fie au impiedicat verificarile firmelor implicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe