La Râmnicu Vâlcea s-a deschis Ceainăria lui Buican

duminică, 27 noiembrie 2011

La Râmnicu Vâlcea s-a deschis Ceainăria lui Buican

Mircea Mărgărit (www.criterii.ro)

Îi admir necondiţionat pe oamenii care se pricep la lucruri la care eu mă pricep puţin sau deloc. Din acest motiv, domnul Cristian Buican este unul din oamenii pe care îi admir, pentru că, aşa cum am citit în biografia sa de pe situl Camerei deputaţilor, este profesor de matematică şi autor de manuale şi de culegeri. Eu însumi mă pricep la matematică doar atît cît să-mi dau seama că nu ştiu, de fapt, mai nimic şi de aici şi sentimentul de admiraţie de care vorbeam.

Dacă lumea s-ar fi născut din combinaţii de numere, aşa cum credea Pitagora, domnul Buican ar fi fost, poate, un eminent teoretician, ar fi putut să combine cu îndemînare monadele, astfel încît să iasă la socoteală cu ceea ce vrea să demonstreze.

Din păcate, realitatea e mai încurcată şi domnul Buican se vede obligat, ca urmare a preocupărilor sale de politician şi de parlamentar, să manevreze vorbe şi idei.

O face însă într-un mod pentru care nu-l admir. 

Ceainăria de care vorbeam este doar o metaforă, este un loc ipotetic în care domnul Buican vinde gogoşi împreună cu o zeamă lungă, compusă în principal din apă de ploaie şi din vorbe goale, o zeamă pe care o aduce de la Bucureşti şi o încălzeşte la Vîlcea.

(Înainte de a continua, fac precizarea că o asemenea ceainărie a deschis, la Piteşti, şi Ion Popa, omologul domnului Buican în Argeş, care, la fel, preia ideile lansate de Crin Antonescu şi le serveşte argeşenilor ca fiind ale lui.)

În calitatea sa de membru al Opoziţiei reunite, domnul Buican preia din voleu ideea suspendării Preşedintelui, în aceiaşi termeni şi cu aceleaşi argumente pe care le-am auzit din gura lui Crin Antonescu.

Adică intervenţia domnului Buican în Camera deputaţilor pe această temă mi se pare la fel de şubredă în argumentare şi la fel de absurdă în fundamentare ca şi aceea a preşedintelui PNL, lucru care îmi permite să omor doi iepuri dintr-o lovitură.

Zice domnul Buican că demersul de suspendare este "o datorie a opoziţiei de a nu lasă nesancţionata o gravă încălcare a legii fundamentale".

Ca şi Crin Antonescu, domnul Buican dovedeşte o ciudată discreţie cînd vine vorba să arate, punctual, ce articol din Constituţie a încălcat Traian Băsescu.

Zice domnul Buican că "prin declaraţii făcute la postul public de radio săptămâna trecută, Traian Băsescu a anunţat explicit refuzul său, în calitate de preşedinte al României de a nu aplica legea care prevede indexarea anuală a pensiilor, precum şi hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile câştigate de profesori şi alţi bugetari împotriva tăierilor abuzive ale executivului din ultimii trei ani."

Întrebare: domnul Buican o fi ascultat emisiunea aia sau l-a ascultat doar pe Crin Antonescu? 

Întreb, pentru că Băsescu nu a zis aşa ceva, a zis că indiferent de legi şi de hotărîri ale Curţii Constituţionale, NU SÎNT BANI PENTRU PLATA acelor drepturi.

Parcă e altceva decît REFUZ SĂ APLIC LEGEA, cu lasă Opoziţia impresia că a auzit. 

Şi încă o nedumerire: de cînd aplică Băsescu legile? Treaba lui e să le semneze, ca să devină operative, de aplicarea lor, adică de executare, se ocupă Executivul, adică Guvernul.

Să nu ştie domnul Buican cum e cu separarea putorilor în stat? 

Zice domnul Buican că "acest comportament iresponsabil nu poate trece neobservat şi nesancţionat, cu atât mai mult cu cât încalcă orice prevedere constituţională privitoare la separaţia puterilor în stat şi că Parlamentul, în ansamblul său, ar trebui să îl facă pe Traian Băsescu să înţeleagă că declaraţiile sale nu sunt făcute ca simplă persoană privată, ci în calitate de Preşedinte al României".

Fac aceeaşi observaţie: CE ARTICOLE din Constituţie a violat Băsescu?

Sînt de acord că Traian Băsescu e preşedinte nu numai cînd vorbeşte la radio, ci şi cînd se duce să se cace (că uite, şi domnul Buican zice de privată!), iar ştergerea la cur e un gest prezidenţial, însă, trecînd peste faptul că Băsescu una zice şi Opoziţia altceva vrea să înţeleagă, mi se pare că Preşedintele nu poate fi tras la răspundere pentru declaraţiile politice pe perioada mandatului.

Păi dacă domnul deputat Buican, unul din sutele de asemenea aleşi, are imunitate, deci poate să spună ce vrea, de ce nu ar avea Preşedintele aceleaşi drepturi, mai ales că el e unul singur? 

Mai zice domnul Buican că "această acţiune de iniţiere a demersurilor necesare suspendării lui Traian Băsescu este în asentimentul majorităţii populaţiei, iar acest lucru este mai important decât orice opinie de moment a majorităţii conjuncturale din Parlament". 

Ciudată opinie exprimată de un atlet al democraţiei!

După mintea de parlamentar al Opoziţiei a domnului Buican, ar trebui să organizăm alegeri, referendumuri de demitere şi altele asemenea, de îndată ce sondajele spun că preşedintele şi-a pierdut popularitatea şi susţinerea majorităţii!

Şi de unde ştie domnul Buican care este dorinţa majorităţii? Pe ce sondaje se întemeiază? A vorbit cu colegii şi cu prietenii? A vorbit cu familia? Pe ce se întemeiază această declaraţie fără drept de apel cu asentimentul majorităţii populaţiei?

Pe acelaşi principiu, are domnul Buican curaj să-şi pună mandatul de deputat pe masă şi să se ducă în colegiul care l-a ales, să vadă ce crede majoritatea populaţiei de acolo despre el?

Gogoşi şi apă de ploaie. Cam subţire meniul la ceainăria lui Buican, nu vi se pare?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe