Serviciul Hidrologie, din cadrul ABA Olt, a efectuat 66.837 de măsurători de nivel pe râuri

miercuri, 7 decembrie 2011

• În primele trei trimestre ale anului 2011,

Serviciul Hidrologie, din cadrul ABA Olt, a efectuat 66.837 de măsurători de nivel pe râuri

În cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Olt funcţioneză Serviciul Hidrologie Hidrogeologie şi Prognoze Bazinale care coordoneză reţeaua hidrologică şi hidrogeologică, formată din staţii hidrologice, hidrometrice, evaporimetrice şi staţii hidrogeologice/foraje. Scopul reţelei de staţii hidrometrice este acela de a preciza potenţialul hidrologic natural, în contextual dezvoltării durabile şi identificarea situaţiilor de viituri şi inundatii, în vederea organizării acţiunilor de aparare. De asemenea, cu ajutorul acestor statii se indentifica si perioadele de seceta si lipsa de apa pentru fundamentarea planurilor de restrictii.

Reţeaua hidrologică şi hidrogeologică este formată din: şapte staţii hidrologice (Miercurea Ciuc, Sf. Gheorghe, Braşov, Sibiu, Rm. Vâlcea, Horezu şi Slatina), Serviciul Hidrologic Hidrogeologic si Prognoze bazinale (care monitorizează activitatea de la 103 staţii hidrometrice care au 67 staţii hidrometrice la folosinţe selectate cu măsurători sistematice), zece staţii hidrometrice pe lacuri de acumulare, 137 secţiuni satelit, 48 de izvoare, şapte staţii evaporimetrice şi 91 staţii hidrogeologice cu 229 foraje. „În primele trei trimestre ale anului 2011 s-au efectuat 66.837 observaţii şi măsuratori de nivel pe râuri, 4560 măsurători de debite de apa, 337 masuratori de aluviuni in suspensie, 56238 masuratori de temperatura apei si aerului, 56238 masuratori de precipitatii. S-au intocmit 85 de studii hidrologice pentru terti, privind debitele maxime cu probabilitatea de asigurare necesare constructiilor de poduri, constructii diguri si amenajari urbane.

Tot în aceeaşi perioadă a anului 2011 s-au efectuat 172 de recoltări probe de apă pentru determinarea caracteristicilor fizico-chimice în cadrul supravegherii calităţii apei din foraje, 26714 observatii şi masuratori de nivel la 229 foraje aflate in reteaua proprie si 12486 masuratori de temperature la 109 foraje. Din cele 227 de foraje din reteaua de monitorizare cantitativa, sunt automatizate 51 de foraje cu senzori, care înregistreaza variatia de nivel si temperatura a panzei freatice. Activitatea de hidrogeologie, desfasurata în cadrul Administratiei Bazinale de Apă Olt, asigura supravegherea retelei de foraje de ordinul I,II, adancime precum si mentinerea ei in perametrii de functionare. Astfel, echipa de pompari experimentale din cadrul ABA Olt a efectuat in 2011, 29 de pompari experimentale si recoltari de probe de apa pentru determinarea parametrilor hidrogeologici si caracteristicile fizico-chimice a apelor subterane. Printre obiectivele Serviciului Hidrologic mai exista si avertizarea in legatura cu eventualele produceri ale unor fenomene hidrometeorologice periculoase, elaborarea si difuzarea diagnozelor si prognozelor hidrologice. Aceste obiective se realizeaza zilnic de catre Serviciul Hidrologic", a precizat Mihaela Coca, purtătorul de cuvânt de la ABA Olt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe