Perioada de “şomaj mascat

duminică, 27 noiembrie 2011

Perioada de „şomaj mascat" la OLTCHIM continuă până la 31 decembrie 2011

În data de 24 noiembrie, Consiliul de Administraţie de la OLTCHIM a luat decizia de a trimite în continuare circa 1.000 de salariaţi în şomaj tehnic, pentru a cincea lună consecutiv, ca urmare a lipsei materiei prime şi a capitalului de lucru. În conformitate cu prevederile Codului Muncii şi Contractului Colectiv de Muncă, consilul de administraţie a decis suspendarea contractelor individuale de muncă (trimiterea în şomaj tehnic), pentru perioada 2 - 31 decembrie 2011, a circa 1.000 de salariaţi atât din rândul celor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul activului de la Râmnicu Vâlcea cât şi al celor ce-şi desfăşoară activitatea la punctul de lucru al SC Oltchim SA, respectiv Divizia Petrochimică din comuna Bradu, judeţul Argeş. Pe durata suspendării contractelelor individuale de muncă, salariaţii vor beneficia de o indemnizaţie de 80% din salariul de bază al fiecăruia, corespunzător locului de muncă ocupat.

În urmă cu trei luni, Consiliul de Administraţie de la SC Oltchim SA a hotărât trimiterea în şomaj tehnic a unei părţi a salariaţilor întreprinderii, în cursul lunii septembrie. Concret, conform Deciziei CA nr. 198/25 august 2011, s-a aprobat suspendarea contractelor individuale de muncă (trimiterea în şomaj tehnic) a 1.161 de salariaţi, atât din rândul celor care îşi desfăşoară activitatea la activul din Râmnicu Vâlcea, cât şi al celor ce-şi desfăşoară activitatea la punctul de lucru al SC Oltchim SA, respectiv Divizia Petrochimică din comuna Bradu. Decizia conducerii SC Oltchim SA a venit pe fondul lipsei materiei prime şi a capitalului de lucru. Potrivit articolului 3 din Decizia Consiliului de Administraţie de la SC Oltchim SA nr. 198/25 august 2011, trimiterea în şomaj tehnic a salariaţilor din serviciile funcţionale s-a făcut prin rotaţie pentru a asigura continuitatea şi competenţa în rezolvarea problemelor specifice fiecărui loc de muncă.

Pe perioada suspendării contractelor individuale de muncă (a şomajului tehnic), salariaţii au rămas la dispoziţia angajatorului SC Oltchim SA, societatea având oricând posibilitatea să dispună reluarea activităţii în condiţii normale de lucru. În fine, prin Decizia CA nr. 198/25 august 2011, s-a împuternicit conducerea executivă a societăţii pentru aplicarea măsurii de trimitere în şomaj tehnic a salariaţilor şi s-au mandatat persoanele, în vederea negocierii măsurilor ce au fost luate în privinţa salariaţilor şi a semnării protocolului ce s-a încheiat între reprezentanţii SC Oltchim SA şi Sindicatul Liber Oltchim. În schimb, la începutul lunii august, conducerea SC Oltchim SA a luat decizia de a trimite în şomaj tehnic, până la finele lunii, 1.025 de angajaţi, reprezentând circa 30% din totalul salariaţilor, din cauza dificultăţilor de finanţare a capitalului de lucru, activitatea fiind redusă la 30% din capacitate. Cei 1.025 de salariaţi vizaţi erau salariaţi care îşi desfăşurau activitatea atât la punctul de lucru din Râmnicu Vâlcea, cât şi la Arpechim Piteşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe