Firmele de headhunting Spencer Stuart sau Egon Zehnder vor selecta managerii privaţi la Oltchim şi Hidroelectrica

duminică, 22 ianuarie 2012

Firmele de headhunting Spencer Stuart sau Egon Zehnder vor selecta managerii privaţi la Oltchim şi Hidroelectrica

Ministerul Economiei a acceptat vineri, 20 ianuarie, ofertele firmelor de headhunting Spencer Stuart şi Egon Zehnder pentru participarea la licitaţia de selectare a managementului la companiile de stat aflate în subordinea instituţiei, şi a respins oferta firmei Boyden pentru că a fost trimisă cu întârziere.

Într-o primă etapă, vor fi numiţi noi manageri la Oltchim, Hidroelectrica, Electrica Furnizare şi Romarm.

Oltchim are probleme financiare de patru ani, de când a intrat pe pierderi. Compania se luptă şi cu un acţionar minoritar recalcitrant, nemţii de la PCC SE, care a făcut tot posibilul să blocheze la Bruxelles conversia unei creanţe a AVAS în acţiuni ale statului român. Ulterior, PCC SE, a încercat să blocheze achiziţia activităţii de petrochimie de la rafinăria Arpechim, ceea ce a degenerat în acuzaţii de "spionaj industrial", deoarece PCC are în Polonia un combinat concurent Oltchim, Rokita. Acum, statul român vrea să cumpere în totalitate rafinăria Arpechim de la Petrom, după ce aceasta a anunţat că vrea să o închidă. Oltchim va fi privatizată în acest an, potrivit scrisorii convenite cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Hidroelectrica este "perla" sistemului energetic românesc. Compania a fost în ultimii 7 ani în centrul scandalurilor cu "băieţii deştepţi". În timpul mandatului de ministru al Economiei al lui Adriean Videanu, o parte din aceste contracte au fost prelungite până în 2018. După un profit-record în 2010, datorat ploilor, anul trecut Hidroelectrica a fost obligată să declare forţa majoră şi să livreze clienţilor săi doar cât produce. Statul român a promis FMI că va rezilia contractele cu "băieţii deştepţi", compania fiind investigată de Comisia Europeană iar contractele sunt bănuite a fi ajutor de stat.

Romarm este compania de stat care produce echipamente şi tehnică militară. Fabricile sale din întreaga ţară au fost zguduite recent de câteva explozii, cum a fost la Sadu, unde au avut explozii în august şi februarie.

Electrica Furnizare este o subsidiară a Electrica, ce a fost înfiinţată din fuziunea companiilor de furnizare a energiei electrice Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord. Acum câteva zile a semnat un contract de alimentare a energiei electrice către Oltchim. Anterior, combinatul vâlcean a acumulat datorii de 130 de milioane de euro către Electrica SA în contul energiei livrate. Şi Electrica Furnizare va fi privatizată în acest an.

Ministerul Economiei prelungise anterior până vineri perioada în care firmele de recrutare puteau depune oferte pentru participarea la licitaţia de selectare a directorilor generali pentru aceste patru companii şi a scăzut totodată plafonul privind cifra de afaceri a ofertanţilor. Termenul iniţial până la care firmele de recrutare puteau prezenta ofertele fusese stabilit pentru 23 decembrie.

Sursa: www.jurnalul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe