S-a inaugurat Hidrocentrala Robeşti din Vâlcea, o investiţie de 75 milioane euro

miercuri, 21 decembrie 2011

• După 22 de ani de la începerea lucrărilor,

S-a inaugurat Hidrocentrala Robeşti din Vâlcea, o investiţie de 75 milioane euro

Hidrocentrala Robeşti, amplasată pe râul Olt, a fost inaugurată marţi, 20 decembrie, după 22 de ani de la începerea lucrărilor. Proiectul a fost ridicat încă din anul 1989 şi numai în 2011 s-a reuşit punerea acesteia în funcţiune. La evenimentul de inaugurare au fost prezente următoarele personalităţi: Dragoş Zachia Zlatea - director general Hidroelectrica, Marian Diaconescu - director Sucursalei Hidrocentrale Râmnicu Vâlcea, Constantin Trihenea - director exploatare la Hidroelectrica, subprefectul Ioan Filip, parlamentarii Dorel Jurcan şi Samoil Vîlcu, Ion Tudor - directorul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Vâlcea, Romeo Rădulescu - primarul Râmnicului, Ovidiu Nicolae Spătari - directorul Sucursalei Hidrocentrale Sibiu, precum şi numeroşi angajaţi din cadrul Hidrocentralei Robeşti.

Butonul de pornire a generatorului a fost apăsat chiar de noul director general al Hidroelectrica SA, Dragoş Zachia Zlatea. “Practic, noi am reconstituit acum momentul la mers în gol al hidroagregatului, iar în perioada următoare încep probe tehnologice complexe, în care se verifică toţi parametri funcţionali atât ai turbinei, cât şi ai generatorului şi vor fi şi primii megawaţi produşi. Până la finele anului, în momentul în care probele vor fi finalizate, vom avea şi condiţii ca acest grup să intre în exploatare comercială", a declarat Zlatea la Robeşti. Potrivi conducerii Hidroelectrica, aportul Robeştiului la, nivelul anului, este semnificativ în ceea ce priveşte susţinerea sistemului naţional energetic românesc.

Centrul de comandă al Hidrocentralei Robeşti dispune de cea mai modernă aparatură la nivel mondial, iar puterea instalată este de 27,1 MW. Energia produsă anual la Robeşti este de 74,64 GWh, valoarea investiţiei ajungând la circa 75 milioane de euro. Trenarea lucrărilor pe o perioadă de peste 20 de ani este motivată de conducerea societăţii prin faptul că numai din anul 2000, când s-a înfiinţat Hidroelectrica, s-a reluat programul de investitii stopat după 1989. “De atunci, noi am reuşit să punem în funcţiune peste 500 de MW putere înstalata în capacităţi noi. Ceea ce este un efort semnificativ pentru ca Hidroelectrica acum, ca societate comercială, este că preia efortul pe care România l-a facut la nivelul bugetului de stat. Toate aceste amenajari erau amenajari complexe, care aveau şi rol de aparare împotriva indundaţiilor şi participau cu fonduri şi alte ministere. Acum, efortul îl face societatea Hidroelectrica", a mai explicat directorul general , Dragoş Zachia Zlatea.

(P.C.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe