Mitinguri paşnice şi încăierări verbale ale cocoşilor politici, la Râmnicu Vâlcea

miercuri, 18 ianuarie 2012

Mitinguri paşnice şi încăierări verbale ale cocoşilor politici, la Râmnicu Vâlcea

Tiberiu Pîrnău

Mitingurile antiprezidenţiale şi antiguvernamentale au cuprins şi municipiul Râmnicu Vâlcea. Astfel că în ultimele trei zile, în centrul oraşului, „La ceas", s-au strâns în jur de trei sute de persoane, de toate vârstele, din toate categoriile sociale, în general oameni nemulţumiţi de întreaga clasă politică. Şi la Râmnicu Vâlcea, manifestaţiile au fost antisistem, vâlcenii strigând pe mai multe voci că s-au săturat de întreaga clasă politică şi au cerut reformarea acesteia. Nu au lipsit nici clasicele lozinci: „Jos Băsescu!" şi „Demisia Guvernului!". În cele trei seri, mitingurile au fost paşnice, vâlcenii demostrând că sunt civilizaţi şi ştiu să-şi exprime nemulţumirile în mod democratic. În mulţime s-au infiltrat şi câţiva agitatori, recunoscuţi ca fiind membri PNL Vâlcea, care nu au reuşit să denatureze acţiunile de protest. În acest timp, organizaţiile judeţene ale PDL şi PNL s-au duelat în comunicate de presă:

Rădulescu: „Liniştea şi ordinea publică în oraş sunt esenţiale!"

Într-un comunicat transmis de către PDL Râmnicu Vâlcea, în calitate de lider al organizaţiei municipale, Romeo Rădulescu dezvăluie câteva aspecte din încercările de manipulare a opiniei publice de către PNL. „Liniştea şi ordinea publică sunt esenţiale într-un oraş ca Râmnicu Vâlcea. Locuitorii municipiului s-au obişnuit să trăiască într-un climat de siguranţă. Mă simt obligat să răspund adversarilor noştri politici de la PNL, organizatori ai unei manifestări de stradă fără autorizaţie în miez de noapte în data de 15 ianuarie. Am primit numeroase sesizări de la cetăţenii oraşului deranjaţi la o oră la care oamenii se odihnesc de gălăgia unui grup de liberali vâlceni. Aceştia sunt oameni care îşi doresc puterea cu orice preţ, care nu au nici cel mai elementar respect faţă de cetăţenii municipiului şi faţă de procedurile legale ce trebuie respectate în cazul organizării unei asemenea manifestări de stradă. Mitingul din 15 ianuarie nu a fost deloc spontan, a fost organizat de peneliştii certaţi cu legea. Este inadmisibil să angrenezi în dispute politice minori, pentru că la manifestarea respectivă liberalii au adus copii fără să le pese că nu este corect să-i implici în lupte politice.

Acest lucru dovedeşte că manipularea nu are margini. Important pentru liberali este să îşi atingă scopul, nu contează mijloacele. Înţeleg şi respect dreptul la opinie, dar consider că într-un stat de drept, prioritate are respectarea legii. Ce exemplu pot da şi ce credibilitate pot avea aceşti oameni când ei manipulează politic minori şi se folosesc de aceştia pentru a-şi atinge obiectivele, nerespectând legislaţia în vigoare, deranjând la ore târzii din noapte liniştea oraşului. Politica dialogului este esenţială în aceste momente, orice protest, făcut cu respectarea legii, poate avea loc. Înţeleg că există nemulţumiri pentru că trecem cu toţii printr-o situaţie dificilă din punct de vedere economic, dar oamenii nu trebuie să se lase manipulaţi de politicieni frustraţi şi care nu ştiu un lucru esenţial: să respecte legea! Respect dreptul la exprimare al oamenilor, dar toţi suntem datori să respectăm legea şi aşa vom face", Romeo Rădulescu, preşedinte PDL Rm. Vâlcea.             

PNL Vâlcea: „Demonstraţiile sunt împotriva unui regim totalitar"

Reacţia Organizaţiei Judeţene a PNL Vâlcea: „Partidul Naţional Liberal a luat la cunoştinţa prin intermediul mass-media de acuzaţiile cu privire la rolul acestei formatiuni politice în organizarea manifestaţiilor din municipiu desfaşurate în zilele de duminică şi luni, acuzaţii care ne-au fost aduse de cel care ocupă temporar fotoliul de Primar al Râmnicului.

În primul rând, şi dacă ar fi adevărat, PNL nu se simte jignit de o acuza care indică iniţierea unor manifestaţii care au ca scop înlăturarea de la conducerea României a dictatorului Băsescu Traian şi a unui regim totalitar care a batjocorit şi învrajbit toate categoriile sociale. Cu toate acestea, fără să se delimiteze de acţiunile manifestanţilor, PNL neagă premeditarea unor astfel de proteste la care au participat reprezentanti ai societatii civile si probabil şi unele persoane înregimentate politic. În temeiul susţinerii democraţiei, considerăm că este dreptul oricărui cetăţean român să protesteze civilizat atunci când se simte nedreptăţit.

Participarea membrilor USL la manifestaţia de luni este în spiritul recomadărilor liderilor formaţiunilor politice care compun Uniunea. Atât Crin Antonescu, cât şi Victor Ponta au declarat public faptul că membrii USL se pot alătura participanţilor la demonstraţii, făcând apel la o atitudine civilizată.

În ceea ce priveşte folosirea copiilor în scopuri politice, PNL neagă şi condamnă asemenea practici, solicitând organelor abilitate să investigheze şi să îi sancţioneze pe cei vinovaţi, dacă aceştia au încălcat legile României. Din câte ştim, demonstranţii au fost supravegheaţi de Jandarmerie şi Poliţie, instituţii care, dacă ar fi observat încălcări ale legii, ar fi acţionat în consecinţă. Mai mult, după terminarea marşului de protest, aceştia i-au felicitat pe râmnicenii prezenţi acolo pentru modul civilizat în care s-au desfăşurat evenimentele. Cu siguranţă, ca de fiecare dată, acuzatorul ce joacă momentan rol de primar, nu poate aduce nicio dovadă în sprijinul afirmaţiilor sale.

Aplaudăm „curajul" cu care suntem acuzaţi din birou de „liderul" organizaţiei PD-L Râmnicu Vâlcea, îi înţelegem supărarea şi frustrarea pentru urecheala pe care a primit-o de la şefii săi din Bucureşti pentru neîndeplinirea obiectivului „linişte în Râmnic". Îi recomandăm acestuia să coboare în stradă şi să identifice singur copiii despre care vorbeşte.

Ne întrebăm cum a reacţionat Romeo Rădulescu în anii 1996 şi 2004, atunci când, înainte şi după alegerile de care a beneficiat şi partidul din care face acum parte, mii de oameni au ieşit în stradă şi au scandat toată noaptea lozinci favorabile CDR şi Alianţei DA. După judecata domnului Rădulescu, relevată cel mai clar de semaforul din mijlocul trotuarului din faţa ceasului din centrul Râmnicului, demonstranţii din decebrie 1989 ar fi trebuit să-i ceară autorizaţie lui Emil Bobu.

Dacă întreaga activitate a primarului se bazeaza pe astfel de informaţii eronate, atunci nu ne mai miră de ce rezultatele activităţii sale sunt atât de slabe.

SOLUŢII, NU REVOLUŢII!

Privind la rece evenimentele din ultimele zile, putem lua notă de protestele acelor cetăţeni oneşti, de bună credinţă, care au ales să iasă în stradă pentru a-şi spune opinia în mod paşnic. Acestor oameni le înţelegem pe deplin nemulţumirile şi toată clasa politică are de învăţat din acest lucru. S-a ajuns însă prea departe. Atâta timp cât politicul nu a intervenit, mitingurile iniţiale au fost paşnice in Târgu Mureş, Sibiu, Timişoara. Ulterior, protestele au degenerat in Bucureşti, mai aproape de centrul politic al ţării. Atunci s-au şi
înmulţit declaraţiile politice de încurajare a protestelor din partea liderilor USL. Ponta si Antonescu i-au indemnat pe români să iasă în stradă, in timp ce ei îşi faceau noi calcule politicianiste despre cum să profite de pe urma lor. Uriaşa manipulare nu a scos în stradă, în Bucureşti, decât o mie de oameni din două milioane, lucru care ar trebui să le dea de gândit unora care mai leagănă iluzia luptei de clasă, a dictaturii proletariatului şi a cuceririi puterii politice cu ajutorul maselor populare.

USL nici măcar nu a aşteptat liniştirea situaţiei şi a declarat că se impun alegeri anticipate şi suspendarea preşedintelui Băsescu. Prezența unor lideri liberali sau pesediști din eşalonul doi ai organizaţiilor de partid, dar și a unor membri ai galeriei de fotbal Steaua, folosiți regulat la astfel de acțiuni de protest, sunt indicii că în spatele manifestațiilor din Bucureşti a fost o regie politică, fără legătură cu reforma sănătăţii
Este absolut regretabil că se promovează instabilitatea politică şi socială pentru a încasa puncte electorale. Demagogia USL ne va costa scump pe toţi. Jocul politic va duce la instabilitate economică, ultimul lucru de care ţara are nevoie acum, când suntem pe drumul cel bun, în timp ce Europa e în criză profundă.
Societatea noastră este în prezent extrem de tensionată. Am trăit împreună 2 ani de renunţări şi sacrificii. Românii resimt asta din plin. Înţelegem că au trebuit să accepte tăieri de salarii, că pensionarii au contribuit şi ei la aceste sacrificii într-un moment în care situaţia lor nu era deloc fericită. De la cei care lucrează la stat, până la salariaţii din domeniul privat, toţi au resimţit criza.

În al doilea rând, societatea noastră are nevoie de stabilitate şi echilibru. Acest lucru nu poate fi riscat printr-o escaladare a unor emoţii care nu privesc proiectul sănătăţii în special. Am muncit prea mult până în acest moment pentru a renunţa, fiecare dintre noi, la tot ce am reuşit să obţinem. Echilibrul şi stabilitatea politică şi socială sunt mai importante în acest moment, pentru România şi români.

Indiferent cine se afla la guvernare va trebui să aibă aceeaşi atitudine prudentă. Salariile nu se vor mări foarte mult, dar se vor da, pensiile nu vor putea să crească exagerat, dar vor fi date. Indiferent de situatia tarii cel mai important lucru este sa se asigure pensiile si alocatiile celor nevoiasi. Politicienii din opoziţie cunosc acest lucru.

PDL va continua procesul de reformare a statului indiferent de consecinţele politice asupra sa. PDL invită membrii partidelor de opoziţie să dea dovadă de mai multă responsabilitate decât liderii partidelor din care fac parte. Aştepăm soluţii concrete la adevăratele probleme ale românilor.
SOLUŢII, NU REVOLUŢII!

Organizaţia Judeţeană PDL Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe