La Râmnicu Vâlcea, concert de colinde cu părintele Pomohaci

miercuri, 14 decembrie 2011

La Râmnicu Vâlcea, concert de colinde cu părintele Pomohaci

Luni, 19 decembrie, de la ora 19,00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Râmnicu Vâlcea, va avea loc concertul de colinde „Minune şi Taină" cu părintele Cristian Pomohaci, un spectacol oferit de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Vâlcea şi Agenţia „Cărăbuş". Părintele Pomohaci nu este pentru prima oară la Râmnicu Vâlcea. Anul trecut a concertat la Casa de Cultură a Sindicatelor şi în toamna acestui an a participat la Festivalul Naţional de Folclor "Maria Ciobanu" din Zăvoi.
Alături de părintele Cristian Pomohaci vor concerta Lorenna şi Manole Barna, acompaniaţi de Corul Orfeu al Centrului de Cultură „George Topârceanu" din Curtea de Argeş şi Fanfara „Gabriel Ghaborschi" a Clubului Copiilor din Râmnicu Vâlcea.

Preotul Cristian Pomohaci are 42 de ani şi s-a născut în Ţara Năsăudului, la Rebrişoara, Bistriţa-Năsăud, satul lui Rebreanu şi al lui Coşbuc. Prin clasa a opta şi-a dorit să devină preot. Mare iubitor de tradiţii şi tezaur folcloric, şi-a început urcuşul pe calea mărturisirii dragostei faţă de Dumnezeu, şi, în acelaşi timp, faţă de poporul căruia îi aparţine, alegând cântul ca formă de manifestare a apartenenţei dar şi a ataşamentului faţă de cultura românească.

Ca urmare a succeselor înregistrate pe tărâmul cântului popular, a fost remarcat de specialişti şi îndrumat către Conservatorul de Muzică Ciprian Porumbescu din Bucureşti. Deşi era laureat al mai multor festivaluri de muzică populară, printre care şi prestigiosul festival „Maria Tănase" din Craiova, ediţia din anul 1991, părintele a ales să se specializeze în direcţia muzicii religioase, urmând secţia de profil a facultăţii. Urmând chemarea Domnului, Cristian Pomohaci s-a înscris la Facultatea de Teologie din Bucureşti, în 1995, unde a beneficiat nu numai de îndrumarea unor prestigioşi părinţi profesori: Dumitru Stăniloaie, Constantin Galeriu, Emilian Corniţescu, Constantin Corniţescu, Constantin Coman. Deţinător a 47 de trofee şi premii I la festivalurile naţionale şi interjudeţene, precum şi internaţionale. A susţinut turnee la Festivaluri din Toronto şi Montreal în 2007, la Festivalul românilor de la Sidney şi Noua Zeelandă, Festivalul românilor din Detroit 2008 etc.

O altă latură în care talentul şi sensibilitatea artistului s-au manifestat cu pregnanţă este cea a cântărilor religioase, mult apreciate atât de specialişti, cât şi de largul auditoriu. Părintele evoluează în spectacole şi alte manifestări culturale doar cu binecuvântarea superiorului ierarhic, Arhiepiscopul de Alba Iulia. Începutul de succes al discografiei l-a constituit înregistrarea, în 1992, la Casa de discuri Electrecord, a unui LP, solicitat în urma succesului reputat la Festivalul Maria Tănase în anul 1991. După aceasta a urmat o serie de imprimări concretizate pe casete şi CD-uri de muzică populară, care sunt permanent foarte solicitate, apreciate de personalitaţi de cultură şi mass-media, de specialişti şi public.
Părintele Cristian Pomohaci este preot paroh al Parohiei Moşuni-Veţa, judeţul Mureş, din toamna anului 1999. Dăruirea şi dragostea cu care slujeşte lui Dumnezeu au făcut ca personalitatea părintelui să fie din ce în ce mai cunoscută atât în ţară, cât şi peste hotare, atrăgând o mulţime de enoriaşi.

Informaţiile ne-au fost furnizate de Florin Epure, director la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe