Abuzurile CEZ, justificate de OJPC Vâlcea

duminică, 12 februarie 2012

Citiţi şi vă cruciţi: Instituţiile statului sunt de partea recuperatorilor ilegali!

Abuzurile CEZ, justificate de OJPC Vâlcea

Tiberiu Pîrnău

„Ziarul de Vâlcea" a dezvăluit recent modalitatea frauduloasă, prin care CEZ România, societatea cehă care deţine monopolul distribuţiei energiei electrice în Oltenia şi o partea a Munteniei, jecmăneşte cu neruşinare populaţia din această zonă a ţării. Am scris despre faptul că, în mod ilegal şi, mai ales, imoral, aşa cum consideră cei mai mulţi dintre clienţii CEZ, această societate şi-a permis să sisteze furnizarea energiei electrice vâlcenilor care nu au achitat taxa...Radio TV, dar care aveau plătită la zi factura de furnizare a energiei electrice. De fapt, cehii de la CEZ România au profitat de poziţia lor de unici distribuitori ai energiei electrice şi au încheiat un contract pentru recuperarea creanţelor cu Societatea Română de Radio şi Televiziune. 

CEZ se prevalează de o clauză a noului Cod Civil. Orice s-ar spune, este vorba despre un ABUZ al CEZ-ului îndreptat împotriva clienţilor săi! În acest timp, instituţiile sesizate de vâlcenii nemulţumiţi, aşa cum este Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, dau din umeri şi, mai mult decât atât, s-au transformat în avocaţii cehilor nesimţiţi şi lacomi peste măsură! Avocata cea mai „feroce" a CEZ-ului la Vâcea pare a fi chiar comisarul şef al OJPC, Laura Dinţoi, care a transmis presei un comunicat de presă, redactat probabil de comunicatorii CEZ. Citiţi şi vă cruciţi, dragi vâlceni: 

„O data cu introducerea noului mod de facturare la sediul CJPC Valcea au fost inregistrate un numar foarte mare de reclamatii datorate neintelegerilor in ceea ce priveste facturile de energie electrica cumulate cu taxa radio-tv, emise de la inceputul anului 2012. 

Astfel, dorim sa facem cateva precizari pentru consumatori:

Incasarea taxei lunare pentru serviciul public de radiodifuziune/ televiziune sa face de catre CEZ Vanzare in baza unui contract de mandat, odata cu plata energiei electrice consumate (conform art 5 alin (1) HG 977/2003 si HG 978/2003. Pentru neplata taxei lunare radio - tv se percep penalitati pentru fiecare zi de intarziere. 

Sunt exceptate de la plata taxei pentru serviciul public de radiodifuziune persoanele fizice care: 
• Nu deţin receptoare radio/tv. Acestea vor depune următoarele acte: 
- declaraţie pe proprie răspundere, că nu deţin receptoare radio/TV la adresa de domiciliu. 
- copie după actul de identitate al titularului de contract. 
• Deţin receptoare radio/TV, dar: 
Se încadrează în categoria persoanelor scutite, în baza unor legi speciale, caz în care vor depune: 
- cerea de scutire; 
- copie după actul de identitate al titularului de contract; 
- acte doveditoare că sunt beneficiari ai uneia din legile speciale ; 
Deţin două sau mai multe locuinţe în proprietate, caz în care vor prezenta următoarele acte:
- declaraţie pe proprie răspundere că în aceste imobile nu locuiesc alte persoane; 
- copie factură de energie electrică; 
- copie după actul de identitate al titularului de contract pentru imobilul în cauză. 

In cazul in care consumatorii doresc sa achite din factura numai contravaloarea energiei electrice consumate se procedeaza prin depunerea unei cereri catre CEZ (pentru a mentiona destinatia sumei achitate). Altfel in temeiul Codului Civil, plata efectuata de debitorul mai multor datorii fata de aceelasi creditor, se imputa in ordinea vechimii debitelor, ca masura de prevenire a acumularii de penalitati la facturile restante.

In ceea ce priveste achitarea facturilor pana in cea de-a 30 a zi de la data scadentei nu se percep penalitati. Neachitarea facturii dupa 35 de zile de la data scadentei se transmite preaviz distinct de factura. Dupa 45 de zile de la data scadentei dar nu mai devreme de 5 zile de la transmiterea preavizului se dispune intreruperea furnizarii energiei electrice. In pagina a 2 a a preavizului de notificare se mentioneaza ca in cazul in care se efectueaza plata datoriilor in perioada de preaviz se transmite copia documentului care certifica efectuarea platii. Consumatorul are obligatia ca in termen de maxim 2 zile de la efectuarea platii in perioada de preaviz sa transmita in copie actul prin care face dovada efectuarii platii pentru a evita intreruperea furnizarii cu energie electrica."

Comisarii Gărzii Financiare Vâlcea trebuie sesizaţi!

Departe de noi gândul de a o bănui de rea credinţă pe Laura Dinţoi, şefa OJPC Vâlcea, dar o sfătuim să se consulte şi cu colegii săi de la alte judeţe, atunci când abordează subiectul „CEZ - taxă radio tv". Spre exemplu cu Gabriel Vasilescu, şeful OJPC de la Argeş. Pentru că numărul petiţiilor de acest gen creşte de la o zi la alta, comisarul-şef al CJPC Argeş, Gabriel Vasilescu, a cerut părerea specialiştilor ANRE, dar a sesizat şi Garda Financiară, instituţia de control urmând a se pronunţa cu privire la legalitatea transferării banilor dintr-un cont într-altul. „ Omul plăteşte curentul şi prima oară i se opreşte contravaloarea taxei Radio-TV. Şi se trezeşte debranşat din acest motiv, pentru că rămâne restant şi e obligat apoi să plătească taxa de rebranşare! Am făcut adrese şi la ANRE şi la Garda Financiară să vedem dacă e legal să ia banii plătiţi pentru energia electrică şi să îi transfere la Radio-TV, taxă cu care CEZ nu are nicio legătură", explică şeful OPC Argeş.


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe