Fraţii Nae, eroii care au salvat de la moarte o tânără disperată

miercuri, 29 februarie 2012

Exemplu de umanitate: Şi-au pus în pericol propriile vieţi!

Fraţii Nae, eroii care au salvat de la moarte o tânără disperată

 

 

Tânăra asistentă medicală, Simina P. din Budeşti, s-a aruncat de pe podul de la Goranu după ce a fost anunţată, că i se va reduce salariul de la 1 martie

Tiberiu Pîrnău

O tânără din Budeşti de 28 de ani a încercat să se sinucidă marţi, 28 februarie, aruncându-se de pe podul din cartierul Goranu al municipiului Râmnicu Vâlcea. Doar intervenţia promptă a unor angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care se aflau întâmplător în zonă, a salvat-o de la înec pe tânăra disperată.

Filmul evenimentelor

Dar iată cum s-au derulat evenimentele: În data de 28.02.2012 ora 10:20 pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă General Magheru al judeţului Vâlcea au fost anunţaţi prin sistemul unic 112 despre o tentativa de sinucidere prin aruncarea în apă a unei tinere de pe podul care traversează râul Olt, pe Bulevardul Tudor Vladimirescu, pe raza localităţii Râmnicu Vâlcea (podul Goranu). 

Ulterior s-a stabilit că tânăra se numeşte Simina P., de 28 de ani, din comuna Budeşti, iar în momentul în care a escaladat balustrada de protecţie, dinspre partea de nord a podului şi s-a aruncat în apă a fost observată de mai mulţi trecători, printre care şi un conducător auto, taximetrist. Acesta a ajutat-o pe tânără, care se afla deja în apă, aruncându-i roata de rezervă de la maşină.

Simina P. a fost susţinută de anvelopă la suprafaţa apei, până în momentul în care un tânăr a sărit în apă şi a adus-o la mal.

Tânărul a fost ajutat de două persoane cu care se afla în zonă. Toţi cei trei sunt cadre ale IGSU, care se aflau în afara orelor de program.

După ce a fost salvată, Simina P., a fost preluată de o ambulanţă şi transportată pentru îngrijiri medicale la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea.

Starea acesteia a fost stabilizată, fiind diagnosticată cu şoc hipotermic, urmând ca în continuare să i se efectueze toate investigaţiile medicale necesare.

Şi-au pus în pericol propiile vieţi

După informarea asupra situaţiei de urgenţă s-a constatat că cei trei salvatori sunt cadre ale I.G.S.U. aflate în timpul liber, după cum urmează: pltutonier Nae Marian - subofiţer operativ principal (şi scafandru autonom) la Detaşamentul de Pompieri Rm.Vâlcea - primul salvator care s-a angajat înot în salvarea victimei; plt. Nae Iulică - Cătălin (fratele primului salvator) - subofiţer operativ principal la I.S.U. al Municipiului Bucureşti, secţia Grozăveşti - al doilea salvator care a sprijinit tot înot la ajungerea la mal a celor doi; plt. Diaconu Ionuţ - Lucian - subofiţer operativ principal la Detaşamentul de Pompieri Râmnicu Vâlcea - al treilea salvator care a ajutat la ieşirea din apa a victimei şi celorlalţi doi salvatori.

După înlăturarea efectelor hipotermiei, plutonierul Nae Marian a reuşit să dea şi câteva detalii privind gradul de dificultate a intervenţiei: „Greutatea misiunii a constat în faptul că victima era îmbrăcată foarte gros şi odată intrată în apă corpul acesteia a devenit foarte greu de la apa care s-a îmbibat în haine. Pe de altă parte, temperatura scăzută a apei a fost un alt element care a pus ceva probleme. Practic în parcurgerea ultimilor aproximativ 15 metrii până la mal am fost sprijinit de fratele meu, plt. Nae Iulică - Cătălin. Când am ajuns la mal, Plt. Diaconu Ionuţ - Lucian ne-a ajutat să scoatem victima afară din apă".

