Miniştrii ,,Caltaboş

miercuri, 15 februarie 2012

După ce au încercat să „aranjeze" o licitaţie la ITRSV Vâlcea,

Miniştrii ,,Caltaboş", Remeş şi Mureşan, condamnaţi la trei ani de închisoare

Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ar fi oferit, prin intermediul lui Mureşan, ministrului Agriculturii Remeş, şi un autoturism de lux marca „Audi Q7" în valoare de 65.000 de euro, fiind extrem de interesat în câştigarea licitaţiei de la ITRSV Râmnicu Vâlcea
Potrivit site-ului www.adevarul.ro foştii miniştri ai Agriculturii Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan au fost condamnaţi la capătul unui proces care a durat 1.337 de zile. Trei ani de închisoare. Atât au considerat magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie că ar trebui să stea după gratii foştii miniştri ai Agriculturii, Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan, trimişi în judecată pentru corupţie în celebrul dosar ,,Caltaboşul". Decizia pronunţată ieri, la capătul unui proces care a durat nu mai puţin de 1.337 de zile (adică peste trei ani şi jumătate), nu este însă definitivă, putând fi atacată cu recurs. 
În timp ce Mureşan a fost condamnat pentru trafic de influenţă, pe motiv că ar fi intermediat şpaga pentru Remeş, acesta din urmă este acuzat de luare de mită şi va trebui să-i restituie omului de afaceri Gheorghe Ciorbă 1.500 de lei. Suma reprezintă, potrivit procurorilor anticorupţie, ,,preţul de galantar" al cârnaţilor şi caltaboşilor, dar şi valoarea palincii primite de fostul ministru în schimbul trucării a două licitaţii pentru atribuirea unor lucrări de amenajări funciare.
Şpagă neprobată: 15.000 de euro şi un AudiQ7
Aceeaşi sursă arată că Gheorghe Ciorbă, beneficiarul licitaţiilor - al cărui denunţ a stat apoi la baza anchetei DNA care i-a vizat pe cei doi foşti miniştri - nu a scăpat de pedeapsă: a fost condamnat şi el la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, cu patru ani termen de încercare, sub acuzaţia de complicitate la cumpărare de influenţă. 
La momentul la care cei doi foşti miniştri au fost puşi sub acuzare, procurorii anticorupţie arătau că mita primită de Decebal Traian Remeş ar fi fost mult mai mare. Potrivit anchetatorilor, în schimbul câştigării licitaţiilor care presupuneau lucrări în valoare totală de 3.500.000 de lei, Ciorbă l-ar mai fi cadorisit pe Remeş cu 15.000 de euro şi cu un autoturism Audi Q7, estimat la 65.000 de euro. Magistraţii nu au reţinut însă la capitolul mită nici banii, nici maşina de lux, argumentând că anchetatorii nu au putut proba faptul că acestea ar fi ajuns cu adevărat la ministrul Remeş (în funcţie la momentul punerii lui sub acuzare). 
Imaginile video şi înregistrările convorbirilor telefonice care probau atât negocierile pentru trucarea licitaţiilor, cât şi momentul în care caltaboşii şi cârnaţii erau ,,depozitaţi"  în vila din Baia Mare (judeţul Maramureş) a fostului demnitar chiar de către Ioan Avram Mureşan şi denunţătorul Ciorbă au apărut însă presă încă din 2007. O parte dintre acestea au fost difuzate chiar pe postul naţional de televiziune. În timpul anchetei, cei doi foşti miniştri au fost monitorizaţi de ofiţeri SRI timp de aproape două luni, pe ruta Baia Mare-Oradea - Bucureşti. 
Operaţiunea „cârnaţi şi palincă"
Una dintre cele mai importante probe reţinute de magistraţii Curţii Supreme este interceptarea unei convorbiri telefonice purtate, la 13 septembrie 2007, de Ioan Avram Mureşan cu Steliana Remeş (soţia lui Decebal Traian Remeş) pe care o anunţă că urmează să îi umple cămara cu cârnaţi şi caltaboşi: ,,Steliana, dragă, pe unde te afli? (...) Am nişte chestii care trebuie puse prin frigider!"

Licitaţie aranjată pentru Vâlcea

Anchetatorii au constatat că în zilele de 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, funcţie deţinută la acea dată, ar fi acceptat şi primit produse alimentare în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Ioan Mureşan. Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei S.C. „Construct Europromt" S.R.L. Certeze (aparţinând fiului omului de afaceri Ciorbă Gheorghe) la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea - structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ar fi oferit, prin intermediul lui Mureşan, ministrului Agriculturii Remeş, şi un autoturism de lux marca „Audi Q7" în valoare de 65.000 de euro, fiind extrem de interesat în câştigarea licitaţiei de la ITRSV Râmnicu Vâlcea. Procurorii spun că Mureşan a jucat rolul de intermediar, având la bază relaţia de prietenie cu Decebal Traian Remeş, în condiţiile în care cei doi au fost şi colegi în Guvernul României în perioada 1997-2000.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe