|luni, martie 25, 2019
  • Follow Us!

Justiţia din Vâlcea vrea să îl elimine pe cel mai curajos ziarist din zonă 

• Cerem sprijin opiniei publice naţionale!

Justiţia din Vâlcea vrea să îl elimine pe cel mai curajos ziarist din zonă

Gheorghe Smeoreanu (www.criterii.ro)

Tiberiu Pîrnău, editorul gazetei „Ziarul de Vâlcea”, a fost condamnat de justiţia locală la plata unor despăgubiri morale de o jumătate de miliard de lei pentru un articol critic la adresa unui deputat liberal. Articolul nu conţine nimic calomnios,iar stilul critic este asemănător cu al altor zeci ori sute de mii de articole apărute în România şi în UE cu privire la oamenii politici.

Înainte de a vă propune să citiţi articolul incriminat, vă prezentăm conjunctura în care a fost judecat acest proces.
Tiberiu Pîrnău a scris câteva zeci de articole despre cel mai puternic om din zonă, directorul Constantin Roibu de la „Oltchim”, demonstrând cum a fost devalizat combinatul de o clientelă rapace. Roibu i-a intentat zece procese, folosindu-se de armata de avocaţi ai „Oltchim”. De asemenea, Tiberiu Pîrnău a scris despre judecătorii care l-au protejat pe un anume Nicolae Minea, un aşa-zis om de afaceri care a schimbat în acte un hotel din centrul oraşului cu un garaj din Tg. Jiu pentru a nu plăti impozite. Tiberiu Pîrnău este şi unul dintre semnatarii cărţii „Cazul Gutău, o dramă sub ochii noştri”, carte care semnalează că un om, fost primar al Râmnicului, a fost condamnat la închisoare fără nicio probă la dosar.

Toate aceste dezvăluiri reprezintă un semnificatv fundal pentru a înţelege cine este pentru justiţia din Vâlcea ziaristul Tiberiu Pîrnău. Aşa se face că o atitudine curajoasă i-a adus ziaristului o condamnare la plata unei sume uriaşe într-un proces în care acuzarea, respectiv deputatul care a depus plângerea şi avocatul său, nici măcar nu s-a prezentat. Coincidenţă, hotărârea a fost dată exact în ziua în care s-a lansat cartea despre „cazul Gutău”.

În această situaţie, cerem sprijinul opiniei publice din România, fiindcă altceva nu ne rămâne de făcut, în marea ei majoritate presa din Vâlcea neavând curajul de a semnala această samavolnicie. Motivele laşităţii sunt multe, printre ele numărându-se şi faptul că aproape toate ziarele din zonă au fost sponsorizate cu sume uriaşe de „Oltchim”. Pe de altă parte, mulţi ziarişti au procese pe rol şi se tem, probabil, să nu li se aplice acelaşi tratament din partea judecătorilor vâlceni. Pentru ca la următoarele instanţe această samavolnicie să fie curmată, opinia cititorilor va conta enorm. Iată articolul pentru care ziaristul Tiberiu Pîrnău a fost condamnat:

„Cristian Buican este un politician mediocru. Un parvenit care s-a răsturnat cu pluta, made în Perişani, pe meleagurile Râmnicului. Limitat din punct de vedere al orizontului cultural şi politic, dar abil în manevre oculte, în sforării ieftine. Un actor care-şi joacă lipsit de talent rolul pe scena politică vâlceană. Profesor de duzină, fără a excela în domeniul învăţământului, politician traseist, cu fundul în mai multe bărci politice de-a lungul anilor. Un oportunist sadea şi un demagog fără pereche.

Un zâmbet tâmp, tatuat parcă pe o faţă palidă, de individ fără conştiinţă şi fără resentimente. Şi-a construit cariera politică călcând pe cadavre, prin jocuri mizerabile de culise, ridicat fiind de o gaşcă de ipochimeni, care-i seamănă întrutotul. Este un fel de pater-familias-liberalis-rudimentaris-grobianis. Uitaţi-vă de cine s-a înconjurat şi vă veţi înfiora. S-ar răsuci în pământ Brătienii dacă i-ar vedea pe Buican şi oamenii săi în fruntea Organizaţiei Judeţene a PNL Vâlcea. Nu-mi este duşman, dar nici prieten Cristi Buican, dar nu am cum să nu-mi exprim dreptul la liberă exprimare, mai ales când astfel de personaje goale de conţinut, veritabile forme fără fond, incapabile să rostească discursuri coerente şi să promoveze legi în folosul cetăţenilor, ajung să ne conducă destinele în Parlamentul României. Cred că-i fac un bine, spunându-i cu sinceritate ce cred despre el.

Cum ar putea să mă reprezinte pe mine, locuitor al judeţului Vâlcea, un ins ca Buican, care-şi urmăreşte doar satisfacerea propriilor interese mărunte, meschine. Politice sau de ordin material. Din postura sa de parlamentar Cristi Buican le plânge de milă primarilor liberali şi-i înjură pe pedelişti de câte-n lună şi-n stele. Nu am văzut, însă, nici o iniţiativă legislativă concretă prin care deputatul liberal ar da semne că este interesat cu-adevărat de soarta primarilor din judeţul Vâlcea, indiferent de culoare politică. Afişează cu o dezinvoltură ieşită din comun o demagogie crasă, care se pliază perfect pe caracterul său. Nu-mi doresc să-i creionez eu portretul lui Cristi Buican, ci doar să-i evidenţiez tuşele negative. Este un om ca oricare altul, supus greşelilor. Indiscutabil are şi părţi bune, calităţi nedescoperite încă. Despre politică vorbim…”

Războiul justiţiei vâlcene cu ziaristul care îi arată adevărata faţă şi „goleşte” astfel buzunarele unor judecători trebuie să înceteze.
Vom reveni.

Leave a Response