“Genialul

duminică, 20 noiembrie 2011

• În primele trei trimestre din 2011,

„Genialul" manager Roibu a reuşit „performanţa" să ducă OLTCHIM-ul la pierderi de 180 milioane lei

Recent, directorul general de la OLTCHIM, Constantin Roibu, a fost nevoit să se recunoască din nou „învins" după ce a dat publicităţii rezultatele economico-financiare aferente trimestrului III şi primelor nouă luni din acest an. Pentru al patrulea an consecutiv, în fiecare trimestru, OLTCHIM a înregistrat din nou pierderi şi adâncirea nivelului datoriilor totale. Mai pe concret, în primele trei trimestre din acest an, SC Oltchim SA a adunat pierderi de circa 180 milioane de lei (43 milioane de euro), la fel ca în perioada similară a anului trecut. Conform aceloraşi date financiare, SC Oltchim SA a reuşit să-şi majoreze cifra de afaceri cu peste 38% faţă de perioada similară din anul trecut, iar pierderile au fost aproape egale cu cele înregistrate în 2010. În primele nouă luni din 2011, SC Oltchim SA a realizat o cifră de afaceri de 1,26 miliarde de lei (circa 300 milioane de euro), în creştere cu 348 milioane de lei faţă de situaţia de anul trecut. La 30 septembrie 2011, veniturile din exploatare ale SC Oltchim SA au fost 1,293 miliarde de lei, iar veniturile totale au depăşit suma de 1,36 miliarde de lei.
Potrivit conducerii SC Oltchim SA, pierderile companiei din trimestrul trei au provenit atât din activitatea operaţională şi s-au cifrat la 62 milioane de lei, cât şi din cea financiară, din care a rezultat o pierdere de 47,5 milioane de lei.

Pierderile financiare au provenit cel mai probabil în urma reevaluării datoriilor în valută ale companiei la cursul depreciat al leului faţă de euro şi dolar de la finele lunii septembrie comparativ cu cele de la finele lunii iunie. La 30 septembrie, datoriile SC Oltchim SA se ridicau la 2,5 miliarde de lei (circa 580 milioane de euro). Totodată, capitalurile proprii ale societăţii erau la aceeaşi dată negative şi se cifrau la 666 milioane de lei (154 milioane de euro), ceea ce înseamnă că datoriile companiei depăşeau cu această sumă valoarea activelor contabile ale SC Oltchim SA. „Scăderea vânzărilor a fost cauzată de lipsa de bani pentru cumpărarea de materie primă şi a accesului la finanţare ca urmare a capitalurilor proprii negative. După cum ştiţi PCC a blocat majorarea de capital pe care trebuia să o facă statul cu valoarea creanţelor AVAS pentru reîntregirea capitalului. În prezent, funcţionăm la 20-22% din capacitate faţă de 54% la cât am funcţionat în primul semestru. Căutăm alternative, suntem în discuţii cu băncile, fonduri de investiţii şi clienţi care vor să cumpere marfă. În primul semestru a fost acea campanie agresivă a PCC la televiziuni, în ziare şi la Comisia Europeană care a determinat o reţinere a băncilor să ne finanţeze, precum şi a clienţilor şi furnizorilor noştri, iar acum suntem într-un stadiu de convingere a acestora să ne acorde finanţare", a declarat Constantin Roibu, directorul general al SC Oltchim SA.

În schimb, cifra de afaceri realizată pe primele şase luni a fost de 915,25 milioane de lei şi a înregistrat o creştere cu circa 70% faţă de perioada similară a anului trecut, iar utilizarea capacităţilor de producţie ale SC Oltchim SA a crescut de la 33%, în semestrul I 2010, la 54%, în primele şase luni din acest an. De asemenea, trebuie să mai spunem că exportul realizat în primul semestru al acestui an de către SC Oltchim SA a fost de circa 170 milioane de euro şi a fost cu 71% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (exportul a reprezentat 77% din cifra de afaceri), iar pierderile înregistrate de SC Oltchim SA în primele şase luni din acest an au fost reduse cu 60% faţă de perioada de comparaţie. Potrivit raportului semestrial al SC Oltchim SA, cifra de afaceri a crescut în acest an cu 19% comparativ cu valoarea prevăzută prin bugetul de venituri şi cheltuieli, de 770 milioane de lei. Pe subunităţi, nivelul realizării cifrei de afaceri se prezintă astfel: Combinatul Chimic - 890,4 milioane de lei, Divizia Materiale Construcţii - 24,8 milioane de lei. Veniturile realizate de SC Oltchim SA în primul semestru din acest an au fost peste 1 miliard de lei, cu 82% mai mari faţă de cele înregistrate în primul semestru al anului trecut şi cu 27% faţă de valoarea programată de 790 milioane de lei.

(Nicu Trandafir)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe