Schema Ristea sau cum să furi un milion de euro

duminică, 19 februarie 2012

• Lupta unei mame din Vâlcea a declanşat un scandal uriaş

Schema Ristea sau cum să furi un milion de euro

Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor - T.A.T.A. a preluat in primavara anului 2011 cazul socant al unei mame, care nu era lasata de fostul sot si de familia acestuia sa mentina legaturi personale cu propriul copil. Aceasta se lupta de aproape patru ani cu fostii socri din Rm.Valcea, sotii Cristache si Georgeta Ristea, si cu fiul acestora, Ristea Stefan Cristian, deoarece ii sechestrasera practic fiica si chiar ii interzisesera sa-si vada copilul.
Drama teribila a mamei si a copilului a fost mediatizata in 2011 si a adus in prim-plan o familie influenta nu numai in jud. Valcea, care-si ascundea cu mare grija activitatea infractionala. Faptul ca Ristea jr. se lauda cu faptul ca familia sa facea legea in Valcea si ca putea obtine "indulgentele" autoritatilor publice si justitiei din zona, faptul ca acelasi parinte iresponsabil etala o opulenta nejustificata de veniturile oficiale ale familiei sale, faptul ca Alianta T.A.T.A. a dus in prim-plan ororile si abuzurile familiei Ristea, toate acestea au atras in sfarsit atentia celor in drept sa-i aduca pe infractori in fata unei justitii deparazitate de influenta familiei penale.
In octombrie 2011 a explodat in sfarsit bomba penala, iar Directia Nationala Anticoruptie a demascat public o retea de infractori, care deturna fondurile europene accesate de Ministerul Muncii catre buzunare private coordonate de directorul Cristache Ristea din cadrul Agentiei Nationale de Ocupare si de Formare Profesionala (ANOFM).

A fost retinut in urma unui flagrant chiar presedintele ANOFM, secretarul de stat Silviu Bian, insa "creierul" actiunii, directorul Ristea, a ramas in libertate, fiind insa trimis in judecata pentru acte de coruptie alaturi de complicii denuntati de acesta. In ziua flagrantului, sambata, 15 octombrie 2011, mama copilului a fost din nou la poarta "shogunului" Ristea, stiind ca este aniversarea fostului socru si sperand ca i se va permite sa-si vada fiica. Sarbatoritul era la Rasnov si comitea fapte penale, fiind in sfarsit dovedit de DNA pentru complicitate la luare de mita.

Începând cu data de 1 iulie 2010, la Centrul Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov, judeţul Braşov se derulează două proiecte destinate dezvoltării resurselor umane, finanţate din fonduri europene şi intitulate „Pregătirea aprofundată, continuă în serviciul public de ocupare - PACSPO" şi „Învăţământ continuu aprofundat pentru România - ICAR", pentru care a fost alocată finanţarea maxim admisă, în cuantum de cinci milioane de euro pentru fiecare proiect, din Fondul Social European (FSE).

În perioada decembrie 2010 - octombrie 2011, directorul Ristea Cristache din Rm.Valcea a strans ilegal suma totală de 1.058.500 lei (echivalentul a aproximativ 250.574 de euro) şi 22.000 de euro de la opt angajaţi în cadrul proiectelor PACSPO şi ICAR, sub forma unei "dijme" sau "taxe de protectie". Funcţionarii respectivi făceau parte din echipa de implementare a proiectelor şi erau angajaţi pe bază de contracte civile la o societate comercială parteneră (SC CROWNFORD SRL) în cadrul acestor proiecte.

SCHEMA RISTEA era simpla si eficienta, permitand colectarea ilegala a unor sume uriase de la expertii angajati in cadrul proiectelor cu finantare europeana. Inculpatul Ristea Cristache racola de regula someri dar si afini sau vechi prieteni, pe care ii incadra ca experti sau monitori extrem de bine platiti. Veniturile lunare ale acestora ajungeau si la 60.000 de lei noi (cca 15.000 euro), din care Ristea isi oprea intre 50% si 90%, fara a avea practic nici o temere ca va fi denuntat de niste fosti someri sau de oamenii sai de casa.

Se pare ca directorul Cristache Ristea a primit un pont conform caruia era avertizat ca se strangea latul DNA si ca era pe punctul de a cadea in plasa anchetatorilor. Si-a trimis feciorul si nepoata in Germania, acolo unde se deruleaza de altfel afacerile familiei Ristea cu banii castigati in Romania. A incercat apoi sa intoxice chiar DNA-ul, aruncand vina asupra presedintelui ANOFM si aratand chiar ca sumele uriase de bani se duceau integral la sefii sai din Ministerul Muncii. S-a oferit chiar sa coopereze cu DNA, fiind de acord sa adune probe necesare inculparii superiorilor sai din ANOFM si avand chiar o tentativa de a incrimina chiar PDL (prin secretarul general IOAN OLTEAN) drept beneficiar al spagilor uriase colectate de la subalternii sai.

Infractorul RISTEA era insa teribil de incomodat de demersurile disperate ale fostei nurori si ale Aliantei T.A.T.A., care ii si adusesera activitatea infractionala sub lupa celor in drept sa-l prinda in sfarsit. Vila familiei Ristea din cartierul Raureni din Rm.Valcea s-a transformat ani de zile in CASA ORORILOR. Mama copilei a fost maltratata de nenumarate ori in imobil atat in timpul mariajului cu fiul influentului cuplu Ristea cat si ulterior, atunci cand a incercat sa-si vada fiica preaiubita. Mama fetitei descrie scene abominabile petrecute in conacul conf.univ.dr. Ristea Cristache, la care era martora si nepoata acestuia, fiind vorba chiar de batai crunte administrate de beizadeaua Ristea jr. si parintilor sai. Cu toate acestea, "stalpul" societatii valcene l-a protejat permanent pe feciorul sau, musamalizand scandalurile in care acesta a fost implicat si obtinand NUP-uri pe banda rulanta de la procurori si de la politistii care l-au anchetat penal. Beizadeaua calatoreste in strainatate pe cheltuiala programelor finantate din fonduri europene, fiindu-i furnizate alibiuri chiar de tatal sau, care ocupa functia de DIRECTOR al CENTRULUI NATIONAL DE FORMARE PROFESIONALA A PERSONALULUI PROPRIU (CNFPPP) din cadrul Ministerului Muncii.

Aproape saptamanal in 2011, politistii, executorii judecatoresti, functionarii de la Directia pentru Protectia Copilului (DGASPC) Valcea au venit la poarta conacului din Raureni, pentru a-i convinge pe cei trei (bunici si tata) sa respecte drepturile mamei si ale copilului, care nu a mai fost imbratisat de mamica sa o perioada indelungata.

Pentru a sabota legatura afectiva mama-fiica, Ristea jr. si bunicii i-au spus copilului ca a fost nascut de tata dintr-o cocoasa gestanta, din care a fost scos prin cezariana la finalul celor 9 luni de "sarcina". Copilul a bulversat personalul gradinitei cu marturisiri tulburatoare, care nu au fost insa luate in seama de autoritatile competente sesizate de chinuita sa mama.

Dupa ce Ristea jr. a parasit Romania si a anuntat ca s-a stabilit cu fiica sa in Germania, justitia valceana si DGASPC Valcea l-au somat sa readuca copilul la Rm.Valcea pentru a fi in sfarsit evaluat psihologic si a-si intalni mama conform hotararilor judecatoresti, fiind luata in sfarsit in calcul si reincredintarea sa catre mama. Fiul directorului penal a refuzat categoric, cerand sa fie platit cu bani multi de catre statul roman pentru a da curs solicitarilor si pentru a respecta hotararile judecatoresti. Invatat de parintii sai zeci de ani ca se afla deasupra legilor si ca poate sfida autoritatile publice si justitia, Ristea Stefan Cristian continua sa-si traumatizeze propria fiica si refuza sa accepte ca realitatea cu care se obisnuise s-a schimbat radical in ultimele luni. Fosta sotie a cerut justitiei sa incuviinteze si expertizarea psihiatrica a acestuia.

Judecat pentru coruptie la Tribunalul Bucuresti (Dosar nr. 71322/3/2011 - Sectia I Penala - judecator TARTAU LUMINITA), inculpatul Ristea sr. este obligat in sfarsit sa dea socoteala pentru blestematiile sale, fiind aproape de o condamnare privativa de libertate si de obligarea sa la restituirea unor sume uriase de bani. Dispus sa obtina reducerea pedepsei, directorul penal pare hotarat sa-i denunte pe toti cei care i-au fost complici sau carora li s-a cumparat bunavointa de-a lungul anilor cu banii negri obtinuti de Ristea Cristache. Multi demnitari, functionari, magistrati, politisti tremura probabil la gandul ca fostul "stalp" al societatii i-ar putea aduce si pe ei in binemeritata boxa a acuzatilor.

Ziarul "NECENZURAT" a reusit deja sa obtina aprobarea din partea Tribunalului Bucuresti privind studierea explozivului dosar penal, care a provocat din pacate si blocarea platilor din fonduri europene prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), prin care Romania beneficiaza de o finantare de 3,47 de miliarde de euro (la care se adauga o confinantare nationala de 612 milioane euro).

Proximul termen in Dosarul nr. 71322/3/2011 de la Tribunalul Bucuresti este MARTI, 21 FEBRUARIE 2012, ORELE 12, atunci cand vor fi audiati alti martori importanti si se anunta chiar ascultarea si vizionarea in sedinta publica a inregistrarilor audio-video din acest dosar exploziv. Judecatoarea Luminita Tartau a fost chiar surprinsa la ultimul termen ca mass-media a fost reprezentata in sala doar de "NECENZURAT", ziarul maramuresean, in conditiile in care oribila afacere penala poate priva statul roman de cca 3,5 MILIARDE DE EURO. (Sursa: Asociaţia TATA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe