Bosul miner Pandia se plimbă cu limuzina pe banii statului

miercuri, 18 ianuarie 2012

Bosul miner Pandia se plimbă cu limuzina pe banii statului

• Societatea Naţională a Lignitului Oltenia va plăti peste 100 de milioane de lei vechi pentru închirierea unei maşini destinată transportului unui şef de carieră din Vâlcea, inginerul Nicolae Pandia

Potrivit anunţului postat în SEAP, producătorul de lignit a încheiat contractul prin negociere, fără publicarea unui anunţ de participare, maşina urmând să fie folosită pentru a-l plimba pe şeful de la E.C. Alunu din Vâlcea. Întâmplător sau nu, firma cu care a fost încheiat contractul figurează sub patronajul lui Gheorghe Manasia, fost viceprimar PNL al comunei Mateeşti (viitor candidat PSD). La fel de „întâmplător", firma figurează în centrul unui scandal de proporţii în Vâlcea, pornit în 2009, tot pentru o afacere similară, dar cu o valoare de 110.000 de euro.

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a făcut un cadou frumos de final de an unei firme din Vâlcea. Compania minieră va plăti cam 116 milioane de lei vechi firmei lui Manasia. Autoturismul va fi utilizat pentru transportul unui şef de carieră al Exploatării de Carieră Alunu din Vâlcea, mai exact în interes de serviciu. Contractul este pentru deja clasicele deplasări în teren „în vederea coordonării procesului de producţie" şi a fost încheiat în data de 29 decembrie 2011.
Firma Blasova SRL Mateeşti a fost unicul ofertant, adjudecându-şi contractul contra sumei de 11.660 de lei, însă există o explicaţie pentru această „lipsă de interes": nu s-a organizat licitaţie. Având în vedere valoarea destul de mică a acestui contract, producătorul de lignit din Gorj a renunţat la greoaiele proceduri de licitaţie, apelând la metoda mai simplă de atribuire: negocierea fără anunţ de participare. Astfel, la finele anului, când preocupările majorităţii firmelor erau cu totul altele decât întocmirea de documentaţii pentru contracte de închiriere, au fost semnate documentele cu societatea din Mateeşti. Deşi la prima vedere totul pare în regulă, în realitate, lucrurile nu sunt chiar atât de simple, pentru că firma aceasta nu este străină de afacerile cu SNLO. Ba mai mult, ultima colaborare, ce datează de acum doi ani, s-a lăsat cu un mic scandal mediatic.

Afacere de 110.000 de euro cu SNLO

În luna mai a anului 2009, societatea Blasova SRL apare pe lista unor firme care încheie cu SNLO un contract privind transportul şefilor prin carierele companiei miniere. Partea alocată pentru Exploatarea Minieră de Carieră Berbeşti era de 460.000 de lei (în jur de 110.000 de euro) şi una din firmele „favorite" ale Societăţii Lignitului era Blasova SRL. Poate nu întâmplător, pentru că firma, la vremea aceea, îi avea ca asociaţi pe Gheorghe Manasia şi pe soţia acestuia. Firma fostului viceprimar a închiriat atunci cinci autoturisme companiei miniere, primind, pentru fiecare dintre maşini, între 15 şi 20 de milioane de lei vechi. Manasia declara la acea vreme, că nu-i rămân decât vreo 3 milioane de lei lunar, de la fiecare maşină. Dacă pare puţin, atunci menţionăm că era vorba de vreo 25 de maşini....(www.gorjexclusiv.ro)
Manasia s-a reorientat politic

Patronul SC Blasova SRL, Gheorghe Manasia, a fost viceprimar al localităţii Mateeşti până în vara anului 2009, când a fost schimbat din funcţie de consilierii locali Astfel, Consiliul Local Mateeşti, întrunit în şedinţă extraordinară în data de 24 iunie 2009, la care au participat 12 consilieri din totalul de 13, a luat în dezbatere referatul înregistrat cu numărul 3452/2009, prin care se propunea schimbarea din funcţie a viceprimarul localităţii, Gheorghe Manasia. Referatul, întocmit şi semnat de şase consilieri, s-a bazat pe prevederile art. 18 al. 4 din Legii 393/2004, privind statutul aleşilor locali, coroborat cu art. 57 al 4 din Legea 215/2001, republicată, privind administraţia locală. În cadrul întâlnirii, opt consilieri PSD şi PC au votat pentru eliberarea viceprimarului PNL din funcţie, trei s-au opus acestei decizii, iar unul s-a abţinut. Astfel, cu o majoritate de voturi pentru punerea în aplicare a hotărârii s-a decis ca, începând din data de 24 iunie 2009 să înceteze mandatul de viceprimar al lui Gheorghe Manasia, ales cu vot majoritar la şedinţa de constituire a Consiliului Local din iunie 2008. Gheorghe Manasia şi-a păstrat calitatea de consilier local, atribuţiile sale de conducere revenind primarului localităţii, Nicolae Stănişor, până la alegerea unui nou viceprimar. Între timp, Manasia s-a reorientat politic, având şanse foarte mari să candideze la funcţia de primar al comunei Mateeşti din partea PSD.

Pandia, cărbunele şi concediile fără plată

Directorul Exploatării Miniere Alunu, Nicolae Pandia, cel care este plimbat cu limuzina pe bani publici, a mai fost implicat de-a lungul timpului în mai multe scandaluri. Acesta a fost numit în funcţie datorită relaţiilor sale apropiate cu lideri ai PDL Vâlcea. Bosul de la Alunu a fost acţionat în instanţă anul trecut de Gheorghe Constantin, un fost angajat care îl acuză de abuz în serviciu, fals şi uz de fals, precum şi pentru faptul că şi-ar fi însuşit în mod fraudulos un drept pe care nu-l mai avea. De asemenea, într-o scrisoare transmisă conducerii SNLO de către angajaţi ai Exploatării Miniere Alunu se arată că „se vând camioane întregi de cărbune fără a se ţine o evidenţă a acestora". Oamenii mai sunt nemulţumiţi şi pentru că sunt trimişi periodic în concediu fără plată. Vom reveni cu amănunte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe