Deputatul Dan Mazilu, iniţiatorul legii privind Ziua Culturii Naţionale

duminică, 15 ianuarie 2012

• Din respect pentru simbolul naţional Mihai Eminescu,

Deputatul Dan Mazilu, iniţiatorul legii privind Ziua Culturii Naţionale

Poate puţină lume ştie, dar trebuie să spunem că deputatul Dan Constantin Mazilu, preşedintele UNPR Vâlcea, este unul dintre iniţiatorii Legii nr. 238/2010 privind declararea zilei de 15 ianuarie ca Ziua Culturii Naţionale. Deja, duminică, 15 ianuarie 2012, în toată ţara a fost organizată ce de-a doua ediţie a Zilei Culturii Naţionale. Potrivit prevederilor Legii nr. 238/2010, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale trebuie să sprijine material şi financiar organizarea de manifestări cultural-artistice şi de acţiuni social-culturale dedicate sărbătoririi acestei zile. Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional elaborează, în colaborare cu reprezentanţii organismelor deconcentrate, un ghid anual al manifestărilor dedicate acestei sărbători.

În cadrul expunerii de motive care a stat la baza adoptării Legii nr. 238/2010 iniţiată de deputatul Dan Mazilu se menţionează: „Prezenta iniţiativă legislativă are drept scop declararea zilei de 15 ianuarie, ziua de naştere a marelui poet Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naţionale. În sprijinul acestei propuneri sunt aduse următoarele argumente: multe ţări europene, printre care Spania şi Portugalia, au decis să aibă o zi dedicată culturii lor; Spania a fixat-o în funcţie de data morţii lui Cervantes, iar Portugalia a stabilit ca ziua naşterii poetului lor naţional, Camoes, să fie ziua culturii portugheze. Românii văd în Eminescu, de aproape un secol şi jumătate, un poet reprezentativ pentru spiritualitatea şi forţa lor de creaţie.

Cei mai mulţi intelectuali, printre care Titu Maiorescu, Nicolae Iorga şi George Călinescu consideră că Mihai Eminescu este un poet reprezentativ, poetul lor naţional, nu singurul, desigur, dar cel care exprimă cel mai bine şi pentru toate sensibilităţile capacitatea de creaţie şi spiritul poporului român (cu tradiţiile, istoria şi simbolurile existenţei lor). Este justificat, în acest caz, să legăm ziua culturii naţionale de numele poetului în care vorbitorii de limba română de pretutindeni văd în el o expresie e spiritualităţii lor. Ziua culturii naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care celebrăm nu numai un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional. Menţionăm faptul că, în Italia, de ziua lui Dante în toate oraşele italiene au loc serbări publice, lecturi din opera lui, dezbateri publice, târguri de carte etc. Vă informăm că autorităţile de la Chişinău au luat deja decizia ca ziua lui Mihai Eminescu să fie declarată Ziua Culturii Române în Republica Moldova".

(P.C.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe