Aceşti minunaţi oameni deştepţi şi bogaţi

miercuri, 7 decembrie 2011

Aceşti minunaţi oameni deştepţi şi bogaţi

Gheorghe Smeoreanu (www.criterii.ro)

Misiunea economică privată organizată de Holdingul Tender în mai multe ţări africane, misiune la care m-am alăturat în calitate de ziarist, mi-a dat posibilitatea să văd ţinuturi unde visam doar să ajung, să particip la primiri la cel mai înalt nivel, să-mi lărgesc orizontul cunoştinţelor economice, sociale şi politice, dar în primul rând să văd cum se comportă „nişte" români în asemenea conjunctură inedită. Fiindcă cititorii noştri sunt, probabil, curioşi cine sunt şi cum sunt „norocoşii" care au ajuns din Maroc în Senegal şi în Guineea Bissau, în Insulele Capului Verde şi în Guineea Conakry.

Îmi pare rău pentru populişti şi sceptici, pentru cei plini de prejudecăţi stângiste şi pentru invidioşi să spun că aceşti oameni cu bani şi oameni puternici, aceşti oameni curajoşi şi originali, fiecare în felul său, sunt totodată plini de bun simţ, de discreţie şi eleganţă, sunt buni români.

Am călătorit cu unul dintre avioanele private ale familiei Nicole şi Ovidiu Tender şi, gazde fiind, despre domniile lor voi scrie mai întâi câteva rânduri. Amândoi fac egale cu zero orice opinii cu privire la caracterul arogant, ori egoist al oamenilor cu bani. Sunt oameni şi oameni, dar familia Tender dovedeşte nu doar că are miliarde de euro, ci şi că are nobleţe. Modestia, bunul gust şi felul prietenesc de relaţionare sunt caracteristicile acestor oameni primiţi cu braţele deschise de şefi de stat şi de guvern. Permanent atenţi, niciodată obosiţi, vorbitori la perfecţie a mai multor limbi străine, Nicole Tender şi Ovidiu Tender sunt o pildă că banii mulţi se pot face şi din creativitate, curaj şi talent.

Fotografia care ilustrează acest articol îi surprinde pe cei doi în timpul călătoriei. Atenţie, sunt într-unul din cele şapte avioane ale căror proprietari sunt ! Dau oare impresia de aroganţă, de suficienţă, de îngâmfare ? Chiar deloc, de unde şi capacitatea acestor oameni de a fi prin ei înşişi o parabolă, una care spune că nu trebuie să fii sărac pentru a fi om adevărat. Şi nici pentru a fi fericit, fiindcă soţii Tender par a se respecta şi iubi cum puţin oameni sunt capabili.

Despre avocatul vâlcean Veronel Rădulescu am mai scris. Rămân la părerea că dacă te întorci în Vâlcea, poţi deveni şi secretar general al ONU şi tot degeaba, nu scapi de scepticismul găştilor locale. Norocul lui Veronel Rădulescu este că a plecat şi îşi fructifică uriaşul său talent profesional şi stilul elegant în Bucureşti şi, iată, la „curţile" unor şefi de stat. Fiindcă atunci când chairmanul din Conakry a anunţat că preşedintele Alpha Conde va avea un tete-a tete cu două persoane, acelea s-au numit Ovidiu Tender şi Veronel Rădulescu. Ca avocat, maestrul Rădulescu va reprezenta unul dintre statele vizitate într-un proces internaţional. Oare, măcar acest lucru spune tot ? Probabil că nu, fiindcă doar fiind de faţă s-ar fi putut remarca faptul că excelenţa sa Wade, preşedintele Senegalului, i s-a adresat special, că preşedintele Organizaţiei Mondiale Islamice îl îmbrăţişează ca pe un prieten, iar membrii delegeţiei noastre l-au considerat permanent omul înţelept de la care poţi avea un sfat.

Veronel Rădulescu a fost însoţit în această călătorie de fiica sa, Veronica Rădulescu, cea care a muncit ca interpret la mai multe interviuri date de personalităţile cu care ne-am întâlnit. Veronica a fost argumentul perfect că avocatul Rădulescu nu este doar un om de carieră, ci şi un familist cu copii frumoşi şi educaţi.

Auzisem că dna Maria Tudor, om de afaceri vâlcean, are două fiice cu totul speciale, cu studii serioase, cu experienţă universitară europeană, cu toate acestea, Andreea Tudor, tânăr medic cu studii în vest, m-a cucerit prin carismă. Se spune că pe oameni îi cunoşti în călătorii, iar dra Tudor s-a dovedit a fi acel gen de persoană pe care noutatea nu o exaltează, pe care bunul simţ nu o poate părăsi nicio clipă. Având la bază studii de sociologie şi politologie, vorbind perfect engleza, lucrând în germană, Andreea Tudor demonstrează că tânăra generaţie de români îşi are vârfurile ei şi în plan profesional şi în cel caracterial. Auzim permanent că fiii şi fiicele de oameni de afaceri se numesc „beizadele" şi opinia publică este învăţată să-i privească rezervat, atunci când nu îi dispreţuieşte. Andreea Tudor arată că şi aici avem de a aface cu o prejudecată. Familia Tudor a investit în copii nu doar bani, ci şi educaţie sănătoasă. Doar frumuseţea şi farmecul personal ce o caracterizează pe doctoriţa Andreea Tudor nu au putut fi altceva decât daruri de la Dumnezeu.

Cine este în Vâlcea tânărul liberal Adrian Panduraşu ? Cine să fie, zic cei care îl văd prin oraş, unul de-al nostru. Poate e şi aşa, dar acest om de afaceri de 30 de ani a trecut printr-o universitate americană şi, în mod sigur, printr-o şcoală a muncii de dimineaţa până seara. Asemenea tuturor celor din această delegaţie - nota bene - fiindcă pe „silueta" tuturor se vedeau anii de formare şi auto-formare îndârjită dar discret escamotată. Alături de frumoasa doamnă Irina Panduraşu, Adrian Panduraşu a format cuplul tânăr şi plin de solicitudine din acest grup. Nu e uşor să fii respectat când eşti tânăr dar se vedea din atitudinea tuturor celorlalţi că familia Panduraşu merită prietenia lor şi că aceşti doi oameni sunt deja în elita tânără a ţării.

Am scris la superlativ despre cei amintiţI mai sus, dar cred că nu am găsit cele mai frumoase cuvinte, care să fie la înlţimea frumuseţii personalităţii lor. Fiecare în parte şi ca grup m-au făcut să fiu mândru că sunt român şi, în ce-i priveşte pe vâlceni, mândru că m-am născut în Vâlcea.

Am scris doar despre familia Tender, ca lider al grupului, precum şi despre vâlceni, dar trebuie spus că din această delegaţie au făcut parte mulţi alţi oameni de afaceri ,din Bucureşti şi din provincie, proprietari de firme esenţiale în anumite branşe şi "proprietari" de personalităţi şi caractere impecabile. Nicio stridenţă, niciun defect, niciun cuvânt ori ton deplasat nu am observat la aceşti oameni, dimpotrivă, doar eleganţă, cultură, seriozitate.

Vorbim despre blazonul ţării în lume şi vă asigur că Nicole şi Ovidiu Tender, investitori masivi în Africa, avocatul de înaltă clasă Veronel Rădulescu şi fiica sa Veronica, medicul tânăr şi de nobilă ţinută Andreea Tudor şi superba familie a omului de afaceri Adrian Paduraşu, precum şi toţi ceilalţi, cărora le mulţumesc că m-au primit alături de ei şi m-au onorat cu prietenia lor, au făcut în ţările amintite, la cel mai înalt nivel, un minunat şi patriotic serviciu de imagine tuturor românilor şi României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe