Jeffrey Franks (FMI): Guvernul va vinde pachetele majoritare de la Oltchim şi SNLO

duminică, 13 noiembrie 2011

Jeffrey Franks (FMI): Guvernul va vinde pachetele majoritare de la Oltchim şi SNLO

Filialele de distributie si furnizare ale Electrica, Electrica Serv, Elcen Bucuresti si cele doua complexe energetice care urmeaza sa fie infiintate - Oltenia si Hunedoara - au fost incluse pe lista companiilor la care statul va vinde pachetele majoritare de actiuni, a anuntat luni Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI in Romania. „Am definitivat lista companiilor pentru care statul va privatiza pachetul majoritar de actiuni si din aceasta fac parte Oltchim, Cuprumin, CFR Marfa, Electrica Serv, Electrica Furnizare, Electrica Distributie, Elcen Bcuresti si cele doua companii energetice, Oltenia si Hunedoara, care vor fi infiintate prin unirea mai multor unitati", a afirmat Franks. El a aratat ca privatizarea celor doua complexe energetice prin vanzarea pachetelor majoritare a fost discutata cu presedintele Traian Basescu, iar acesta a fost de acord cu propunerea.

Electrica activeaza pe piata de distributie si furnizare a electricitatii. Compania are si o filiala de servicii de mentenanta, Electrica Serv. Statul a privatizat cinci din cele opt filiale Electrica in intervalul 2004 - 2007, acestea fiind preluate de E.ON (Electrica Moldova), Enel (Banat, Dobrogea si Muntenia Sud) si CEZ (Oltenia). Cele trei fililale ramase in portofoliul Electrica sunt Muntenia Nord, Transilvania Sud si Transilvania Nord, fiecare fiind separate pe activitatile de distributie si furnizare a energiei. Totodata, vor mai fi privatizate Complexul Energetic Oltenia, care va fi format prin fuziunea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, si termocentralele Turceni, Craiova si Rovinari, si Complexul Energetic Hunedoara, care va cuprinde termocentralele Paroseni si Mintia si minele considerate viabile ale Companiei Nationale a Huilei. Potrivit angajamentelor Guvernului fata de FMI, cele doua complexe energetice ar urma sa fie privatizate pana la sfarsitul lunii iunie 2012.

Guvernul s-a angajat de asemenea sa scoata la vanzare pachete minoritare, cu exceptia Oltchim, la mai multe societati, in trei grupuri, incepand cu Transelectrica in luna octombrie si Transgaz in decembrie. Primul grup cuprinde societatile Oltchim (vanzarea actiunilor publice ramase catre investitori strategici), Romgaz (oferta publica initiala pentru 15% din actiuni), Tarom (investitie strategica sau oferta publica initiala pentru 20% din actiuni), Transelectrica (oferta publica secundara pentru un pachet de actiuni de 15% plus o majorare ulterioara de capital de aproximativ 12%) si Transgaz (oferta publica secundara pentru un pachet de actiuni de 15%). Cel de-al doilea grup de companii care ar urma sa fie privatizate are in componenta companiile Termoelectrica (vanzare completa a filialelor Galati si Braila si continuarea procesului de creare a unor societati mixte cu investitori strategici la ELCEN pentru constituirea unor noi grupuri energetice, cu capital majoritar privat, in Bucuresti si Constanta), Hidroelectrica (oferta publica initiala pentru un pachet de actiuni de 10%), si Petrom (va fi relansata o oferta publica secundara pentru 9,84% din actiuni). Ultimul grup de privatizari include Electrica Serv (privatizare majoritara a intregii societati), Nuclearelectrica (cel putin 10% prin majorare de capital) si noua companie creata prin fuziunea celor trei filiale de furnizare ale Electrica.

(www.hotnews.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe