|miercuri, martie 20, 2019
  • Follow Us!

Vâlceanul Cristache Ristea a fost trimis în judecată de procurorii DNA 

• Pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită,

Vâlceanul Cristache Ristea a fost trimis în judecată de procurorii DNA

Miercuri, 9 noiembrie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a lui Cristache Ristea, fostul director al Centrului de Formare Profesională a Adulţilor Vâlcea, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de luare de mită în formă continuată. Alături de acesta a mai fost trimis în judecată Silviu Bian, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă până în data de 17 octombrie 2011, când a fost revocat, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunea de luare de mită, în formă continuată., precum şi Maria Alexandra Ţichindelean, director al Organismului Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul ANOFM, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reţinut următoarea stare de fapt: începând cu data de 1 iulie 2010, la Centrul Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov se află în derulare două proiecte destinate dezvoltării resurselor umane, finanţate din fonduri europene şi intitulate „Pregătirea aprofundată, continuă în serviciul public de ocupare – PACSPO” şi „Învăţământ continuu aprofundat pentru România – ICAR” pentru care a fost alocată finanţarea maxim admisă în cuantum de 5 milioane de euro pentru fiecare proiect. În perioada decembrie 2010 – octombrie 2011, inculpatul Silviu Bian, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă şi al Consiliului de administraţie din cadrul ANOFM, a primit suma totală de 250.574 euro şi 22.000 euro de la opt angajaţi în cadrul proiectelor PACSPO şi ICAR pentru a vira 25% din costul proiectelor reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Funcţionarii respectivi făceau parte din echipa de implementare a proiectelor şi erau angajaţi pe bază de contracte civile la o societate comercială parteneră în cadrul acestor proiecte iar refuzul lui Bian Silviu de a aloca contribuţia din fonduri publice ar fi avut drept consecinţă întreruperea proiectelor şi, implicit, privarea respectivilor funcţionari de retribuţiile primite pentru activităţi în cadrul proiectelor.

Banii au fost remişi lui Silviu Bian de către inculpatul Cristache Ristea, director executiv al Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov, care s-a ocupat şi de colectarea sumelor de la funcţionarii care dădeau lunar, în acest scop, o parte din retribuţiile primite în cadrul proiectelor. Din suma totală pretinsă, la data de 15 octombrie 2011, inculpatul Bian Silviu a primit de la aceiaşi funcţionari, prin intermediul lui Ristea Cristache, suma de 82.000 lei, reprezentând o parte din retribuţiile aferente lunii septembrie 2011.Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante. Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpatului Silviu Bian în vederea despăgubirii persoanelor prejudiciate. La data de 16 octombrie 2011, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpatului Silviu Bian pe un termen de 29 de zile. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Leave a Response