Pentru curajul şi devotamentul de care au dat dovadă şi cu care au acţionat cei doi subofiţeri au fost recompensaţi cu Citarea prin Ordin de Zi pe Unitate de către conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea.

Declaraţiile salavatorilor


„Era aproape de mal şi am observat că fratele meu era gata să se înece şi am sărit şi i-am ajutat. Altminteri aveau toate şansele să se înece cu toţii. Lângă noi a venit, şi ne-a dat o mână de ajutor să ieşim la mal, şi celălalt coleg pompier, Ionuţ Diaconu, care şi el era tot în afara programului de lucru" a relatat pentru ziarul „Adevărul", Cătălin Nae, pompier la ISU Bucureşti. Potrivit aceleiaşi surse, comercianţii dar şi oamenii aflaţi în târg au sărit cu pături şi i-au acoperit, pe tânără dar şi pe cei doi fraţi, care dârdâiau din toate oasele. „Am rugat-o pe fată să vorbească tot timpul, să spună orice, să dea din picioare, din mâini", a completat Marian, care cunoştea regulile de salvare în astfel de momente. Cei trei, tânăra, şi cei doi fraţi, au fost urcaţi în maşina Ambulanţei şi duşi la spital. Cu toţii au primit îngrijiri medicale. „Starea tinerei este bună, are o uşoară hipotermie, temperatura corpului este de 35 grade Celsius. Este stabilizată şi nu sunt probleme. Băieţilor care au salvat-o şi au sărit în apa foarte rece, toată admiraţia noastră. Tânăra urmează să fie internată în Secţia Psihiatrie a spitalului, fiind diagnosticată cu tentivă de suicid", a spus medicul urgentist Sorin Gliga, de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Vâlcea. „Din informaţile noastre, «colacul de salvare» a fost aruncat în Olt de un taximetrist care se afla în zonă", a spus insp. Alina Teodorescu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Vâlcea.

O posibilă explicaţie a gestului: Simina P. este asistentă medicală la un cabinet stomatologic din Râmnicu Vâlcea iar în ziua respectivă a fost anunţată de medicul pentru care lucra, că de la 1 martie i se va reduce salariul. Era a doua reducere de salariu de la începutul anului. Asistenta nu mai avea nici măcar cu ce să-şi plătească salariu.

Prefectul Ungureanu i-a felicitat pe cei trei eroi de la ISU Vâlcea

Marţi, 28 februarie 2012, conducerea Instituţiei Prefectului - Judeţul Vâlcea le-a adresat sincere felicitări celor trei subofiţeri, plutonier Nae Marian (angajat al ISU Vâlcea), plutonier Nae Iulică Cătălin (angajat al ISU Bucureşti) şi plutonier Diaconu Ionuţ Lucian (angajat al ISU Vâlcea), pentru curajul şi devotamentul cu care au acţionat pentru salvarea unei vieţi, chiar de Ziua Protecţiei Civile din România. O coincidenţă aproape incredibilă a făcut ca cei trei, aflaţi în timpul liber, să se afle în zona podului peste Olt, la Goranu, exact în momentul în care o tânără de 28 de ani a decis să-şi pună capăt zilelor şi a sărit în apă. „Intervenţia celor trei subofiţeri a făcut diferenţa între viaţă şi moarte, iar misiunea de salvare a fost îndeplinită înainte de sosirea echipei Detaşamentului de Pompieri Râmnicu Vâlcea, alertată prin sistemul unic 112. Gestul exemplar al angajaţilor ISU denotă un profund simţ al datoriei şi onorează toate cadrele din sistemul de salvare în situaţii de urgenţă. Evenimentul de marţi constituie un extraordinar exemplu de curaj şi simţ civic, şi face din Ziua Protecţiei Civile o adevărată sărbătoare la Râmnicu Vâlcea", a ţinut să sublineze prefectul Petre Ungureanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe