Primarul Rădulescu va da un tun imobiliar de 35.000 euro pe mână cu patronii de la Hervil

luni, 19 decembrie 2011

• În atenţia DNA şi a consilierilor locali!

Primarul Rădulescu va da un tun imobiliar de 35.000 euro pe mână cu patronii de la Hervil

Petre Coman

Primarul Romeo Rădulescu se pregăteşte să dea un nou „tun imobiliar" prin Râmnicu Vâlcea care să treacă aproape neobservat de ochii consilierilor locali. Mai pe concret, edilul şef vrea să facă un „schimb de terenuri" cu patronii de la societatea Hervil SA, cărora vrea să le dea o suprafaţă de teren de 6.328 mp în oraş, în schimbul unui petec de pământ de... doar 451 mp. Astfel, primarul Rădulescu le propune consilierilor locali să aprobe în şedinţa din 22 decembrie 2011 schimbul de terenuri între municipiul Râmnicu Vâlcea şi SC Hervil Assets Management SRL, aceasta din urmă oferind suprafaţa de 451 mp situată pe strada Topolog nr. 24, iar Primăria Râmnicului să „cedeze" suprafaţa de 6.328 mp situată în zona Baraj Sud - Staţia de Epurare. Până aici totul pare corect, însă descoperi care este manevra doar atunci când compari preţurile „de evaluare" ale celor două terenuri: 226 euro/mp pentru terenul de lângă Hervil şi nici 20 de euro/mp pentru terenul municipalităţii din zona Baraj Sud. În cazul terenului oferit de Primăria Râmnicului, preţul calculat şi oferit este unul corect, însă în cazul terenului de 451 mp aparţinând fabricii Hervil sunt serioase semne de întrebare, având în vedere că experţii imobiliari din Vâlcea au evaluat acel petec de pământ la valoarea de maxim 150 de euro/mp. Un exemplu în acest sens este faptul că într-o zonă centrală a Râmnicului, pe strada Cerna (în spatele BCR Vâlcea) există oferte de vânzare a terenului la 180 euro/mp şi nici în această situaţie nu există cumpărători dispuşi să achiziţioneze. De aceea, ne este greu să credem că într-o zonă periferică (aşa cum este zona CPL şi Hervil), metrul pătrat de teren poate ajunge la valoarea de 226 euro/mp. În aceste condiţii, putem spune că primarul Rădulescu va da un tun imobiliar de circa 35.000 de euro, reprezentând diferenţa dintre preţul de evaluare şi cel de piaţă al terenului de 451 mp care aparţine Hervil.

Preţul de cumpărare al terenului de la Hervil a fost „stabilit" în urma negocierii de către o comisie numită prin dispoziţia primarului Romeo Rădulescu. Astfel, prin Dispoziţia nr. 2227/14 iunie 2011 a primarului Râmnicului, a fost constituită comisia de negociere pentru achiziţionarea terenului în suprafaţă de 451 mp proprietatea SC Hervil Assets Management SRL. La negocierea purtată de comisie în data de 8 iulie 2011, cu conducerea Hervil, aceasta din urmă a susţinut că nu este de acord cu vânzarea terenului de 451 mp la preţul stabilit prin raportul de evaluare şi doreşte efectuarea unui schimb de terenuri, solicitând ca municipiul să ofere în schimbul terenului de 451 mp situat în strada Topolog, o suprafaţă de teren echivalentă valoric, din parcul industrial, pe care această societate o are concesionată. Precizăm că prin Contractul de concesiune nr. 1486/2008, municipiul Râmnicu Vâlcea a concesionat către SC Hervil SA patru loturi de teren în Parcul Industrial - Zona Baraj Sud, Staţia de epurare, având o suprafaţă totală de 12.885 mp.

Mai trebuie să mai spunem că în vederea supunerii spre aprobare consiliului local a efectuării schimbului de terenuri dintre municipiu şi SC Hervil Assets Management SRL a fost întocmit raport de expertiză tehnică de evaluare, de către evaluator atestat ANEVAR, şi pentru terenul proprietatea municipiului şi concesionat către SC Hervil Assets Management SRL, situat în zona Baraj Sud - Staţia de Epurare. Conform rapoartelor „de evaluare", preţul terenului situat în strada Topolog nr. 24, proprietatea SC Hervil Assets Management SRL este de 225,7 euro/mp, astfel că valoarea suprafeţei de 451 mp este de 101.800 euro. „Având în vedere că preţul mediu al terenului proprietatea municipiului, situat în zona Baraj Sud - Staţia de Epurare şi concesionat societăţii mai sus amintite este de 19,5 euro/mp, rezultă că suprafaţa echivalentă valoric pe care municipiul ar trebui să o ofere în schimb SC Hervil Assets Management SRL este de 5.220 mp. Ţinând cont de faptul că suprafaţa totală a celor patru loturi concesionate societăţii mai sus amintite în Parcul Industrial - zona Baraj Sud este de 12.885 mp, aceasta ru poate fi oferită în totalitate în schimb de către municipiu. Astfel, a fost identificată ca suprafaţă ce poate fi oferită în schimb de către municipiu, suprafaţa cumulată a loturilor nr. 15 şi 16 (din lotizarea conform Planului Urbanistic de Zonă, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 224/111/2004), respectiv 6.328 mp, având o valoare totală de 123.600 euro, cu condiţia compensării de către SC Hervil Assets Management SRL a diferenţei de valoare, prin plata către municipiu a sumei de 21.800 euro", se arată într-un raport al Direcţiei de Evidenţă Patrimoniu, Cadastru, Servicii Publice din cadrul Primăriei Râmnicului. Mai precizăm doar că prin Hotărârea nr. 156/31 mai 2011, Consiliul Local al municipiului a aprobat achiziţionarea prin cumpărare, a terenului în suprafaţă de 451 mp afectat de extinderea străzii Matei Basarab, pe tronsonul cuprins între intersecţia cu strada Ferdinand şi canalul dalat de deversare spre râul Olt, teren proprietatea SC Hervil Assets Management SRL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe