Cod portocaliu de incompetenţă

miercuri, 15 februarie 2012

Declaraţie a deputatului PSD, Aurel Vlădoiu:

Cod portocaliu de incompetenţă

Zilele trecute, cele mai importante drumuri naţionale din Oltenia, Muntenia şi Moldova au fost blocate de nămeţi, intr-o situatie similara aflandu-se si drumurile judeţene. Este clar că blocajele - care au reapărut şi-n aceste zile - sunt cauzate de lipsa de profesionalism şi de proasta gestionare a situaţiei de către Guvern şi autorităţile centrale. Încă de la jumătatea lunii ianuarie, autorităţile au primit avertizări meteo de cod galben si cod portocaliu. In aceste conditii Comandamentul de iarnă ar fi trebuit să ia măsuri ca să prevină inclusiv blocarea drumurilor europene care traversează România de la sud la nord şi de la est la vest.

Măsurile care se impuneau pentru a preîntâmpina blocarea drumurilor erau cele legate printre altele de amplasarea de parazăpezi în zonele predispuse apariţiei fenomenului de viscol şi de patrularea cu utilaje de deszăpezire, permanent. Aceste lucruri nu s-au întâmplat iar pentru salvarea oamenilor blocaţi în maşini si in case, ar fi trebuit să se acţioneze cu autofreze - singurele utilaje care pot disloca troienele de zăpadă de pe carosabil. Nimeni nu a putut vedea autofrezele acţionând. Toate aceste acţiuni puteau fi gestionate de ministrul transporturilor, în colaborare cu autorităţile judeţene şi locale, iar acolo unde situaţia o impunea, pentru salvarea de vieţi, trebuia solicitat sprijinul MAI şi al MApN.

Facem apel la „autorităţile portocalii" să lase deoparte politica şi să se ocupe de funcţionarea instituţiilor statului, în aceste momente grele. Preocuparea primordiala a primului ministru si a ministrilor PDL trebuie să fie functionarea perfecta a institutiilor statului abilitate sa rezolve aceste probleme grave cu care se confrunta populatia din zonele afectate de caderea masiva a zapezii. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale ar trebui să-şi scoată şi birocraţii în teren, nu să-i lase să încheie contacte de deszăpezire a căror valoare este şi de patru ori mai mare decât contractele similare din ţările nordice

Cum putem să exemplificăm mai bine incompetenta autorităţilor, decât prin faptul că mulţi oameni au murit din cauza gerului, rămânând blocaţi în maşini si locuinte zeci de ore? Nu ştie premierul că la 112 s-au înregistrat peste 100.000 de apeluri, din care câteva mii au fost repetate, ale unor oameni care nu mai suportau frigul în maşini si in locuinte? Şi, din păcate, codul portocaliu a cuprins deja mai multe zone din ţară, caderile masive de zapada si viscolul s-au făcut resimţite pe mai multe drumuri naţionale si judetene in ultimele 24 de ore.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe