Finanţele Publice au început executarea silită a obştilor de moşneni din Vâlcea

duminică, 11 martie 2012

• Pentru că nu au plătit datoriile de zeci de miliarde lei către bugetul de stat,

Finanţele Publice au început executarea silită a obştilor de moşneni din Vâlcea

În sfârşit, statul român a luat taurul de coarne şi a început să „scuture" obştile de moşneni constituite pe bandă rulantă, legal sau ilegal, în judeţul Vâlcea. Astfel, după ce au acumulat datorii de zeci de miliarde lei vechi către bugetul de stat, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea a decis să înceapă executarea silită a acestor obşti de moşneni. Concret, Administraţia Finanţelor Publice Orăşenească Gura Lotrului va organiza în data de 21 martie 2012 prima licitaţie publică pentru vânzarea bunurilor mobile sechestrate la Obştea Moşnenilor Robeşti, în Dosarul de executare nr. 22 C/2012. Deocamdată, Finanţele Publice scot la vânzare doar un autoturism Ford Focus, cu cinci locuri (la preţul de 23.900 lei), însă se aude că vor mai fi executate şi alte bunuri ale acestei obşti întrucât datoriile către bugetul de stat sunt mult mai mari. Obştile ilegal constituite şi fondate în nordul judeţului Vâlcea, în special pe Valea Lotrului, sunt „uneltele" unor infractori de drept comun care se află de mult în vizorul organelor de cercetare penală. 

De câţiva ani, conducerile obştilor au început să prejudicieze şi DGFP Vâlcea. Obştea Robeşti, ilegal constituită pe actualele amplasamente de Dumitru Misăilescu Panu (decedat în luna iulie 2011), are datorii către stat de circa 15 miliarde lei vechi. Obştea Plaiul Poienii, condusă de Mircea Ghelman, are datorii de peste 10 miliarde lei vechi. Obştea Molivişi (preşedinte Ion Răducă) este înregistrată în evidenţele DGFP cu 12 miliarde lei vechi. În acelaşi stil, prejudiciază grav statul român şi obştile Bălceşti Preşeşti - preşedinte Nicolae Pătrui (3 miliarde de lei vechi) şi Pociovaliştea - preşedinte Ion Tomescu (6 miliarde de lei vechi, pagubă calculată şi stabilită oficial şi de Inspectoratul General al Poliţiei Române). De asemenea, falsa obşte Banca Gilortul Novaci a făcut şi ea o pagubă de vreo 14 miliarde lei vechi, atunci când a lăsat aproape 100 de hectare de pădure distruse în zona Obârşiei Lotrului.

Toate aceste obşti au în spate aceeaşi filieră ţinând de resortul departamentelor de crimă organizată din cadrul Poliţiei. Ilegal constituite, prin falsuri în acte, în vechi înscrisuri testamentare, cu voturile... morţilor, cu furtul ştampilelor, aceste obşti din nordul judeţului Vâlcea au devenit nişte periculoase cuiburi infracţionale. Se pare că toate acestea au fost create în perioada 2003-2004, cu ajutorul unui avocat controversat: Bogdan Tudor. L-a ajutat atunci Dumitru Misăilescu Panu, unul dintre şefii de obşte. De asemenea, Tudor este cercetat în multiple dosare penale, cu capete de acuzare cât mai diverse. Crearea obştilor a fost un bun prilej pentru ei de a se organiza. Aproape toţi preşedinţii de obşti din Vâlcea sunt înscrişi în Comuniunea Stăpânilor de Munţi şi Codri, un ONG reprezentat prin instanţe de... avocatul Bogdan Tudor.

(Nicu Trandafir)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe